Vidi broj 300 - razlike u hardveru nekad i sad

Vidi broj 300 - razlike u hardveru nekad i sad

Top uređaji danas i kroz povijest časopisa VIDI

Slavimo 300 brojeva časopisa Vidi koji je na svoje putovanje kroz tehnologije krenuo prije 27 godina. Na tom smo putu testirali tisuće uređaja i sada donosimo zanimljiv pregled razlika između hardvera nekad i sad


Vidi je krenuo u vrijeme kad se Internet u Hrvatskoj tek rađao. Vidi od tada evoluira cijelo vrijeme i mijenja se kako se mijenja tehnologija. Nepregledne retke recenzija, testova, kolumni i članaka pisali su brojni autori koji su ostvarili značajne karijere u IT svijetu, mijenjale su se adrese, dizajn i koncepti, ali jedno je ostalo isto. Vidi je i dalje znatiželjan, ide u korak s najnovijim tehnologijama, stavlja stvari u kontekst i propitkuje sve što se pojavi, a povezano je s novim tehnologijama.
Kako je Vidi časopis kroz 27 godina izlaženja testirano tisuće uređaja, odlučili smo usporediti tehnologije i uređaje nekad i sad i vidjeti koliki je skok u tehnologijama postignut kroz pojedine kategorije uređaja.


Laptopi nekad i sad

Laptopi 1994. godine

Nekad i sad dell inspiron stai
Prijenosna računala dugo su pokušavala dostići snagu desktop modela, iako sada postoje gotovo jednako snažni laptopi, i dalje je za podjednake performanse cijena u mobilnom obliku puno viša. Kako je izgledao prosječni laptop u sezoni 94.-95.? I dok se u 2021. godini traži OLED zaslon, korisnici su u godini kada je nastao časopis VIDI priželjkivali TFT. Touchpad je već postojao na tržištu, no nisu ga imali svi prijenosnici. Za otprilike 2500 dolara mogli ste krajem 1994. dobiti pilu s Cyrix 486SLC procesorom na 33 MH, 4 MB radne memorije i Windowsima 3.1. te DOS-om. Bio je tu i ekran u boji rezolucije 640 x 480 piksela te veliki hard disk od 200 megabajta. Laptop je dolazio s floppy driveom, VGA priključkom za vanjski monitor, paralelnim portom za pisač te sučeljem za miša.

Šetnja kroz procesore u laptopima u devedesetima kreće od Intel Pentium modela na 75 MHz u TPC posebnoj izvedbi. Do 1996. godine Pentium je došao do 150 MHz, da bi sljedeće godine stigao Pentium MMX, koji je imao do 233 MHz. Pentium II pojavio se u travnju 1998. i imao je radni takt od 266 MHz, 512 KB L2 cachea i TDP od 8,6 W. Na prijelazu tisućljeća Intel je predstavio Pentium II Dixon s drugačije postavljenom L2 cache memorijom i radnim taktom do 400 MHz, a Celeron procesor s najvišim taktom od 300 MHz, ali i manjom količinom L2 cachea. Celeron je bio cjenovno pristupačniji. Oba modela, i Pentium i Celeron, i danas se mogu naći (njihove moderne inačice) u laptopima, no oni su sinonim za najjeftiniju klasu laptopa.
Tako smo došli do 1999. godine, kada je predstavljen Pentium III procesor, koji je prvi put u prijenosnicima dostigao brzine od 1 GHz koju godinu kasnije. Tako smo mi u VIDI-ju baš na valu te generacije procesora na ljeto 2001. napravili prvi veliki test laptopa, s čak 23 modela. Osim dva Appleova prijenosnika, svi ostali modeli imali su ili Intel Pentium III ili Intel Celeron procesore.

Nekad i sad dell inspiro infoboxi
Naš Grand Prix model za 2001. godinu bio je Dell Inspiron 4000. Za visoku cijenu od 19.500,00 kuna Inspiron 4000 dolazio je s Intel Pentium III procesorom na taktu od 850 MHz, 128 MB radne memorije i tvrdim diskom od 20 GB. Laptop je imao i ATI Rage Mobility grafičku karticu te modularni bay računala s ugrađenim DVD-ROM-om koji se mogao mijenjati s floppy diskom. Baterija je trajala četiri sata, a touchpad je imao i ugrađeni pointstick.

Laptopi 2021. godine

Lenovo Ideapad 5 14ARE05 2 NEKAD i SAD laptopi

Nevjerojatni konstantni napredak tehnologije performanse današnjih mobilnih telefona čini mnogostruko superiornijima u odnosu na laptope prije 300 brojeva VIDI-ja. Početak 2021. godine nije najbolje vrijeme za kupovinu laptopa zbog prilično napuhanih cijena uslijed globalne situacije uzrokovane korona krizom. Unatoč tome, prijenosnike koji imaju visoke performanse moguće je nabaviti za iznos od 5 do 6 tisuća kuna, prve gamerske modele za 6-7, a pogledali smo što možemo dobiti i za cijenu Grand Prix modela.

Isti brand za 19.500 kuna dvadeset godina kasnije nudi svoj premium Ultrabook prijenosnik XPS 13. Snažni Intel Core i7 1185G7 11. generacije ima četiri jezgre i osam threadova, radni takt od 3 GHz i turbo frekvenciju od 4,8 GHz. Procesor ima 12 MB pametnog cachea i TDP od 28 W.
XPS je iznimno tanak i ima samo 1,2 kg. Tanki rubovi oko kvalitetnog dodirnog IPS 4K ekrana i vrhunska izrada daleko su od plastičnog debeljuškastog kućišta ondašnjih prijenosnika. Tu je i terabajtni SSD i 16 GB radne memorije.
Za pet tisuća kuna manje dobit ćete Dell G5 5500, laptop namijenjen gamingu s i7 procesorom, 1 TB SSD-om i snažnom Nvidia RTX 2070 grafikom, koja je jaka kao desktop inačica. Cijene za vrhunske laptope i sada su visoke, no sada je moguće dobiti procesore i grafičke (donekle) podjednake snage poput desktop komponenti, dok je ta minijaturizacija zaostajala početkom 2000-ih, kada smo radili prve velike testove računala.

Lenovo Ideapad 5 14ARE05 2 NEKAD i SAD INFOBOX
Grand Prix iz našeg nedavnog usporednog testa, za cijenu koja je u vrijeme testiranja bila 6000 kuna, je Lenovo IdeaPad 5. To je prijenosnik s kvalitetnim IPS ekranom FHD rezolucije, s četverojezgrenim Intel Core i5 1035G1 procesorom, 8 GB radne memorije i 512 GB SSD-om. Lenovo ima samo 1,5 kg, a baterija mu traje do 9 sati.
Koliko je tehnologija napredovala vidi se po mogućnosti emulacije ondašnjih operativnih sustava i aplikacija u današnjim internetskim preglednicima.

(Stranica 1 od 12)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 12)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Vidi broj 300 - razlike u hardveru nekad i sad - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.