Ultimativni vodič za obnovu starog računala - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Ultimativni vodič za obnovu starog računala

Ultimativni vodič za obnovu starog računala

Oživljavanje zombija

Računalo ne radi? Gotovo sigurno je prestala raditi samo jedna komponenta računala, te ju radije zamijenite nego da kompletan, potencijalno u potpunosti uporabljiv PC završi u reciklažnom dvorištu.

 

Ovaj postupak obnove PC računala će vam ukazati na nekoliko mogućih kvarova, njihovu dijagnostiku te postupak restauracije. Obnova je danas pogotovo isplativa s obzirom na težu dostupnost pojedinih komponenti računala i njihovo znatno poskupljenje u trgovinama.

Tržište računala je suočeno s nepredvidljivim skokovima cijena uslijed nedavnih višestruko isprepletenih kriza koje su uzrokovale oscilacije, odnosno poskupljenje cijena svih računalnih komponenti. Iako zadnjih dana svjedočimo neznatnom padu cijena komponenata, one se još uvijek nisu stabilizirale. U koje je komponente potrebno uložiti kako bi se vratio stari sjaj nekad moćnog PC-a?

Prvotno ćemo se pozabaviti postupkom obnove PC desktop računala te detekcijom njegova kvara i to kako bismo vam uštedjeli koju kunu, te kako biste spasili vaš stariji PC od zaborava.

 

Prašina kao najčešći uzrok problema

S vremena na vrijeme, potrebno je osvježiti računalo, tj. očistiti ga od prašine i zamijeniti mu dotrajale komponente i kablove. Treba zamijeniti i pastu ispod hladnjaka.

Ako je od zadnjeg čišćenja prašine s ventilatora prošlo između šest i dvanaest mjeseci, potrebno je iznova očistiti prašinu već ovog vikenda. Ako je prošlo više od godine dana, očistite je već danas.

Prašina je toliko štetna za vaše računalo da će uzrokovati prijevremeni kvar komponenti, budući da mu blokira protok zraka za hlađenje, usporava i otežava rad ventilatora što rezultira višim temperaturama i većim opterećenjem svih drugih komponenti računala, dok ne krenu, jedna po jedna, otkazivati.

 

Je li moj kompjuter prestar?

Prije svega, najbitnije je procijeniti za koju namjenu obnavljate PC, te je sukladno tome potrebno odrediti budžet koji ste spremni uložiti u dotrajali hardver. Imate li Intel i5 procesor generacije 4xxx, rekli bismo da se isplati i dalje koristiti to računalo za uobičajene Desktop zadatke (multimedija, surfanje, Office, obrada fotografija, stvaranje glazbe, pokretanje starijih igara, učenje programiranja, učenje općenito, pa čak i obrada videa do Full HD rezolucije). Takav stroj neće biti dostatan tek za neke vrlo zahtjevne zadatke poput zahtjevnije virtualizacije, 3D renderiranja, ozbiljno programiranje s umjetnom inteligencijom i sl.

 

stariIBM

Neka računala vrijedi sačuvati iako ne mogu pokretati najnovije igre.

 

Imate li AMD procesor, rekli bismo da se isplati spašavati stroj koji posjeduje procesor sa Zen arhitekturom, dok su oni raniji procesori jednostavno prespori, pa bi čak i surfanje internetom bilo sporo i za korisnika zamorno.

Iako je moguće i tako stare procesore iskoristiti za instaliranje nekakvoga manjeg Firewall ili Router OS-a imate li dostupno barem dva komada mrežnih portova. Kažemo moguće, jer danas postoje snažni procesori (SoC ili SBC rješenja) koje odlikuje vrlo malena potrošnja električne energije, pa su upravo radi te uštede praktičniji za korištenje.

Imate li kojim slučajem DDR2 memoriju na vašem PC-u, nemojte niti razmišljati o osvježenju. To se stvarno ne isplati.

Računalo minimalno mora imati procesor s dvije jezgre, 8 GB RAM memorije i SSD disk. Ako nema, isplativost obnove PC-a je upitna

 

(Stranica 1 od 5)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 5)
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Ultimativni vodič za obnovu starog računala - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.