Coffee Lake matične ploče za svačije potrebe

Coffee Lake matične ploče za svačije potrebe

Dugo smo čekali da Intel pokaže zube AMD-u i poveća broj jezgri svojih procesora „Core i“ obitelji.

Nakon što je AMD Ryzen poharao tržištem desktop procesora, Intel je napokon posustao i svojim procesorima osme, Coffee Lake generacije dodijelio dvije dodatne fizičke jezgre. Core i3 napokon ima četiri fizičke jezgre, dok Core i5 i Core i7 imaju čak šest fizičkih jezgri, što je mnoge vlasnike procesora prošlih generacija Intelovih procesora natjeralo da razmisle o nadogradnji. No, osim astronomskih cijena radne memorije, velika prepreka u procesu nadogradnje bila je kupnja matične ploče. Intel je svoju osmu generaciju „Core i“ procesora lansirao ekskluzivno uz ploče sa Z370 čipsetom koji je namijenjen entuzijastima koji traže sve moguće feature te još važnije – mogućnost overclockiranja svojih „K“ procesora. Ovo ne bi nužno bio problem kada bi Coffee Lake podržavao ploče prošlih, Kaby Lake i Skylake generacija koje koriste isti 1511 socket.

Ploče s novim čipsetima nude različite razine opremljenosti koje će zadovoljiti potrebe onih kojima treba samo ploča s podrškom za Coffee Lake procesore, no i najzahtjevnijih korisnika, koji ovise o najnovijim standardima i tehnologijama.

tekst 2

 

Nažalost, Intelu je profit važniji od zadovoljstva kupaca, tako da sa svakom generacijom predstavlja novi socket, no izgleda da čak i kada zadrže isti socket odbijaju dati podršku za sve procesore koji koriste taj socket. Iako su Z370 ploče sami vrh ponude i svatko ih je poželio u svojem računalu, visoke cijene od preko 900 kuna za najpovoljnije modele činile su nadogradnju na Coffee Lake ekonomski neisplativima onima koji nisu planirali kupiti „K“ procesor s mogućnošću overclockiranja. Kupnja entry-level Coffee Lake modela poput Core i3 8100 bila je potpuno neisplativa jer ste za procesor cijene oko 900 kuna morali dati još 900 kuna za matičnu ploču čiji glavni feature, mogućnost overclockiranja, ne možete koristiti jer imate procesor sa zaključanim multiplierom. Pola godine nakon dolaska Coffee Lakea na tržište došle su ploče s H310, B360 i H370 čipsetima koje nude razne mogućnosti i feature uz nižu cijenu u odnosu na Z370 ploče.

(Stranica 1 od 5)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 5)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Coffee Lake matične ploče za svačije potrebe - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.