Koji laptop za igranje odabrati

Koji laptop za igranje odabrati

Top 5 gaming laptopa


I dok su CS:GO profi igrači skeptični  oko igranja na prijenosnicima, mi smo probrali najbolje uređaje s kojima nećete požaliti u ključnom deathmatchu. Prije par godina su ekrani bili slaba točka, neki su se modeli pregrijavali, ali nova ergela donosi vrhunske zaslone, gotovo desktop grafike i masivne ventilacijske otvore za maksimalne FPS-ove




Zagriženi i entuzijastični gameri često su zagovornici desktop računala, moćnih strojeva koji se lako nadograđuju, friziraju i dovode do idealnog stanja za opake deathmatcheve. Ako nemate takav isključiv pogled na svijet gaminga, bez problema ćete među prijenosnim računalima naći itekako sposobne strojeve, od kojih mnogi uostalom koriste desktop komponente i u svojim premium izdanjima nude opake performanse, ali i zaokružen paket high-end mogućnosti. Svi veliki proizvođači prijenosnih računala imaju svoje brendove za gaming i u tom području caruju top uređaji. Budući da smo se ipak fokusirali na domaći teren, kod nas nema nekih proizvođača poput Razera, Gigabytea i čak MSI-ja, pa njihove pretendente na top listu najboljih gaming prijenosnika nećemo predstaviti u ovom članku. Uz jake brendirane gaming prijenosnike treba spomenuti i one iz srednje klase, koji se u ovu kategoriju mogu svrstati zbog ugrađene grafičke kartice kojom se mogu normalno igrati novi naslovi. Što čini idealni gaming prijenosnik? Odgovor je jednostavan, ali se ta ideja može proširiti nekolicinom parametara. Jednostavan odgovor bio bi da igraći monster treba imati sposoban hardver s fokusom na najbitniju komponentu – grafičku karticu. Gledamo li malo širu sliku, za gaming je bitna periferija (dobra tipkovnica, miš ćete ionako morati kupiti), ekran i zvuk, ali i kvaliteta izrade. Za kraj, možda je nekome bitno da se i na prvu vidi da se radi o gaming prijenosniku. Proučite pet velikana gaminga u prijenosnim računalima i odaberite svog favorita pa ćete se sljedeći put kad dođete rodbini u goste moći povući u svoju sobu, upaliti Dawn of War III, a izliku smislite sami.


HP Omen by 17 fmt
HP Omen 17 an0xx- Gaming monster


Serija proizvoda od monitora, preko desktopa, pa sve do laptopa pod zajedničkim brendom Omen označava kod HP-a gaming uređaje. To se vizualno na ovom 17-inčnom velikanu primjećuje od prve zahvaljujući debeljuškastim gabaritima, agresivnim ispušnim rešetkama u gaming stilu i klasičnoj kombinaciji crne boje i nijansi crvene. Također, Voodoo logo na poklopcu ekrana evocirat će gaming uspomene onim starijim igračima koji još pamte ovaj atraktivni brend.
I dok je unutrašnjost Omena obložena hladnim dodirom brušenog aluminija u mat crnoj boji, ostatak je kućišta plastičan, pri čemu se vizualno atraktivni poklopac ekrana s miješanim perforiranim i glatkim dijelom plastike, spomenutim Voodoo logom i crvenim naznakama prilično uvija pod pritiskom i ne ulijeva povjerenje u čvrstinu uređaja. Ekran je s kućištem spojen kroz središnju šarku oko koje su sa svake strane veliki ventilacijski otvori potrebni za adekvatno hlađenje prilično jakog hardvera. Prije nego što na njega i prijeđemo, recimo još da su zvučnici smješteni s prednje strane donjeg dijela kućišta na kosini i isporučuju vrlo glasnu zvučnu sliku, no na najglasnijem volumenu (slušate li, primjerice, Prophets of Rage koji su nedavno posjetili Zagreb) izobličit će se distorzirane gitare, a činele neće biti razumljive. Hip-hop plejlista zvuči dobro, a niski tonovi zadovoljavajući su za zvuk na laptopu. Na Omen je zalijepljena markica Bang & Olufsen i, koristite li kvalitetne slušalice, audio će puno više doći do izražaja.

