Membranske vs. mehaničke tipkovnice: Zašto ne mem-haničke? - 1.0 out of 5 based on 1 vote
Membranske vs. mehaničke tipkovnice: Zašto ne mem-haničke?

Membranske vs. mehaničke tipkovnice: Zašto ne mem-haničke?

Ne skroz mehaničke kibe

Većina nas zna po osobnom iskustvu, ili su čuli kako su mehaničke tipkovnice daleko bolje u usporedbi sa standardnim gumenim tipkovnicama, no rijetki znaju koliko je tehnologija zapravo napredovala.

Za ovaj test odlučili smo se kada je postalo jasno da na naše tržište u ponudu dolaze tipkovnice za koje se vani već zna, no i dalje je ponuda u povojima. Naime, osim standardnih tehnologija današnjice koje uključuju jeftine tipkovnice s gumenom membranom i skupe mehaničke tipkovnice koje, kako i ime govori, koriste klasičan mehanizam opruge da vrate gumb na startnu poziciju, javljaju se potpuno nove verzije tipkovnica koje cijelu igru guraju u novu eru. Dvije strane koje ćemo pokriti su membransko-mehaničke tipkovnice koje i dalje koriste gumenu membranu, no poboljšavaju osjećaj tipkanja poput skupljih mehaničkih tipkovnica. Druga strana su nove „laserske“ tipkovnice koje zadržavaju mehanički osjećaj tipkanja, no za prepoznavanje tipki koristi se laser kako bi se dobile rekordne brzine prepoznavanja klika, ali i dugovječnost klikanja.

Malo povijesti klikanja

Ovu priču naravno započinjemo s njemačkom tvrtkom Cherry MX switcheva koji su bili de facto standard svih tipkovnica u svoje vrijeme. Jedini problem bio je naravno vrlo visoka cijena zbog kompleksnosti switcheva te naravno patenata. No, nakon nekog vremena počele su se javljati druge tipkovnice s alternativnim načinima funkcioniranja, a danas ih najčešće vidimo u laptopima i standardnim jeftinim tipkovnicama. Za laptope to su chiclet prekidači koji su bili vrlo popularni radi plitkih tipki što se lagano uklopilo u prijenosnike. Korisnici desktop računala ubrzo su upoznati sa tipkovnicama koje koriste gumene kapice kako bi vratili gumb u početan položaj. Bilo ih je nevjerojatno lagano proizvesti jer se cijeli mehanizam mogao praktički isprintati na dva lista folije, a gumene membrane su također bile otisnute na jednom sloju tanke gume, proces koji je bio vrlo jednostavno implementirati za masovnu proizvodnju tipkovnica. Kako to obično biva, jednostavno i jeftino preplavilo je tržište radi većeg interesa nad kompliciranim i skupim.

No, tipkovnice s gumenim membranama imale su nedostatak kojeg cijena i novi mehanizam nisu mogli prekoračiti, a to je sam osjećaj tipkanja. Naravno, ipak se radi o gumi koja obavlja većinu fizičke radnje pa daje i takav mekan osjećaj tipkanja, dok su mehaničke tipkovnice puno oštrije i jasnije pri svome radu. Neke generacije odrasle su uz membranske tipkovnice pa im je cijela priča možda čudna, no pitate li ikoga tko je napravio taj skok i kupio mehaničku tipkovnicu bi li se vratio na gumene, sigurno će reći ne. Naime, razlika kada prvi puta počnete tipkati na mehaničku tipkovnicu i nije tako velika. Malo drugačije oblikovani gumbi kao i njihova viša pozicija svima zasmeta na prvu te je potrebno neko vrijeme da se na taj layout naviknete. Jednom kada se onda probate vratiti na svoju staru tipkovnicu, shvatiti čete u čemu je bila stvar svo to vrijeme. Membranske tipkovnice jednostavno imaju osjećaj mekoće koji ne paše aktivnom tipkanju, a ni prilikom gaminga nećete naići na prednosti kod takvih tipkovnica. Tako se tržište polako počelo vraćati na mehaničke tipkovnice. Jednom kada su modernizirane, a i gaming scena je postala jača te su gameri počeli zarađivati bilo putem igranja ili klasičnih poslova, mogli su kupiti malo bolju periferiju.

Mlađim generacijama mehaničke tipkovnice su potpuno nov pojam nečega novog i revolucionarnog, kada se samo pokazalo da starije tehnologije i dalje mogu pružiti nešto zanimljivo svojim korisnicima. Danas svaka kompanija ima barem jednu mehaničku tipkovnicu u ponudi, a naravno ni RGB osvjetljenje nije daleko iza jer je postalo praktički obvezno ponuditi neki oblik osvjetljenja kako bi periferija bila atraktivna današnjim kupcima.

