Apple iPhone 13 Pro

Apple iPhone 13 Pro

Retro klasika i moderne performanse

Apple iPhone 13 Pro izgledom se nije promijenio u odnosu na prošlu godinu osim sitnih izmjena u veličini ispupčenja za kamere i smanjenom notchu sprijeda, ali je doživio neke značajne promjene u mogućnostima.

 

Telefon unutar testne skupine odiše nekom retro-klasika vibrom. Na neki način 13 Pro podsjeća na klasične modele iz prošlosti sa svojim ciglica dizajnom. I u ovom slučaju upotrijebljeni su vrhunski materijali u izradi, što je trademark najjačih Appleovih modela. Rub je načinjen od nehrđajućeg kirurškog čelika, dok je kao i prošle godine iza matirano staklo, a naprijed tzv. Ceramic Shield premaz koji štiti ekran od oštećenja.

13 Pro 2Prednja strana telefona na vrhu zaslona ima notch u kojemu su smještene selfie kamera i FaceID hardver.


OLED ekran

Budući da je dizajn većim dijelom nepromijenjen u odnosu na prošli model koji je označio ipak malo veće promjene, treba ipak na brzinu proći kroz specifikacije. Ekran je ostao 6,1-inčni u dijagonali čime je jedan od manjih u flagship segmentu. Ako trebate veći ekran, tu je model Pro Max koji je po specifikacijama gotovo identičan izuzev većeg ekrana i baterije.

Marketinški, Apple zaslon zove Super Retina XDR. Radi se o iznimno kvalitetnom OLED ekranu koji ima custom rezoluciju od 1170 × 2532 piksela i varijabilno osvježavanje koje ide od 120 Hz. Ono što treba istaknuti je da iPhone kod statičkih ekrana osvježavanje može smanjiti na 10 Hz čime se znatno štedi baterija, područje u kojemu je ove godine znatno napredovao.

Osim toga, trinaestica ima zamjetno manji notch koji je i dalje tu zbog selfie kamere i FaceID funkcionalnosti za bimoetrijsku zaštitu telefona. Apple je dodatno poradio na svjetlini ekrana koja sada doseže 1000 nita. Doista na zaslon iPhonea 13 Pro osim veličine nemamo neke ozbiljnije zamjerke. Fenomenalan prikaz boja, kontrast i visoka svjetlina uz 120 Hz aduti su koji se i očekuju od flaghsip proizvoda.

I dalje najjači iznutra

Kompanija iz Cupertina u zadnjih je nekoliko godina uspostavila dominaciju na tržištu sa svojim mobilnim procesorima. M1 čipset za prijenosna računala prvi je uzdrmao dominaciju Intela i AMD-a u laptopima, a Bionic procesori drže primat u krugu pametnih telefona. Apple A15 Bionic značajno je jači od Snapdragona 888 u svim testovima. Geekbench 5 pokazuje iznimnu dominaciju Appleova čipseta, no u AnTuTu benchmarku novi Snaprdagon 8 Gen 1 i Exynos 2200 koji dijele sličnu arhitekturu osvojili su više bodova.

Grafika i performanse procesora sam su vrh i upareni s fenomenalnim ekranom, Apple u ovom području performansi i dalje vlada, s tim da se Qualcomm uspio s novim Snapdragonom vratiti u igru. A15 Bionic je šesterojezgreni čipset s dvije snažne jezgre na 3,2 GHz i četiri štedljivije jezgre. Tu je i moćni GPU s pet jezgri zaslužan za glatko izvođenje igara. Odigrali smo par sati UFC Mobile 2 naslova koji nije bio pravi izazov za mogućnosti čipseta.

Kamere

Telefon dolazi s tri 12-megapikselne stražnje kamere od čega glavna ima veliki senzor i optičku stabilizaciju, a telefoto ima 3× optički zoom i stabilizaciju. Treća kamera je ultraširoka, dok je 12-megapikselna kamera s prednje strane.

13 Pro 1

Prilično izbočene u odnosu na kućište, tri stražnje kamere dolaze s 12 megapiksela. Veliki senzor i optička stabilizacija krasi glavnu, a 3× optički zoom telefoto kameru.

 

Krećemo od selfie kamere koja je na danjem (oblačnom) svjetlu u pravoj flagship kategoriji te nudi solidnu oštrinu u svim načinima snimanja. Portretni način slikanja bolji je od konkurencije jer ima više razina zamućivanja, pa i slika ispadne prirodnija iako naravno ne savršena. Slike su toplije od konkurencije što osobe čini „življima” nego na plavkastim nijansama od primjerice Samsunga.

Po noći, selfie kamera i dalje daje atraktivnije boje, no slike su vrlo zrnate, gotovo bez softverske obrade, što im izgledom daje dojam lošijih performansi. Još je gori portretni način slikanja u mraku jer je sve oko vašeg lica mutno, dok vam lice ostaje vrlo zrnato. Ne savjetujemo ovakve slike.

