Google Pixel 6

Google Pixel 6

Bazični model sa super kamerom

Pixel 6 diči se jako dobrom glavnom kamerom, a Tensor jezgre u Googleu vlastitom čipsetu donose niz atraktivnih pametnih opcija. Pokušali smo dobaviti Pixel 6 Pro za test koji ima još za nijansu sve bolje, no i bazični Pixel donosi niz naprednih opcija i zanimljiva je alternativa u odnosu na druge takmace.


Neobičan smještaj kamera

Google Pixel 6 ističe se trakom na stražnjoj strani telefona u kojoj je smješten sustav kamera. Traka se proteže od ruba do ruba i prilično viri iznad tijela telefona. S pozitivne strane, uređaj se ne klacka na stolu, no s druge strane je ipak traka previše izvan okvira. Stilski se lijepo uklapa, pri čemu je crna sjajna boja u kontrastu sa sivkastom staklenom plohom na stražnjoj strani.

 

Pixel 6 3

Traka koja skriva dvije kamere na Pixelu 6 neobično je velika i na taj način dizajnerski kompletira stražnju staklenu stranu.

 

S prednje strane dominira 6,4-inčni AMOLED ekran koji ima vidljive rubove oko zaslona i punch-hole rupicu za selfie kameru. Rub telefona je aluminijski i Pixel ukupno odaje dojam premium telefona. Njegovi direktni konkurenti su obični iPhone 13 i Samsung Galaxy S22, odnosno, u vrijeme izlaska na tržište, radilo se o iPhoneu 12 i S21 modelima.

Ekran ima skromnu rezoluciju od 1080 × 2400 piksela i 90-hercno osvježavanje što je korak iznad 60 Hz, ali i korak manje od ostatka testirane skupine. Kao i ostatak AMOLED/OLED konkurencije, kontrast je ponovno fenomenalan, baš kao i prikaz boja. Na maksimalnoj svjetlini od 843 nita ekran izgleda impresivno, no neki konkurenti tu su još puno više ponudili.

Pixel 6 4

S prednje strane lijepi i nešto manji OLED ekran Pixela 6 prekida izrez za selfie kameru.


Što može Google Tensor

Vlastiti osmojezgreni čipset Google Tensor donosi performanse usporedive s ostatkom modela i iako je nominalno nešto slabiji od Snapdragona 888, to u realnim uvjetima nećete primijetiti. Mali-G78 grafika ima dovoljno snage za najjače igre, a zapravo se glavnina aduta krije u AI mogućnostima najavljenima u samom Tensor imenu čipseta. Najviše mogućnosti odražava se na fotografije i postrendering koji donosi impresivne rezultate, pogotovo s glavnom kamerom. Magic Eraser jednostavno briše objekte s fotografije ili zamućena lica pretvara u jasnije obrise. Tensor jezgre koriste se i u Live Translate opciji gdje se u porukama, medijskim datotekama i slikama prepoznaju različiti jezici i dostupan je prijevod za njih.

Uz Google Tensor čipset, za fluidan rad nativnog Android 12 operativnog sustava brine se i 8 GB radne memorije, a naš je testni primjerak stigao sa 128 GB interne memorije.

Što mogu te pametne kamere

Pixel 6 stiže s 50-megapikselnom glavnom kamerom koja ima optičku stabilizaciju i laserski autofokus. Uz nju je tu još 12-megapikselna ultraširoka kamera.

Prednja selfie kamera ima 8 MP i s njom smo započeli detaljan test. Niska rezolucija selfie kamere dolazi do izražaja i detalji bez puno kontrasta postaju zamuljani na dnevnom svjetlu, oko subjekta se ponekad pojavi HDR „halo” efekt. Portret mod ima jednu razinu zamućivanja pa kosa može izgledati šašavo. Noćne slike selfie kamere su zamuljane i loše u svakom načinu slikanja.

Glavna kamera ima odlične performanse u svim uvjetima, a čak i slikanje noću u standardnom modu daje oštru sliku s realnim osvjetljenjem, dok noćni način dodaje onaj wow efekt slikama. Od stražnjih kamera, ultraširoka nudi solidne rezultate po danu uz lagani efekt kromatske aberacije (ili kako god se kod nas to zove) s ljubičastom bojom izraženom kod visokog kontrasta na slikama. Po noći, noćni način spašava ovu kameru jer je bez njega slika mutna i ljubičasta. HDR obrada poboljšava ukupan dojam kod noćnog slikanja. Stražnja kamera može snimati 4K video do 60 FPS-a, dok je prednja sposobna samo za FHD video.

 

PXL 20220315 181608354.NIGHT

Unatoč nedostatku telefoto kamere nudi rezultate usporedne s konkurentnim mobitelima koji imaju zoom kameru.


Duga podrška

Google prati Apple po pitanju razvijanja vlastitog čipseta, a uz njega sada osigurava dugu petogodišnju garanciju za najnovije nadogradnje softvera i sigurnosnih rješenja. Poboljšan je sigurnosni panel gdje sada možete pratiti povijest koje su to aplikacije koristile podatke vaših lokacija, kamera i mikrofona.

Telefon dolazi sa solidno velikom baterijom od 4641 mAh i brzim punjenjem od 30 W. Uz 5G modem, podržan je novi Wi-Fi 6e i Bluetooth 5.2

 

Untitled 7


Zaključak

Google Pixel je telefon kvalitetne izrade fokusiran na napredne Google servise i s njihovom najvišom razinom podrške. Glavna kamera je među boljima na testu, a jako su zanimljive AI mogućnosti. Cijena je također povoljnija u odnosu na ostatak, no treba napomenuti da je čipset slabiji od ostalih testiranih, da nema periskopsku kameru i da nedostaje još korak-dva za direktnu usporedbu sa svim ostalim najjačim modelima na testu.

 

OVDJE PROČITAJTE KOMPLETAN USPOREDNI TEST FLAGSHIP PAMETNIH TELEFONA

10 IZAZIVAČA U FLAGSHIP OKTAGONU

Usporedno smo testirali deset trenutačnih flagship modela  najrazvikanijih proizvođača i uz poseban fokus na performanse te mogućnosti kamera odabrali najbolje i najisplativije.

Više informacija

  • Model: 6
  • Ukupna ocjena: 3.65
  • Performanse (usporedni test): 4.65
  • Ekran (usporedni test): 4.50
  • Kamera (usporedni test): 4.00
  • Baterija (usporedni test): 3.04
  • Proizvođač: Pixel
  • Operativni sustav: Android 12
  • Procesor: Google Tensor, Osam jezgri/2,80 GHz
  • Grafički sustav: Mali-G78 MP20
  • Pohrana: 128 GB UFS 3.0
  • Memorija: 8 GB RAM
  • Konektor: USB-C, USB 3.1
  • Ekran: 080 x 2400 piksela/ 6,4’’/90 Hz, AMOLED, HDR10+
  • Stražnja kamera: 50 MP, širokokutna, f/1.9,1.2µm, 1/1.31’’ PDAF, OIS, Laser AF 12, ultraširoka, f/2.2, 1.25µm,
  • Prednja kamera: 8 MP f/2.0, 1.12µm
  • Komunikacija: WiFi 6e / Bluetooth 5.2 / 5G
  • Baterija: 4641 mAh, 30W
  • Dimenzije i masa: 158.6 x 74.8 x 8.9 mm / 207 g
  • Ustupitelj i cijena: www.mobis.hr, Cijena: 6,314.74 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Google Pixel 6

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Google Pixel 6 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.