Google Cardboard - 3.0 out of 5 based on 5 votes
Muke po umetanju 5 inčni HTC M8 je jedva stao u Cardboard

Google Cardboard

Jedini VR koji trebate?

S obzirom na količinu pozornosti koju je Microsoft posvetio nadolazećem HoloLensu i Facebookovu akviziciju Oculus Rifta koji očekujemo na tržištu sljedeće godine, nije suludo označiti VR headsete kao sljedeći „big thing“ u svijetu potrošačke elektronike.

Naravno, kako mnogi neće biti odmah spremni uložiti nekoliko tisuća kuna u jednu ovakvu napravu, prisjetili smo se Google Cardboarda, prošlogodišnjeg dokaznog koncepta čiji je cilj bio demonstrirati da virtualna stvarnost nije nužno namijenjena samo onima s dubokim džepovima. Od tada je prošla gotovo godina dana te je u međuvremenu izašlo nekoliko tuceta raznoraznih službenih i neslužbenih inačica Cardboarda, tako da smo odlučili provjeriti je li ovaj budget VR headset ujedno i jedini koji vam je potreban. Za test nam je poslužila generička, neslužbena verzija Cardboarda koju možete naručiti online za nekih tridesetak kuna, što je apsolutna donja cjenovna granica ovog proizvoda ako ga ne mislite isprintati i izrezati sami. U paketu smo dobili malenu kartonsku konstrukciju s dva magneta, dvije leće žarišne udaljenosti 40 mm i dva para čičaka. Ne zvuči kao mnogo, no iznenadili smo se koliko jedan de facto kalup za mobitel s lećama može djelovati futuristički.

 

Image11

Ergonomija Nije jača strana Cardboarda, ali iluzija VR-a je solidna

Jeftino, ali treba high-end mobitel


Google Cardboard funkcionira na način da drži gore spomenute leće na udaljenosti od točno 40 mm od ekrana pametnog telefona  koji u biti igra ulogu „pravog“ dijela VR headseta. Ovo rješenje je prilično lukavo, iako naravno znači da će vam za optimalno korisničko iskustvo ipak trebati high-end mobitel. Mi smo ga u duhu štedljivosti, kojim su se povodili i njegovi dizajneri, isprobali prvo sa starim iPhoneom 5, a zatim s nešto novijim HTC modelom One M8 i potonji je Cardboard aplikacije očekivano vrtio puno bolje. Osim sirove snage, valja napomenuti i da iOS uređaji pate od nedostatka svojevrsne VR hub aplikacije. Iako Android Cardboard aplikacija nije ništa posebno i u osnovi funkcionira tek kao samoažurirajući popis svih VR aplikacija koje imate na uređaju i izvor vezanih vijesti, te su dvije mogućnosti u biti itekako korisne i nedostajale su nam na iOS-u.

FivesungAlternativa Onima koji traže trajnije rješenje preporučamo Fivesung izvedbu Google Cardboard dizajna


S druge strane, namučili smo se s centriranjem HTC-ovog 5-inčnog zaslona unutar same konstrukcije kojoj je to bio apsolutni limit što se tiče dijagonale ekrana. „Glumljenje“ VR-a je također rezultiralo i značajnim zagrijavanjem oba mobitela, što doduše nije bio neki problem s obzirom da iste nismo držali direktno u ruci. Naravno, ono što pak jesmo držali u ruci jest cijela ta kartonska konstrukcija koja možda nije užasno nepraktična, no njezin je dizajn opet daleko od ergonomskog. Drugim riječima, nakon cca. pola sata korištenja u komadu, držanje Cardboarda nam je postala velika muka. Osim ruku, trpila su i čela u koja se ne baš nježni karton nemilosrdno urezivao, a vrući ljetni dani su nas podsjetili i da isti baš ne tolerira najbolje znoj. Tako je nakon puna četiri sata korištenja naš Cardboard bio pred raspadanjem. Ako ne očekujete čuda, to nije ništa iznenađujuće za ovaj cjenovni rang. Ako pak želite veću izdržljivost i budget VR rješenje pogodno za dulja pojedinačna korištenja, preporučujemo nabavku neke od plastičnih izvedenica Cardboard dizajna. Trenutačno najatraktivniji takav proizvod na tržištu jest Fivesung VR koji se može nabaviti na Ebayju za nekih 160 kuna.

