Xiaomi Mi 10T Pro 5G test- Da li je stigao konačno pravi flagship killer? - 4.5 out of 5 based on 4 votes
Xiaomi Mi 10T Pro 5G test- Da li je stigao konačno pravi flagship killer?

Xiaomi Mi 10T Pro 5G test- Da li je stigao konačno pravi flagship killer?

Moćan flagship killer s par ali

Nakon lansiranja svog vodećeg modela Mi 10 početkom ove godine, Xiaomi je u listopadu u Indiji lansirao pametne telefone Mi 10T i Mi 10T Pro. Ovi modeli imaju istu stražnju kameru od 108MP i Snapdragon 865 5G čipset kao i Mi 10, ali ovaj dolazi s LCD zaslonom s frekvencijom osvježavanja od 144Hz i baterijom većom od 5000mAh.

 Specifikacije na papiru izgledaju sjajno, no jesu li zaista tako sjajne i uvjerljive za cijenu? Zaronimo u nastavak teksta kako bismo to saznali

Xiaomi Mi 10T 2

Brzi zaslon

Veliki 6.67-inčni 20:9 LCD zaslon s ne previše impresivnom, ali solidnom, razlučivošću 2400 x 1080 i gustoćom piksela 403ppi prva je stvar koju ćete uočiti kad pokrenete uređaj. Moramo pohvaliti vidljivost ekrana na sunčevoj svjetlosti. Zahvaljujući svjetlini od 650 nita i omjeru kontrasta do 1500:1, sadržaj izgleda vrlo živopisno čak i u takvim uvjetima. Kod zaslona je važno istaknuti njegovu frekvenciju osvježavanja ekrana od 144Hz, koju trenutno možete naći samo na najboljim gejmerskim pametnim telefonima. Visokoj brzini osvježavanja pripomaže tehnologija nazvana Adaptive Sync, koja zapravo automatski mijenja frekvenciju osvježavanja (od 30Hz do 144Hz) u stvarnom vremenu kako bi se prilagodila sadržaju na zaslonu. Xiaomi tvrdi da nudi precizno podudaranje okvira s kadrom, uklanjajući tako zaostajanje i podrhtavanje zaslona.

 

U postavkama zaslona, osim klasičnih mogućnosti podešavanja boja i kontrasta ili razine emisije plavog svjetla, postoji podešavanje maksimalne brzine osvježavanja i to u 3 opcije: 60Hz, 90Hz i 144Hz. Cilj toga je smanjenje potrošnje baterije jer, naravno, češća brzina osvježavanja zahtjeva više procesorskog rada i energije. Iznad zaslona nalazi se slušalica, a telefon također ima malenu LED lampicu za obavijesti na gornjem rubu uređaja. Senzori blizine i ambijentalnog svjetla nalaze se ispod zaslona. U telefon je ugrađen 360° senzor ambijentalne svjetlosti zbog čega uređaj može inteligentno prilagođavati svjetlinu zaslona. Tipka za paljenje uređaja na kojoj se nalazi skener otiska prsta i tipke za podešavanje glasnoće nalaze se s desne strane. Sekundarni mikrofon i zvučnici te IR blaster nalaze se na vrhu, dok se na dnu nalaze primarni mikrofon i zvučnik, USB priključak Type-C i utor za dual nano SIM. Uređaj je izrađen od legure aluminija i Gorila Glass 5 stakla.

Kamera

U lijevom gornjem kutu zaslona neprimjetno se smjestila selfie kamera od 20MP. Fotografije sa selfie kamerom su relativno okej, osim što im po našem mišljenju fali malo boje, dosta su blijede. Dizajn stražnje kamere malo podsjeća na vodeće Samsung i Huawei modele. Telefon je opremljen primarnom stražnjom kamerom od 108MP s velikom lećom otvora f/1.7, a ispod nje su smještene širokokutna 13MP-kamera otvora blende f/2.4 + 5MP makro kamera s f/2.4 + LED bljeskalica.

Xiaomi Mi 10T 3

Korisničko sučelje kamere već je poznato starim Xiaomi korisnicima, pokretano MIUI 12 korisničkim sučeljem koje sadrži razne opcije upravljanja radom kamere. Kvaliteta fotografije je jako dobra u dnevnim uvjetima, dok je u noćnim uvjetima nešto lošija s dosta šuma, a noćne fotografije snimljene ultraširokim način rada dosta su lošije zbog malog otvora leće te, posljedično tome, nedostatka svjetlosti. Iako uređaj nema telefoto leću, pomoću softvera nudi digitalni zoom do 30x što je poput snimanja i kasnijeg obrezivanja fotografije, tako da slike do 5x zooma izgledaju pristojno, a daljnjim zumiranjem se gube detalji i stvara se mnogo šuma. Fotografije snimljene postavkom 108MP jako su oštre i zumiranjem slike se kvaliteta ne smanjuje te sadrži mnogo detalja, što nas se prilično dojmilo. Uređaj može snimati i videozapise u 4K rezoluciji s čak 60 fps-a, a s uključenim AI može snimati čak i u 8K rezoluciji s 30 fps, ali više nam se sviđa rad u rezoluciji 4K s 60fps-a.