HP Omen by 17 8 fmt
Touchpad je možda i malen za ovako velik uređaj, ima dvije posebne fizičke tipke i ničime nije impresionirao, ali ni posebno razočarao. Tipkovnica Chicklet ima izdvojene WASD tipke i pohvalno izdvojene strelice normalnih gabarita. S lijeve strane nalazi se šest programibilnih tipaka, a tipkovnica je i pozadinski osvijetljena crvenim ledicama. Hod tipaka nije preplitak i udobna je za korištenje, ali blago uvijanje budi sumnju u izdržljivost dugotrajnih nakon igračkih seansi.
Veliki 17,3-inčni ekran jedna je od prednosti ovog modela, IPS matricom osigurao je vrlo dobre kutove gledanja, a ako se tome dodaju kvalitetan prikaz boja i kontrast, ovim dijelom možemo biti zadovoljni. Radi se inače o G-Sync monitoru koji će uskladiti svoju frekvenciju s outputom grafičke kartice i time eliminirati screen tearing i ghosting. Zadovoljstvo se proteže i na unutrašnjost ovog uređaja, koja krije pravu zvijer od komponenti sa snažnim četverojezgrenim Kaby Lake Core i7 7700HQ procesorom koji radi u kombinaciji s jakom Nvidijom GTX 1070 s čak 8 GB videomemorije. Tu je i 16 GB radne memorije te SSD od 256 GB – dakle sve predispozicije za neometan rad u svim aplikacijama, s odličnim responzivnim korisničkim iskustvom. Što se tiče gaminga, 1070 kartica sposobna je i za VR gaming, a na Full HD ekranu gotovo je overkill i nema tog naslova koji će je ugušiti na ovoj rezoluciji. Samim time, glavna zadaća ovog prijenosnika – gaming – idealno je ispunjena.
Dobar ekran, zvuk, odličan hardver, ali i neke sitne mane (najviše boli to što udara po džepu) čine ovaj model idealnim ako doslovno trebate zamjenu za desktop gaming mašinu i ako ste za to spremni uložiti.




INFO BOX
Procesor: Intel Core i7-6700 HQ, 2,8 (3,8) GHz, 4 jezgre/8 threada, 6 MB Cache
Memorija:  16 GB DDR4
Grafički sustav:  Nvidia GeForce GTX 1070 8 GB,
Tvrdi disk: 256 GB SSD, 1 TB 7200 RPM
Zaslon: 17,3 inča 1920 X 1080
Optički uređaj: DVD/RW
Bežična mreža: Wi-Fi  802.11ac/b/g/n, Bluetooth 4.0
Priključci: 3xUSB 3.1 (Gen 1),miniDisplayPort, HDMI, čitač kartica,1x RJ-45
Operativni sustav: Windows 10
Dimenzije: 416 x 279 x 32,9 mm
Masa: 3,35 kg
Cijena: 15.999,00 kn
www.hp-store.hr




Lenovo Y520 15IKBN 2A fmt

Lenovo IdeaPad Legion Y720- Legionar


Na prvi pogled jasna je namjena ovog laptopa. Iako bi se moglo reći da je crno-crvena kombinacija klišej koji se ponavlja, potajno pomalo to i očekujemo od svoje mrcine. Agresivno naglašeni ispusi za topli zrak, crveno pozadinsko osvjetljenje tipkovnice, stilizirani poklopac ekrana i čvrsta gumirana unutrašnjost dijelovi su za jednu namjenu sazdanog kućišta prijenosnika. Dodatno su na vrlo kvalitetnoj tipkovnici izražene WASD tipke, a tipke za smjer izdvajanjem su dobile dovoljno mjesta. Legion je nešto manjih gabarita i mase ako gledamo brendirane uređaje za gaming u ovoj kategoriji. Ono najvažnije nalazi se ispod haube. Jaki Core i5 7300HQ dolazi s četiri fizičke jezgre, a u pomoć mu za idealno korisničko iskustvo dolazi 16 GB radne memorije i brzi M2 SSD. Ovaj disk ima samo 128 GB i neće biti dovoljan za galeriju igara, pa je tu i terabajtni klasični disk. Grafička je kartica Nvidijina GTX 1060 sa 6 GB video memorije i bit će dovoljna za sve igre u Full HD rezoluciji s kojom dolazi ekran na Legion laptopu. Ekran ima odlične kutove gledanja, svjetlinu i prikaz boja, dok se za zvuk brine Harman i audio doživljaj vrlo je dobar.
Lenovo Y520 15IKBN 4 fmt

