Novogodišnje tech odluke 2024. godine: Trendseteri

Novogodišnje tech odluke 2024. godine: Trendseteri

Tektonske promjene

Od vrhunskih pametnih satova i trenažera do vertikalnih miševa za maksimalnu ergonomiju, te VR i AR naočala s 12 kamera, pet senzora i šest mikrofona, ovo su uređaji koji ne prate trendove, već ih postavljaju.

Kada govorimo o trendseterima, onima koji zaista određuju što je popularno i koja značajka je sljedeća u nizu koju će svi implementirati u svoje uređaje ili programe, to su redovito tvrtke koje pomiču granice onog što mislimo da je moguće s određenom kategorijom uređaja. Bilo da se radi o pametnom satu koji će vam na temelju kvalitete spavanja, oporavka i mnogih drugih faktora znati predložiti kad biste optimalno trebali odraditi idući trening ili vertikalni miš, čija će vam ergonomija znatno pomoći u prevenciji razvijanja sindroma karpalnog tunela, ovi uređaji kreiraju trendove, umjesto da ih slijepo prate. 

Garmin MARQ Carbon

Krajem 2023. godine je Garmin predstavio novu kolekciju svojih premium pametnih satova izrađenih od 130 slojeva spojenih karbonskih vlakana, sa zaobljenim safirnim staklom ispod kojeg se nalazi atraktivan AMOLED zaslon. Već samo kućište ovu kolekciju čini posebnom na tržištu – materijali i način izrade rezultiraju dizajnom koji je istovremeno robustan i lagan. No, kao što to obično biva, Garmin se nije zaustavio samo na tome. U tri sata koji su dio predstavljene kolekcije upakirao je više tehnologije nego što mi imamo ovdje mjesta da ih sve objasnimo.

marq_carbon_golfer.jpg

MARQ Athlete primjerice dolazi pun tehnologije za svaku vrstu vježbača – od mjerenja koliko snage prenosite na stazu ili cestu i mjerenja sposobnosti trčanja uzbrdo za trkače do uvida u ukupni napor i u to trenirate li produktivno, odnosno napredujete li ili stagnirate, za one koji svoje vrijeme provode u teretani. Tu su naravno i pametni Garminov trener koji će vas pripremati za 5K i 10K utrke, PacePro tehnologija za održavanje ujednačenog tempa trčanja, jutarnje izvješće i mnoge druge mogućnosti čija je zadaća olakšati vaše fitness putovanje do granica koje su vam bile nezamislive, bez obzira trenirate li trčanje, plivanje, vozite bicikl ili se bavite fitnessom.

marq_carbon_athlete.jpg

Jeste li znali da postoji jedna manja niša pametnih satova specifično napravljenih za one koji se bave golfom? Garmin je jedan od zastupljenijih brendova u toj niši koja broji svega nekoliko modela, a s MARQ Carbon kolekcijom dodao je još jedan – MARQ Golfer. Osim što dolazi s preko 43.000 učitanih terena diljem svijeta, sat će vam prikazivati brzinu i smjer vjetra, pregled opasnosti koje vas čekaju na kartama i virtualnog caddieja koji će vas savjetovati o izboru palica na temelju podataka o vjetru, nadmorskoj visini, zamahu i drugim parametrima. Golfer, naravno, dolazi i s drugim standardnim Garmin mogućnostima kao što su jutarnje izvješće i senzor energije.

marq_carbon_commander.jpg

Kao svojevrsni vrhunac serije, tu je MARQ Commander koji je, kao što i samo ime ukazuje, namijenjen pripadnicima oružanih snaga. To, uz sve standardne postavke Garminovih satova koje pronalazimo primjerice i u MARQ Athlete, vidimo ponajprije iz kompatibilnosti s naočalama za noćno gledanje, kamuflažnog načina rada i mnogih drugih mogućnosti ovog sata. U kamuflažnom načinu, sat ne sprema i dijeli vaš GPS položaj niti se bežično povezuje i uspostavlja komunikaciju, ali pritom možete koristiti sat. Postoji i Jumpmaster način rada za izračun točke iskoka iz letjelice, prekidač za brisanje svih podataka iz korisničke memorije, te rješenje Applied Ballistics za streljaštvo dugog dometa na terenu.

tablica_garmin_sat.jpg

 