Test1

Kamera ima spori okidač zbog čega elementi u pokretu mogu ispasti mutni na snimljenim fotografijama, ali sve u svemu fotografije imaju dobru oštrinu čak i noću 

Test2

Noćnim pejzažima slikanim širokokutnim objektivom nedostaje dosta svjetlosti zbog malog otvora leće

Telefon ima OIS za bolje snimke u noćnim uvjetima, koji dobro funkcionira i nismo primijetili padove okvira. Videozapis snimljen širokokutnom kamerom je osrednji. Tu je i Pro način rada za snimanje videozapisa, koji omogućuje podešavanje značajki kao što su fokus, brzina zatvarača, ISO, balans bijele boje, EV i opcija za odabir između normalnog, ultraširokog i makro objektiva. Prednja kamera može snimati 1080p videozapise s 30 fps-a.

Solidan procesor

Što se performansi tiče, ovaj uređaj pokreće osmojezgreni Snapdragon 865 procesor (1x2.84GHz + 3x2,42GHz + 4x1,8GHz), a uz to ima i Adreno 650 GPU, grafičku karticu Vulkan 1.1 te 8GB RAM-a i 128GB prostora za pohranu, koji nije proširiv micro SD karticama.

Zahvaljujući većim jezgrama Kyro 585 zasnovanim na novom Cortexu A76 koje obećavaju povećanje performansi od 25%, ovaj procesor je brži od Snapdragona 855 Plus. Adreno 650 GPU nudi do 25% poboljšanja ukupnih performansi u odnosu na prethodne generacije, a posjeduje i značajke Snapdragon Elite Gaming čipseta.

CPU test

U grafički intenzivnim igrama poput Real Racing 3, PUBG Mubile i Lara Croft GO nismo se suočili ni sa kakvim problemima. Zahvaljujući brzini osvježavanja od 144Hz, igranje je bilo glatko bez obzira na zahtjevnost igara. Uređaj se pomalo zagrijao pri intenzivnom igranju.

S 5000mAh baterijom, uređaj obećava iznadprosječnu autonomiju te bez problema može izdržati cijeli dan do dan i pol intenzivnog korištenja, a umjerenog korištenja čak dva dana. Uređaj dolazi s 33W super chargerom koji će uređaj napuniti od 0 do 100% za samo sat vremena. U kutiji ćete uz uređaj također dobiti i TCP mekanu maskicu koju je dizajnirao sam Xiaomi.

Zaključak

Po cijeni nešto manjoj od 5000 kn, Mi 10T Pro je očiti pobjednik u premium segmentu. Ima 144Hz zaslon visoke brzine osvježavanja, kameru od 108MP, nudi dobre performanse, cjelodnevno trajanje baterije i dolazi s 33W punjačem za brzo punjenje. Neki bi možda preferirali AMOLED i uvijek uključeni zaslon, ali možemo reći da LCD zaslon na 10T Pro-u nudi izvrsnu reprodukciju boja, a 144Hz osvježavanje nudi prilično dobro iskustvo korištenja, reprodukciju videozapisa te igranje igara. Mobitelu nedostaje IP ocjena vodootpornosti, a ultraširoka kamera tek je prosječna što se tiče snimanja videozapisa.

Više informacija

  • Model: Mi 10T Pro 5G
  • Ukupna ocjena: 4,4
  • Performanse: 5
  • Mogućnost: 4
  • Isplativost: 5
  • Proizvođač: Xiaomi
  • Operativni sustav: Android 10
  • Procesor: Snapdragon 865
  • Grafički sustav: Adreno 650
  • Pohrana: 128 GB
  • Memorija: 8
  • Konektor: GB
  • Ekran: 6,67''
  • Stražnja kamera: 108MP, 13MP širokokutna, 5MP makro
  • Prednja kamera: 20MP
  • Baterija: 5000 mAh
  • Dimenzije i masa: 165.1 x 76.4 x 9.3 mm, 218g
  • Ostalo: USB type-C, IR blaster
  • Plus: baterija, procesor, veličina ekrana
  • Minus: cijena, nije IP ocijenjen, nemogućnost proširenja memorije, masa
  • Ustupitelj i cijena: https://www.mi.com Maloprodajna cijena s PDV-om: 4499,99 kn
Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Xiaomi Mi 10T Pro 5G test- Da li je stigao konačno pravi flagship killer?

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Xiaomi Mi 10T Pro 5G test- Da li je stigao konačno pravi flagship killer? - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.