INFO BOX
Procesor: Intel Core i5 7300HQ 2,50 GHz / 3,50 GHz (6 MB cache) Kaby Lake
Zaslon: 15.6” IPS Full HD 1920 x 1080 AntiGlare
Grafička kartica: Nvidia GeForce GTX1060 6 GB
Radna memorija: 2 x 8GB DDR4 2400M Hz
Tvrdi disk:128 GB SSD M2 + 1 TB HDD
Dimenzije: 380 x 277 x 29 mm
Masa uređaja: 3,09 kg
Sučelja: HDMI, čitač kartica, 1 x USB 3.1 Type C, 2 x USB 3.0
Jamstvo: 24 mjeseca
Cijena: 12.099,00 kn
Lenovostore.hr




Dell Alienware 1 fmt
Dell Alienware - Svemirac


Logo Alienwarea jedna je od ikona gaminga uopće, a putem tog snažnog brenda Dell dobro naplaćuje svoje ime. Još malo teži od Acerova Predatora, ali s opravdanim razlogom. Dell je ugradio veliku bateriju kapaciteta 99 Wh. Ovaj gorostas hardverski se prilično poklapa s Predatorom. Ima brži modul za RAM i PCI-eve umjesto M2 SSD-a, a ostatak komponenti dijele. Alienwareov ekran fenomenalan je, konstrukcija kućišta također mu je vrlo čvrsta, s naglašenim brendingom usmjerenim na gaming. Alienware na stražnjoj strani ima otvore za ispuh zraka, koji ne iskaču iz gabarita kućišta unatoč svojoj veličini. S prednje strane prijenosnika koji vuče na kockasto nalaze se zvučnici. U unutrašnjosti dominiraju touchpad i tipkovnica koji nude velike mogućnosti igranja s osvjetljenjem, pa je tako moguće promijeniti boju osvjetljenja u više polja – tri zasebna na tipkovnici i posebno za touchpad, pa čak i za logotipove na kućištu. Svaka igra koje ubacite u ovaj svemirski brod za gaming bit će bez problema provučena kroz njegov warp pogon. Radi se o hardveru sposobnom za 4K i VR gaming, a svojim karakteristikama Alienware može bez problema biti punokrvni desktop replacement ili radna stanica.
Dell Alienware 2 fmt
INFO BOX
Procesor: Intel Core i7 7700HQ 2,80 GHz / 3,80 GHz (6 MB cache) Kaby Lake
Zaslon: 17,3” Full HD 1920 x 1080
Grafička kartica: Nvidia GeForce GTX1070 8 GB
Radna memorija: 1 x 16 GB DDR4 2400 MHz
Tvrdi disk: 256 GB SSD PCIe + 1 TB HDD
Dimenzije: 414 x 299 x 48 mm
Masa uređaja: 4,42 kg
Sučelja: HDMI, Thunderbolt, čitač kartica, 2 x USB 3.0, 1 x USB Type C, miniDisplay port
Jamstvo: 36 mjeseci
Cijena: 22.199,00 kn
Mikronis.hr