Garmin Tacx NEO 3M trenažer

trenažer_Tacx_NEO_3M.jpg

Ni biciklisti nisu ostali zakinuti s novim tehnologijama. Garmin je predstavio novi trenažer za one koji ne žele prestati biciklirati za hladnih zimskih mjeseci. Tacx NEO 3M ima izravan pogon i dolazi s prethodno postavljenom SHIMANO/SRAM kasetom od 11 brzina. Za što realističniju vožnju, možete trenirati na simuliranim usponima do 25 % nagiba, nakon čega će doći i simulirana nizbrdica, dakako. Inovativni virtualni zamašnjak Tacx će simulirati čak i osjećaj vožnje po različitim terenima, što uključuje kamen i šljunak. Za one koji su navikli voziti u društvu, Garmin je putem svoje Connect aplikacije omogućio i vožnju u skupini u daljinu – ova mogućnost čini treniranje i vožnju s prijateljima iz čitavog svijeta realnom i jednostavnom opcijom.

tablica_trenažer.jpg

 

Game development edukacija u inkubatoru PISMO powered by A1

PISMO.jpg

Dok su većine ovih trendsetera hardverske naravi, ovaj je ipak malo drugačiji. Poduzetnički inkubator za razvoj videoigara iz Novske je kao priča iz bajke – u gradiću s nešto više od 11.000 stanovnika, na zapadnom rubu Slavonije, razvio se pravi gaming centar Hrvatske gdje preko 80 startup tvrtki gradi svoje biznise, ali i educira nove naraštaje game developera. Naime, osim ljetnog gaming kampa za djecu, PISMO organizira i besplatne edukacije za rad u Unreal engine i Unity programima za izradu igara, kao i za animaciju u programu Blender.

Tu je još i edukacija za AV tehnologije gdje se uči stvaranje kreativnih sadržaja za potrebe razvoja videoigara, ali i drugih multimedijskih primjena. Upravo za nju, zajedno s edukacijom za Unreal engine, mogu se prijaviti svi – i zaposleni i nezaposleni – besplatno putem vaučer sustava Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Za sve koji žele započeti karijeru u gaming i srodnim industrijama, ovo je savršeni početak. Pogotovo kad uzmemo u obzir da se dvije trećine polaznika njihovih edukacija zaposli odmah po završetku edukacije.

tablica_pismo.jpg

 

SBOX VM-838W vertikalni miš

SBOX_VM-838W-2.jpg

Nova godina je odlično vrijeme za donošenje odluka koje će unaprijediti vaš stil života, a jedna od takvih odluka mogla bi biti kupnja vertikalnog miša. Ovi miševi pomažu u smanjenju napetosti u rukama i zglobovima šake, što može dovesti do smanjenja rizika od sindroma karpalnog tunela i sličnih povreda povezanih s dugotrajnom uporabom miša.
Mnogi proizvođači nude različite modele vertikalnih miševa, svaki s jedinstvenim karakteristikama i cjenovnim razredima, tako da možete pronaći onaj koji najbolje odgovara vašim potrebama i budžetu. U VIDI broju 333 testirali smo cjenovno pristupačni SBOX VM-838W.

tablica_vertikalni_miš.jpg

 

Apple Vision Pro

 Apple-WWCD23-Vision-Pro-with-battery-230605.jpg

Iako je inicijalni hype za VR i AR naočale djelomično splasnuo, Apple ga je ponovno oživio najavom Apple Vision Pro headseta kojeg su najavili za 2024. godinu. Trebao bi ga pokretati Appleov M2 čipset, dok njegov R1 čip obrađuje ulaz s 12 kamera, pet senzora i šest mikrofona. On navodno prenosi slike na zaslone „unutar 12 milisekundi“ odnosno „osam puta brže od treptaja oka“. Headset također uključuje Appleovu prvu 3D kameru za snimanje prostornih videa i fotografija te može poslužiti kao “osobno kino” s podrškom za Apple TV+, i druge Appleove usluge.

 tablica_apple_vision_pro.jpg

PROČITAJTE KOMPLETNU TEMU NOVOGODIŠNJE TECH ODLUKE 2024. GODINE

Prije nego što tech brendovi pokažu svoje karte na CES sajmu, stavili smo čarobne šešire i za vas napravili listu mogućih tech želja i odluka. Zasjeli smo i s vodećim ljudima hrvatskih tech tvrtki i institucija te zapisali koje će to tehnološke inovacije, IT rješenja i trendovi prevladati u 2024. godini.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Novogodišnje tech odluke 2024. godine: Trendseteri - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.