Kako cijela stvar funkcionira

Cijela priča vrti se jednostavno oko mehanizma koji prepoznaje pritisak tipke korisnika i bitno ga je razumjeti kako bi se poanta ovih tehnologija shvatila. Naime, klikom na tipkovnicu s gumenom membranom, tu membranu pritišćete do dna, gdje dolazi u doticaj s konektorima i zatvara strujni krug tako dajući signal da je tipka pritisnuta. Puštanjem tipke, gumena membrana se vraća u početni položaj, vraćajući tipku gore. Ovdje dolazi do par problema. Jedan je taj što kako bi se pritisak gumba prihvatio, morate gumb pritisnuti do dna radi uspostavljanja kontakta i slanja signala. Drugi problem leži u tome da guma sama po sebi gubi svojstva kako vrijeme prolazi, a ako tome pridodamo i stalno pritiskanje, garantirano je da će izgubiti svojstva s vremenom. Gumbi se sporije vraćaju, a i sam osjećaj tipkanja postaje mekši i manje jasan, a u slučaju da membrana jednog gumba pukne, cijeli sloj se treba mijenjati, ako servis podržava takav postupak.

asdad

Switch je odvojen od same tipke, koja se stavlja na plastiku u obliku plusa. Dodatna plastika sa strane nije obvezna, no poboljšava stabilnost cijele tipke.

Tipkovnica tehnologija 1

Mehaničke tipkovnice su u tom pogledu zapravo poprilično naprednije od gumene konkurencije, no to im daje dodatnu kompleksnost što znači i veću cijenu proizvodnje. Naime kao prvo, tipku mehaničke tipkovnice uopće nije potrebno pritisnuti do kraja. Zona registracije pritiska nalazi se negdje između dva krajnja položaja, ovisno o tipu prekidača kojega vaša tipkovnica ima, a vjerujte, na tržištu ih je uistinu mnogo pa možete i birati. Četiri su osnovne vrste prekidača kod mehaničkih tipkovnica: Linearni slovi kao najbolji za gaming jer se smatra kako za gaming nisu potrebni zvučni ni osjetni signali da je gumb pritisnut, već se fokusira na što ujednačeniji pritisak. Takvi switchevi imaju odličan osjećaj tipkanja mehaničke tipkovnice te su po ostalim stvarima najsličniji membranskim tipkovnicama. Drugi tip switcha je taktilni.Točnije, kada pritisnete gumb, možete osjetiti trenutak kada je tipka dovoljno pritisnuta da se registrira klik te nije potrebno pritisnuti gumb do kraja.

Membranske tipkovnice načinjene su od jednostavnih slojeva koje je lagano i jeftino proizvesti u tvornici, no iskustvo tipkanja nema istu razinu kvalitete, a niti izdržljivost.

membranska tipkovnica

Vježbanjem tipkanja po tom osjećaju omogućuje vam da pliće tipkate i tako dodatno ubrzate svoje tipkanje skraćujući vrijeme potrebo za svaki klik. To nas dovodi i do trećeg, klikavog switcha. Mali komadić u samom prekidaču pri pritisku gumba „klikne“ jednom kada je gumb dovoljno pritisnut da napravi kontakt. TO je auditorna obavijest trenutka kada više nije potrebo dalje pritiskati gumb i ako se pozabavite slušanjem, možete ubrzati svoje tipkanje. No, ovakvi klikavi switchevi, dok su vrlo zabavni za pisanje, mogu ići na živce vašoj okolini radi svoje glasnoće. Zadnja glavna vrsta switcha jednostavno kombinira taktilnu reakciju i klikanje u kompletan doživljaj za dva osjetila i možda najzabavnije tipkanje, no ljudi u vašem okruženju nikako neće biti sretni, a ako vam kažu da im ne smeta, vjerojatno lažu.

Novi dečki u kvartu

Tako dolazimo do najnovijih vrsta switcheva koje većinom proizvode noviji proizvođači, a proizvođači periferija zahvaljujući njima mogu ponuditi svoje tipkovnice u više različitih cjenovnih razreda. Prva vrsta koja je došla na tržište popularno se zove „memhanički“ switchevi, premda svaki proizvođač pokušava sa nekim vlastitim nazivom kako se ipak brendovi ne bi miješali. U principu su to standardne membranske tipkovnice kojima je dodan taktilni ili klikavi mehanizam kako bi se po osjećaju približile mehaničkim tipkovnicama, a zadržale cijenu bližu onim membranskim. Došli smo do dva primjerka, od HyperX-a te Logitecha kako bi isprobali njihove implementacije polumehaničkih tipkovnica i vidjeli može li se dodatkom na membranu dobiti osjećaj tipkanja na mehaničkoj tipkovnici.

S druge strane pak imamo nešto posve novo, mehaničke switcheve kojima je umjesto metalnih kontakata za detakciju klika dodan laser, koji prepoznaje klik kada mu se komad plastike od tipke nađe na putu, poput alarma u svim popularnim filmovima o špijunima. Ovakve tipkovnice hvale se još večim brojem klikova prije očekivanog kvara, pogotovo jer je maknut jedan dio koji je svakim kontaktom bio u dodiru s drugom komponentom. Kod nas na tržištu nismo našli primjerak, no vani možete kupiti i verziju laserske tipkovnice kojoj laser puca iz dna prema samoj tipci, te može razaznati dubinu kojom pritišćete gumb. Iskoristivost takve implementacije je upitna, no jedan žanr gaminga i te kako ima koristi, a to su igre gdje se upravlja vozilima, bilo na cesti ili u zraku gdje je takva preciznost vrlo bitna, a tehnologija uistinu funkcionira. Kako imamo po dvije tipkovnice od svake skupine, pogledajmo što nam svaka nudi.

Pregled modela tipkovnica

CoolerMaster MasterKeys Lite L

CM 1

eSport Arena Penta Keys

esport 1

Logitech G213

Logitech 2

Razer Huntsman

Razer 1

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Membranske vs. mehaničke tipkovnice: Zašto ne mem-haničke? - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.