RAVNO - ZAKRIVLJENO Po prvi put je ekran na mobitelu i ravan i zakrivljen

Samsung Galaxy Note Edge

Eksperiment je uspio!

Samsung je eksperimentirao i napravio telefon koji izgleda drugačije od svih

Širi se, ili bolje rečeno, zakrivljuje, obitelj Samsungovih phableta Note. Svojevrsna zvijezda postaje Note Edge sa zakrivljenim dijelom ekrana na boku, bacajući u sjenu dosadašnji glavni model u carstvu - Note 4. Zasigurno vas najviše zanima u čemu se razlikuju Note 4 s 5,7-inčnim i Note Edge s 5,6-inčnim ekranom. Ovo su dva toliko slična, a istovremeno i jako različita modela pametnih telefona velikih gabarita u svakom pogledu. Oba predstavljaju vrh ponude i vjerojatno bi oba modela zasjela na pobjednički tron ukoliko bismo ih ubacili u ring. Hm, a da ih ipak ubacimo u ring?!

Samsunf Galaxy Note Edge 15new

MANJA BATERIJA U primjetno manjem kućištu nalazi se baterija od 3000 mAh,  što je oko 7% manji kapacitet


Usporedba divova

Nešto veći div, ali ne i snažniji u borbi „obaranja ruke“ je Note 4 s ravnim ekranom dijagonale 5,7 inča. Zakrivljeni dio na Edgeu nije širok, ima rezoluciju 2560 x 160, sitan je, ali dinamitan sa svojim mogućnostima i doslovce se stalno nameće većem bratu koji sadrži ostatak piksela do ukupne rezolucije 2560 x 1600. Ravni dio ekrana na Noteu Edge ima dijagonalu od 5,43 inča i quad HD rezoluciju.

U pogledu na glavne hardverske specke su procesor, čipset i radna memorija isti (pogledajte tablicu s karakteristikama), oba imaju S Pen olovku koja je sve moćnija i zanimljivija (uz pitanje koliko uopće korisnika zaista koristi tu olovku), ali su dimenzije uređaja ipak različite - Edge je kraći za 2 mm, ali i širi za 4 mm te tanji za 2 mm. Nadalje, baterija ugrađena u Edge je s kapacitetom od 3000 mAh za oko 7% manja od one na Noteu 4 (3220 mAh). U praksi se u turbo načinu rada može dobiti do dva dana rada, bez štednje. Ustreba li vam nešto „elektrona“, uz brzo punjenje, za samo pola sata, baterija se napuni za oko 60%.

Samsunf Galaxy Note Edge 14


Zakrivljeni brid

Sve funkcije modela Note 4 nalaze se i na modelu Edge tako da se njima nećemo previše baviti, ali smo onaj desni dio ekrana stavili pod povećalo. Na tom se dijelu ekrana prikazuju notifikacije i glavne aplikacije poznatog TouchWiza, ali koriste i geste (povlačenje prsta prema gore, dolje, lijevo, desno) kako bi se prikazale korisne aplikacije (mjerač daljine odnosno ravnalo duljine do 10 cm, štoperica, uključila lampa ili diktafon). Može se izabrati između devet predložaka s raznim prikazima, pa ako ste sportaš, onda ćete imati aktivnu ploču za mjerenje aktivnosti. Iz Samsungove se trgovine mogu preuzeti i nove pločice.

Nadalje, zakrivljeni dio ekrana prikazuje i alate kojima se upravlja aplikacijom aktivnom na glavnom dijelu ekrana. Na primjer, prilikom fotkanja sve su virtualne tipke smještene na bridu. Ovo je praktično, ali ne i ako nemate dovoljno dugačke prste kako biste dohvatili komande na boku telefona. Prilikom surfanja internetom, ekran nema funkciju, ali kad smo dobili novi e-mail, odmah smo na bočnom dijelu dobili obavijest koja je nakon nekoliko sekundi nestala. Ista stvar se događa i priliom reprodukcije videa. Noću će se na bridu prikazati točno vrijeme, s blagim osvjetljenjem.

Samsunf Galaxy Note Edge 16

FOTO-MUKO-GRAFIRANJE Smještaj tipke za okidanje zahtijeva sitne akrobacije prilikom fotkanja pa fotografiranje nije izvedivo samo s jednom rukom


Prvi se mačići (ne) bacaju u vodu?

Note Edge je telefon koji uveseljava jer donosi nešto novo na telefone (ili čokolade na koje podsjeća njihov dizajn), ali i zahtijeva da prste prilagodite njegovim vizurama, njegovoj liniji. Po reakcijama ljudi oko nas, dobili smo dojam da je telefon došao iz budućnosti. Iz serije Star Trek.

