Huawei P40 - 5.0 out of 5 based on 3 votes
Huawei P40

Huawei P40

Pristupačne dimenzije i vrhunska kamera

Huawei je osvježavanjem Picture serije s 40 modelima donio na tržište Sonyjev najnoviji 50 megapikselni senzor koji se vrlo lagano može natjecati za prvo mjesto najbolje kamere na tržištu.


Huawei je novu P40 seriju izbacio kao mobitele koji predstavljaju vrh mogućnosti mobilnih kamera. Naravno, sukladno tome, očekivanja su jednako visoka te nas zanima može li se usporediti s većim bratom kojeg smo već testirali. Novi P40 model tako je svojevrsna evolucija prošlogodišnjeg P30 mobitela gdje su neke značajke zadržane, dok su druge unaprijeđene kako bi se nosio s novim izazovima poput sve bliže implementacije 5G mreže. Ovaj model ima ravan zaslon s “2.5D” staklom koje je zakrivljeno na rubovima, no nije funkcionalni dio ekrana.

Zaslon ima 6,1 inčnu dijagonalu FullHD+ rezolucije s OLED tehnologijom, no s obzirom na tanke rubove, rezultat je da mobitel zapravo vrlo ugodno stoji u svakoj ruci te će ga pogotovo preferirati oni s manjim šakama. Selfie kamera promijenila je oblik te je s “teardrop” dizajna na vrhu zaslona pomaknuta u lijevi kut te se urezuje u zaslon u obliku “pilule”, a tu su smješteni i dodatni novi senzori. Rubovi mobitela standardno su aluminijskog dizajna, a u našem slučaju, kod bijele verzije mobitela, nisu obojani. Desna strana ima dva gumba, dulji za kontrolu glasnoće i manji za zaključavanje i buđenje mobitela. Na dnu mobitela zato imamo u sredini standardan USB C utor koji podržava 3.1 Gen 1 brzine, kao i brzo punjenje od 22,5 W poput njegovog prethodnika. Desno od utora je otvor za zvučnik, a lijevo za Sim kartice kao i “Nano Memory” kartice za proširenje ukupne memorije koju kupujete također od Huaweija.

Huawei P40 body

Stražnja strana je staklena te se koristi “2.5D” dizajnom zakrivljenih rubova. Dolazi u tri boje, a osim crne i sive, mi smo na test dobili i “ledeno bijelu” koja nam se dopala jer ima i blage nijanse plavih, ljubičastih i zelenkastih refleksija. Gornji lijevi kut uzdignut je od mobitela te sadrži glavne kamere. Tri kamere straga korisnicima nude velik izbor perspektiva, od ultraširoke kamere, standardne kamere, te 3x zoom kamere. Glavna novost nalazi se kod standardne kamere koja sada koristi najnoviji Sony IMX700 senzor od 50 megapiksela - najveći koji se koristi u modernim mobitelima, a isti se koristi i u Pro modelu. Ostale kamere koriste iste senzore kao i prošlogodišnji P30 model, što rezultira solidnim performansama, no nema primjetnog napretka. Najimpresivnije slike bit će u večernjim uvjetima jer tada kamera zadržava vrhunsku oštrinu, a pritom koristi i najmanje izvore svjetlosti.
Huawei P40 body1
Ultraširoka kamera odličan je dodatak jer omogućuje slikanje ekipe i kada nemate dovoljno prostora da svi stanu kao kod standardne kamere. Ima 16 megapiksela te dok god imate dovoljno svjetla, neće biti problema. Rubovi pate od muljanja slike i lagane distorzije te svakako izbjegavajte slikati nekoga na samom rubu slike.

3x zoom kamera ima 8 megapiksela i stabilizirani optički zoom. Osim toga, Huawei digitalno diže rezoluciju slike s 8 na 12,5 megapiksela. Huawei se hvali hibridnim zoomom od 5x koji je još iskoristiv, dok je daljnje zumiranje po nama neiskoristivo. Veličina ovog senzora čini ga nepogodnim za bilo kakvo slikanje bez danjeg svijetla te se snimanje prebacuje na glavnu kameru.

Selfie kamera također ostaje ista kao i kod P30 modela te ima 32 megapiksela. Nedostaje joj autofokus pa ćete morati sami pronaći idealnu udaljenost od lica za oštre selfije. Pored glavne se nalazi i Time of Flight kamera koja se koristi ekskluzivno za otključavanje mobitela licem.

Kako smo spomenuli, sam osnovni Android otvoreni je program koji Huawei može slobodno koristiti te tako P40 dolazi s najmodernijim Android 10 sustavom. Ono što ćete ubrzo primijetiti je nedostatak i jedne Googleove aplikacije. Tako da ne dobivate Chrome, nema YouTubea, Gmaila, a ono što najviše nedostaje je Google Play Store, iliti njihov dućan s aplikacijama. Zapravo, nije toliki problem što nema dućana, već nedostaju i „Google Play Services“ koje zahtijevaju neke aplikacije.

Više informacija

  • Model: P40
  • Ukupna ocjena: 4,2
  • Performanse: 5
  • Mogućnost: 5
  • Cijena: 3
  • Proizvođač: Huawei
  • Operativni sustav: Android 10
  • Procesor: Kirin 990 5G, Octa-core (2x2,6 GHz Cortex-A76 / 2x1,92 GHz Cortex-A76 / 4x1,8 GHz Cortex-A55)
  • Pohrana: 128 GB UFS 3.0
  • Memorija: 8 GB
  • Konektor: USB C
  • Ekran: 6,1” OLED, 1080 x 2340 piksela, 19,5:9 omjer
  • Fotoaparat: 50 MP glavna s OIS + 8 MP telefoto s OIS + 16 MP Ultraširoka s AF
  • Prednja kamera: 32 MP bez AF + ToF IR senzor za otključavanje mobitela
  • Baterija: 3800 mAh
  • Dimenzije i masa: 148,9 x 71,1 x 8,5 mm/175 g
  • Plus: Vrhunska glavna kamera i večernje slike, FullHD slow-mo i mogućnosti softvera kamera
  • Minus: Visoka cijena za model vrlo sličan prošlogodišnjem P30
  • Ustupitelj i cijena: Huawei, www.huawei.com/hr 5.699,00 kuna
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Huawei P40

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Huawei P40 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.