gumice

Krhku konstrukciju Samoinicijativno smo odlučili učvrstiti gumicama

Donekle usporedivo sa skupljim rješenjima


U pogledu korištenja na kraće staze, npr. u desetominutnim epizodama, Google Cardboard nudi iskustvo usporedivo s puno skupljom konkurencijom. Da, virtualna vožnja lunaparkom renderirana na mobitelu se ne može mjeriti po broju sličica u sekundi sa istim iskustvom na računalu, no kompletna stvar je i dalje posve probavljiva. Ponuda igara i ostalih aplikacija na Play Storeu i App Storeu doduše nije fantastična te se svodi na svega pedesetak proizvoda, no istini za volju – ista stvar vrijedi i za konkurentske platforme. Što se konkretnih iskustava tiče, izuzetno nam se svidio FullDive VR, aplikacija koja prezentira YouTube i galerije na vašem uređaju u kontekstu virtualne stvarnosti, a besciljno smo se zabavljali i sa jednostavnim eksperimentalnim uratcima kao što su Roller Coaster i Free Flight. Da se mobilne VR aplikacije ne svode samo na iskustva lutanja uvjerio nas je War of Words, zanimljiv i originalan spoj poezije i virtualne stvarnosti koji daje naslutiti kakva bi nas sve kreativna iskustva mogla čekati na našim mobitelima u bližoj budućnosti.

bljak

Nakon četiri sata korištenja Cardboard je već bio pred raspadanjem i vidljivo mokar od znoja


U kontekstu gaminga, VR mobilne igre su za sada žanrovski ograničene na pucačine, utrke i avanture, s time da su nam najupečatljivije bile potonje. Horor naslovi kao što su Halls of Fear i pogotovo Sisters iskušeni kroz Cardboard su nadrealno i nadasve uznemirujuće iskustvo koje bi definitivno preporučili svima s dobrim živcima. S druge strane, sve trenutno dostupne pucačine i trkalice smo doživjeli kao prilično plitke, eksperimentalne proizvode. U žaru svog tog isprobavanja raznoraznih igara i drugih aplikacija, uočili smo još jednu veliku manu Cardboarda – nepostojanje jednostavnog načina za izlaz iz jedne i otvaranje druge aplikacije.

sisters

Horor avanture Daleko najsvijetlija točka VR mobilnog gaminga

 

fulldive

Mobilni VR FullDive Definitivno je trenutno najkorisnija VR aplikacija dostupna na pametnim telefonima

Top 5 aplikacija za Cardboard
1. FullDive VR - 3D YouTube
2. War of Words VR
3. Roller Coaster VR
4. VR Free Flight
5. Vrse - Virtual Reality

Top 5 igara za Cardboard
1. Sisters
2. Zombie Shooter VR
3. Western VR
4. Subway Surfing VR
5. Shadowgun VR

S obzirom na to da je kompletna kartonska konstrukcija vrlo krhka, svaki put kada smo je otvarali da bi iz nje izvukli mobitel i otvorili drugu aplikaciju, očekivali smo da će ista završiti u dva dijela, no to se naposlijetku nekim čudom ipak nije dogodilo. Unatoč svim njegovim manama, ako želite iskusiti virtualnu stvarnost bez investiranja prosječne hrvatske plaće u high-tech headset od kojeg će vam se možda samo vrtjeti u glavi, gotovo sigurno nećete požaliti kupnju Google Cardboarda. Sve i da VR nije na vrhu vaše ljestvice interesa, vrlo pristupačna cijena i jednostavan dizajn Cardboard čine ga zgodnim kuriozitetom koji bi vas mogao uvesti u novi fantastični svijet digitalne stvarnosti ili vas za simboličnu naknadu uvjeriti kako ista jednostavno nije za vas. Ma, ako vas gadgeti imalo zanimaju i pri ruci imate neki noviji iPhone, iPod, ili Android mobitel, teško da ćete zažaliti nabavku Cardboarda.

+
Bezobrazno jeftino
Lako za sklopiti
Jednostavno za korištenje
Najbolji omjer uloženog i dobivenog na tržištu 

-
Krhka konstrukcija
Nepraktično za dulje korištenje
Ograničen broj Android i iOS VR aplikacija
Nepostojanje (dobrog) rješenja za brzu izmjenu aplikacija

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Google Cardboard - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.