Na prvi pogled djeluje nepraktičan jer nas je bilo strah da dlanom ne aktiviramo neku aplikaciju dok pridržavamo telefon u ruci. Međutim, za strah nema razloga jer se zakrivljeni dio ekrana ne prostire skroz do ruba kućišta, tako da ergonomija nije ugrožena. Istovremeno, orijentiran je dešnjacima. Tipka za uključivanje/isključivanje telefona završila je na mjestu s kojeg je maknuta prije nekoliko godina - na vrhu telefona pa i nije baš praktično postavljena.

Zakrivljeni dio ekrana nije samo modni dodatak, nije beskoristan, ne smeta i poželjet će ga pravi geekovi. Običnom puku će biti čudan, kao da nisu spremni za taj iskorak. Istovremeno, Edge verzija 1 djeluje dobro razvijen, ne pati od bugova. Izgleda kao kompletan uređaj i ne odaje dojam kao da će se u sljedećoj verziji trebati nešto popraviti. Nadamo se da ćemo isti koncept vidjeti i u skoroj budućnosti, a ne bi nas iznenadilo kada bi se zakrivljeni ekran raširio i na lijevu stranu. Takvo nešto je upravo ponudio LG u Las Vegasu.

U drugim specifikacijama telefon nudi zaista vrhunsku stražnju kameru od 16 megapiksela s optičkom stabilizacijom, dobrim prikazom boja, oštrine i kontrasta, čak i u noćnim uvjetima. Tu je i cijeli popis dodatnih mogućnosti, kao što su čitač otiska prsta za otključavanje telefona, senzor otkucaja srca (koristi se i za selfie fotografiranje), rad s više prozora ili pak sa skočnim prozorima, maksimalna štednja baterije kada ekran postaje daltonistički (crno-bijeli) itd.

Samsunf Galaxy Note Edge 5

MOĆNI S PEN Olovka zaista može štošta, ali praksa pokazuje da ju korisnici baš i ne koriste (pre)često. Šteta!


Dva diva

Samsung je u vlastitoj kući stvorio konkurenciju glavnom „baji“ tako da će se sada borba između najjačih voditi na dva fronta, a ne treba zaboraviti niti novi Galaxy S6 koji bi, prema svim najavama, trebao biti pravo čudo od mobitela. Jeftinija kineska konkurencija je učinila da Samsung počinje padati u prodajnim brojkama, a koliko su to dobri telefoni možete vidjeti u našoj temi u ovom broju Vidija. Očito je da se nešto mora poduzeti želi li se zadržati liderska pozicija.

Cijena za Edge je paprena, ali nas to ne iznenađuje, jer ovo je ipak nešto drugačiji telefon, do sada neviđen, a i pitanje je koliko su AMOLED ekrana u Samsungovim laboratorijima bacili u smeće dok nisu uspjeli postići upravo ovakav. Što će se dogoditi ukoliko vam telefon padne na pod ne želimo niti pomisliti jer ekranu sigurno nema spasa. S druge strane, Korejci su spasili nas recenzente telefona jer opet imamo o čemu zanimljivome pisati. Kad pomislimo da su sve izmislili, uvijek nas iznenade nečim novim. Kad sljedeći put prođete pored trgovine s mobitelima, isprobajte Note Edge i javite nam na Vidijevoj Facebook stranici vaše dojmove.

Više informacija

 • Model: Samsung Galaxy Note Edge
 • Ukupna ocjena: 4,6
 • Performanse: 5
 • Isplativost: 4
 • Cool faktor: 5
 • Proizvođač: Samsung
 • Operativni sustav: Android 4.4.4
 • Procesor: 2,7 GHz Krait 450, 4 jezgre (Čipset: Snapdragon 805)
 • Memorija: 3 GB RAM / 32 GB (microSD 128 GB)
 • Ekran: 5,6’’, 2560 x 1600 px, kapacitivni, Super AMOLED zakrivljen, 16,7 mil. boja
 • Fotoaparat: 16 megapiksela, UHD video 1080p, HDR, optička stabilizacija slike
 • Komunikacija: LTE, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, NFC, Bluetooth 4.1
 • Baterija: Li-Ion 3000 mAh
 • Dimenzije i masa: 151,3 x 82,4 x 8,3 mm / 174 g
 • Ostalo: S Pen, čitač otiska prsta, senzor broja otkucaja srca, ANT+
 • Plus: Metalni obrub, kamera, featuresi na bočnom ekranu
 • Minus: Bočni ekran nepraktičan za ljevake, fotkanje s dvije ruke
 • Ustupitelj i cijena: Samsung Hrvatska, www.samsung.hr, cijena: 6.999,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimatiPretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Samsung Galaxy Note Edge

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Samsung Galaxy Note Edge - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.