Acer Predator 1 fmt

Acer Gaming Predator G9-793-794E- Lovac na performanse


Prilično velik, robustan uređaj čvrste konstrukcije s Predatorovim logom na čvrstom poklopcu ekrana. Debeljuškasti lovac na maksimalne FPS-ove na stražnjoj strani ima velike otvore za ispuh zraka, a ventilacijom se posebno hvale na svojoj web stranici. Snažno hlađenje svakako je potrebno jer se u unutrašnjosti gamerski usmjerenog kućišta nalazi kombinacija novog procesora Kaby Lake i7 7700HQ i Nvidije GTX 1070 s čak 8 GB videomemorije. Za ovaj ekran (koji je odličan, ali samo Full HD) to je ipak popriličan overkill. S druge strane, 1070 je spreman za VR zahtjeve i uz HTC Vive Predator može se pretvoriti u portabilnu VR stanicu. Ako ste ipak za klasično igranje, Predatorov 17,3-inčni ekran vrlo je kvalitetan i što se tiče prikaza i što se tiče performansi u onom najvažnijem – igrama. Uz to, radi se o G-Sync ekranu koji će uskladiti svoju frekvenciju ekrana i frame rate grafike, čime se izbjegava trzanje i tearing ekrana, čineći iskustvo igranja fluidnijim. Tu je i 16 GB radne memorije te kombinacija 256 GB SSD-a i terabajtnog klasičnog diska, zbog čega se ovaj velikan s pravom smatra desktop replacementom, pa čak i vrlo sposobnom radnom stanicom.

Acer Predator 2 fmt
INFO BOX
Procesor: Intel Core i7 7700HQ 2,80 GHz / 3,80 GHz (6 MB cache) Kaby Lake
Zaslon: 17,3” IPS Full HD 1920 x 1080
Grafička kartica: Nvidia GeForce GTX1070 8 GB
Radna memorija: 2 x 8 GB DDR4 2133 MHz
Tvrdi disk: 256 GB SSD M2 + 1 TB HDD
Dimenzije: 423 x 397 x 39 mm
Masa uređaja: 4,20 kg
Sučelja: HDMI, čitač kartica, 4 x USB 3.0, USB Type C, Display port
Jamstvo: 12 mjeseci
Cijena: 19.638,16 kn
Acer.hr


Asus STRIX1 fmt
Asus ROG Strix GL753VD - Republika za igranje


GL753 slabiji je brat ROG-ova high-end igraćeg modela G752, a ključna je razlika u grafičkoj kartici. U ovom slučaju radi se o GTX 1050 iz Nvidije, koja dolazi s 4 GB videomemorije i bit će dovoljna za Full HD igranje na ovom prijenosniku, ali ne i za više rezolucije ili VR mogućnosti. Zbog te skromnije komponente, ovaj je prijenosnik uspio biti zamjetno tanji i lakši (gabarita je sličnih Legionu), a u sebi i dalje ima odlične suigrače. Zajedno sa snažnim modelom Core i7 7700HQ u ekipi igraju 16 GB RAM-a, SSD od 256 GB i dodatni HDD od terabajta. Sve to začinjeno je gomilom sučelja. Izrada i dizajn jasno su orijentirani na gaming, pa tako na aluminijskom poklopcu ekrana svijetli ROG-ov logo s dvjema dodatnim svjetlećim crtama. Isti se logo također smjestio u unutrašnjosti. Tipkovnica pak ima mogućnost konfiguriranja četiriju zona osvjetljenja. Full HD ekran je mat i nema nezgodnih odbljesaka prilikom igranja. Ukupno se radi o vrlo dobro zaokruženom gaming stroju koji zbog većih gabarita nema zagrijavanja pod punim opterećenjem. Najveća mu je mana cijena jer se takva grafika može pronaći i u jefinijim modelima (no oni ne dolaze s ostatkom gaming paketa).


INFO BOX
Procesor: Intel Core i7 7700HQ 2,80 GHz / 3,80 GHz (6 MB cache) Kaby Lake
Zaslon: 17,3” IPS Full HD 1920 x 1080
Grafička kartica: Nvidia GeForce GTX1050 4 GB
Radna memorija: 2 x 8 GB DDR4 2133 MHz
Tvrdi disk: 256 GB SSD + 1 TB HDD
Dimenzije: 415 x 273 x 31,0 mm
Masa uređaja: 3,0 kg
Sučelja: HDMI, Thunderbolt, čitač kartica, 2 x USB 2.0, 3 x USB 3.0, 1 x USB 3.1(Type C), miniDisplay Port
Jamstvo: 24 mjeseca
Cijena: 10.939,00 kn
Mikronis.hr

(Stranica 1 od 6)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 6)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Koji laptop za igranje odabrati - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.