Laptop Vs. desktop

Laptop Vs. desktop

Nikad isplativiji mobilni gaming

 

Što se više isplati kupiti 2022. godine: gaming desktop ili laptop? Nestvarno visoke cijene grafičkih kartica učinile su desktop gaming konfiguracije prilično neisplativom investicijom. Laptop se čini kao bolja alternativa. Usporedili smo high-end gaming laptop s najnovijim gaming desktopom kako bismo vidjeli tko odnosi pobjedu u ovom nesvakidašnjem gaming okršaju.

 Već više od godinu i pol dana traje „velika GPU kriza“ koja je zagorčala život mnogim gamerima. Sveopći kaos na tržištu grafičkih kartica ponajprije se manifestirao u vidu nedostupnosti i nestašice kartica, a potom i u obliku astronomski visokih, abnormalnih cijena dostupnih kartica. Nećemo ovdje sada ulaziti u sve uzroke koji su doveli do takvog stanja na tržištu grafičkih kartica (ima ih više: pandemija, boom kriptovaluta itd.), međutim činjenica je kako su mnogi gameri u zadnje vrijeme jednostavno morali odustati od nabavke novog računala ili nadogradnje postojećeg novijom grafičkom karticom. Istina, situacija se ponešto u zadnjih nekoliko mjeseci za divno čudo popravila. Cijene grafičkih kartica krenule su silaznom putanjom, tako da su mnoge kartice danas osjetno jeftinije nego što su primjerice bile prije 6 mjeseci.

 

Laptop kao spas za gamere?

Međutim, ruku na srce, cijene su i dalje poprilično visoke, posebno ako govorimo o high-end karticama najnovije generacije čija cijena i dalje nerijetko doseže 10.000 kuna. Od samog početka „nevremena“ na tržištu grafičkih kartica gameri su pokušali biti što kreativniji kako bi se, po koliko-toliko prihvatljivim cijenama, dokopali novijih kartica. U početku je primjerice tržište rabljenih kartica bilo jedna od opcija. Nakon toga primjerice kupnja brand name gotove konfiguracije bila je način na koji ste mogli doći do novije grafičke kartice. Nažalost ubrzo su i ovakve opcije postale neisplative, s obzirom na to da su abnormalne cijene i nestašica kartica i ovdje ostavili svoj pečat.

Tijekom vremena se međutim pojavila jedna zanimljiva alternativa kupnji nove grafičke kartice. U prvi mah će možda zazvučati čudno, ali riječ je o – gaming laptopima! Najnoviji gaming laptopi postali su ozbiljna alternativa kupnji nove grafičke kartice ili kompletnog gaming računala. Zašto?

Pa recimo da je u jednom trenutku prosječna mainstream grafička kartica gornje srednje klase koštala kao kompletan gaming laptop najnovije generacije. Danas je situacija možda mrvicu bolja, ali ne previše.

 

specs

 

Mobilni GPU sve moćniji

S obzirom na to da su i AMD i Nvidia tijekom vremena predstavili svoje najnovije grafičke procesore Ampere i RDNA2 u varijantama namijenjenim ugradnji u prijenosna računala, kupnjom novijeg gaming laptopa mogli ste se dočepati grafičke kartica temeljene na najnovijoj tehnologiji. Gaming laptopi, odnosni gaming performanse najnovijih prijenosnih računala, u posljednjih nekoliko godina iznimno su uznapredovale, tako da ih danas s pravom možemo smatrati odgovarajućom alternativom stolnim gaming računalima.

Ključni razlog zbog čega cijena gaming laptopa nije toliko porasla i dosegnula neviđene razmjere treba tražiti u nekoliko činjenica. Prvenstveno u tome da laptop treba gledati kao visoko integriranu cjelinu koja se sastoji od komponenata koje proizvođači u principu nabavljaju u paketu i u velikim količinama dosta ranije nego se krene s proizvodnjom. Nadalje, grafički čipovi koji se ugrađuju u prijenosna računala nisu istovjetni onima koji se ugrađuju u grafičke kartice za stolna računala, pa je i po tom pitanju dostupnost bila bolja. Konačno recimo kako gaming laptopi nisu bili, zbog svoje inicijalno visoke cijene, toliko zanimljivi kao strojevi za printanje novca, odnosno za rudarenje kriptovaluta. Zbog svega toga su gaming laptopi svakako postali sve zanimljiviji gamerima.

 

slikaTesta

Gaming performanse testirali smo pomoću grafički najzahtjevnijih igara na tri najpopularnije rezolucije.

 

(Stranica 1 od 3)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 3)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Laptop Vs. desktop - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.