Stražnja glavna kamera može se lagano mjeriti s najboljima po reprodukciji scene i kad ne koristite noćni način kada je malo svijetla, te su svi detalji oštri. U usporedbi sa Samsungom, jači su artefakti na rubovima s velikim kontrastom, no da ih primijetite morate značajno zumirati sliku. Ultraširoka slika noću također nudi pristojnu oštrinu s night modom bez pretjerivanja sa svjetlinom i zamućenja softverski tamnijih dijelova, pa ipak izgledaju realnije, ali se vidi i lagana zrnatost. Zoom kamera koja je glavni dodatak Pro modelu po noći za slikanje koristi po nama previše izoštravanja koje pak rezultira značajnim artefaktima za svega 3× zoom. No, ako ima dovoljno svijetla, ova kamera ima bolje performanse od ostalih u zoom kategoriji 3× te daje bolje rezultate i od Samsunga. Slike su lagano ispeglane, no nude visoku oštrinu i ako sami kasnije dodatno zumirate.

 

F5AF2C5C 0D63 44E5 8F76 8BB5B7DAE875

iPhone ima primjetno „toplije” slike s daleko prirodnijim bojama ljudske kože od konkurencije.


Ostalo

Apple iPhone 13 Pro dolazi s najnovijim iOS 15 operativnim sustavom koji je dodatno dorađen i nudi ProRes snimanje videa kao jednu od recentnijih promjena te niz sitnih dodataka u korisničkom sučelju, ali to je i dalje glatko iskustvo poznato otprije bez dramatičnih promjena. Apple ne otkriva veličinu ugrađene baterija, no ona jest nešto veća i uz odlične mogućnosti novog čipseta trajanje joj je zamjetno bolje nego kod prošlog modela.

Ono u čemu Apple zaostaje je brzina punjenja koja je 20 W preko žice i 15 W preko MegSafe punjenja. U isto vrijeme, Apple i dalje ostaje kod svog lightning sučelja koje je ekvivalent USB 2.0 konekciji i omogućuje prilično spor transfer datoteka. Ovaj segment čini se kao najveći odmak od flagship karakteristika u vrijeme kad su svi Android takmaci na USB 3.1 standardu i Type-C sučelju, te brzinama punjenja do 66 W.

 

Untitled 3


Zaključak


Apple iPhone 13 Pro jedan je od top pretendenata na naslov najboljeg telefona. Izrada, hardver, ekran, trajanje baterije i kamere su vrhunske. Operativni sustav je uglađen, brz i ima zamjetno restriktivnije sigurnosne postavke. Razlika između iOS-a i Androida je subjektivna i ljubitelji jednog ili drugog naginjat će prema svojem ljubimcu. Ono što i dalje zamjeramo Appleu je zastarjeli standard sučelja, manjak otiska prsta kao biometrijske provjere, a nekima će ekran od 6,1 inča biti premali. Ergonomski telefon dobro leži u ruci, dok je ispupčenje za kamere prilično veliko.

 

OVDJE PROČITAJTE KOMPLETAN USPOREDNI TEST FLAGSHIP PAMETNIH TELEFONA

10 IZAZIVAČA U FLAGSHIP OKTAGONU

Usporedno smo testirali deset trenutačnih flagship modela  najrazvikanijih proizvođača i uz poseban fokus na performanse te mogućnosti kamera odabrali najbolje i najisplativije.

Više informacija

  • Model: iPhone 13 Pro
  • Ukupna ocjena: 4.29
  • Performanse (usporedni test): 3.70
  • Ekran (usporedni test): 4.00
  • Kamera (usporedni test): 4.00
  • Baterija (usporedni test): 5.00
  • Proizvođač: Apple
  • Operativni sustav: iOS 15
  • Procesor: Apple A15 Bionic, Šest jezgri /3,22 GHz
  • Grafički sustav: Apple GPU- 5 jezgri
  • Pohrana: 256 GB NVMe
  • Memorija: 6 GB RAM
  • Konektor: Lightning konektor, USB 2.0
  • Ekran: 1170 x 2532 piksela / 6,1 inča / 120 Hz, Super Retina XDR OLED, HDR 10, Dolby Vision 1000 nita
  • Stražnja kamera: 12 MP, f/1.8, 1/2.55”, 1.4µm, dual pixel PDAF, OIS 12 MP, f/2.0, telefoto 3x zoom, 1/3.4”, 1.0µm, PDAF, OIS 12 MP, f/2.4, ultraširokokutna, 1/3.6”PDAF, TOF 3D LiDAR (dubinska)
  • Prednja kamera: 12 MP, f/2.2, 1/3.6"
  • Komunikacija: WiFi 6 / Bluetooth 5.0 / 5G
  • Baterija: 3095 mAh, 23W punjenje
  • Dimenzije i masa: 146.7 x 71.5 x 7.7 mm / 204 g
  • Ustupitelj i cijena: www.istyle.hr / Cijena: 10,719.00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Apple iPhone 13 Pro

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Apple iPhone 13 Pro - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.