VIDILAB best buy gaming PC - 5.0 out of 5 based on 1 vote
VIDILAB best buy gaming PC

VIDILAB best buy gaming PC

Future-proof računalo

Za cijenu jednog prosječnog flagship smartphonea (bez ugovora i bijesnih tarifa), složili smo vrlo sposobno i future-proof računalo

Veliki test grafičkih kartica do 1400 kuna nadogradili smo slaganjem Vidilab konfiguracije u kojoj je glavna zvijezda pobjednik tog testa, Nvidijina GTX 950, koja s novom arhitekturom nudi ne samo odlične performanse u igrama na FullHD rezoluciji, nego i optimizira potrošnju.

Nakon što smo za malo, pristupačno računalo riješili problem GPU-a, kao kriterij za slaganje ostatka konfiguracije uzeli smo po klasičnoj Best Buy mantri - što jače za što manje para i da uz to bude što dugovječnija. Za procesor smo stoga uzeli novi Intelov Skylake i5-6400 koji je i u prijašnjim generacijama bio među najpopularnijim CPU-ovima. Uz njegove 4 jezgre, na guranju grafičke do krajnjih potencijala sudjeluje i 8 GB radne memorije i nezaobilazni SSD. Osnovna cijelog računala je ASRockova matična ploča B150M, a malo smo uštedjeli na odabiru kućišta, dok su nam nove štedljive arhitekture iz Intela i Nvidije omogućile da cijeli moćan stroj napaja napajanje od 450 W.

Ideja vodilja bila je u potpunosti iskoristiti pristupačnu grafičku karticu koja u još uvijek dominantom svijetu FullHD rezolucije dostavlja kvalitetne performanse. Ovaj stroj naravno nije nužno samo gamerski, već može poslužiti i za razne radne zadatke. Za audio/foto/video produkciju ipak bi trebalo nadograditi s dodatnim HDD prostorom, bilo u vidu NAS-a, brzog USB 3.0 eksternog harda ili klasičnog barem 1 TB harda. U testu grafičkih kartica vidjeli ste mogućnosti Nvidijine GTX 950, a što se tiče osjećaja brzine ove konfiguracije, SSD u kombinaciji s novim Core i5 procesorom omogućuju vrlo brzi boot, kao i instatno otvaranje aplikacija. Naravno ova hardverska kombinacija sposobna je za vrlo ozbiljne radne zadatke. U svakom slučaju, opravdava nadimak “Mainstream terminator”.

Konfiguracija Matej 7

Cable management Trudimo se biti perfekcionisti, jer je urednost i dobro kabloviranje podloga za dugovječniji rad računala

 

Jeftinija varijanta

Ukoliko vam ovaj budžet ipak ne odgovara, možete odabrati nešto poput AMD-ovog Athlona II X4 840 i jeftinije FM2+ matične ploče (Gigabyte F2A88XM-D3H), što bi vas ugrubo trebalo izaći jedno 1.000 kuna jeftinije. Performanse možda neće biti ravne Intelovoj kofiguraciji, ali ćete bez problema moći iskoristi potencijal grafičke kartice.

 

   Komponenta  Cijena
 CPU  Intel 6th Gen Skylake Core i5 - 6400  1.500 kn
 GPU  Gigabyte GTX 950 Extreme Edition  1.400 kn
 RAM  G.Skill Ripjaws IV 8 GB 2400 MHz  560 kn
 MBO  ASRock B150M Pro4  700 kn
 SSD  Patriot Blast 240 GB  620 kn
 Napajanje  XFX 450W Core Edition  440 kn
 Kućište  Zalman Z1  270 kn
 Ukupna cijena    5.490 kn

 

U slaganju pristupačnog gaming računala, može se ići i ispod ove cijene, no izdvojili smo malo više za neke komponente kako bi za novce dobili apsolutno najbolje.

 

Procesor - Intel 6th Gen Core i5 – 6400


Ovaj model je trenutno najjeftiniji model iz Core i5 Skylake portfelja i ukoliko želite biti vlasnici četverojezgrenog Intelovog procesora nove generacije morat ćete odvojiti otprilike 1.400 kuna. Ovo se na prvu ruku možda i čini puno, no činjenica da je ovaj model jedan od najpopularnijih iz prošlih generacija (Core i5 4430, Core i5 3340) govori dosta o njemu.

Ako se odlučite za njega, bit ćete sigurni barem sljedećih 3 do 5 godina, a da pritom “prožvaće” sve što mu bacite na pladanj, od igranja igara do ozbiljnog posla, pa čak i kakvog upgradea s nekom od jačih grafičkih kartica u budućnosti.

Konfiguracija Matej 21

 

Grafička kartica - Gigabyte nVidia GeForce GTX 950 Extreme Edition

Nova GeForce GTX 950 serija definitivno nudi najbolji omjer uloženog i dobivenog kada je riječ o grafičkim karticama do 1.500 kuna. Gigabyteov model dodatno podiže performanse na račun vrlo agresivnog tvorničkog overclockinga kojim postiže oko 15% bolje rezultate od referentnih modela. Tu je i vrlo efikasan i tih hladnjak, zbog čega je ovaj model bio no-brainer u našem odabiru.

Konfiguracija Matej 1 2

 

Storage - Patriot Blast 240 GB

Patriot je od nedavno počeo “pumpati” sve više i više modela SSD-ova kroz lokalne trgovine, a jedan nam je posebno zapeo za oko. Riječ je o Blast modelu koji, osim što ima jednu od pristupačnijih cijena na tržištu, ujedno donosi i performanse koje su iznad prosjeka i koje možda, na temelju cijene ne biste očekivali.

Patriot SSd

 

Kućište - Zalman Z1

Zalmanova kućišta već smo nekoliko puta imali prilike koristiti prilikom slaganja konfiguracija, a razlog tome je zapravo vrlo jednostavan. Kada se u kontekst njegove cijene stavi kvalitetna izrada, solidne mogućnost, prostrana unutrašnjost, pristojan cable management i dobar dizajn, ne ostavlja se puno prostora za razmišljanje, već ga se jednostavno samo kupi.

Konfiguracija Matej 13

 

RAM - G.Skill Ripjaws IV 4 GB (2 x 8 GB) DDR4 2400 MHz

RAM je oduvijek bio jednostavna priča, pa je tako i njegova kupnja i naš odabir bio brz i odrješit. Za što manje novca kupite što veću količinu, te nekakve generičke brzine poput 2400 MHz. Nema potrebe da kupujete brže modele jer od toga “nema kruha”.

Konfiguracija Matej 20

 

Matična ploča - ASRock B150M Pro4

Budući da nismo uzeli otključanu verziju Intelovog Skylake procesora, nema potrebe ulagati novce u bijesne matične ploče. Dovoljno je uzeti i model s “business” orijentiranim čipsetom, kao što je ASRockova B150M Pro4. Za otprilike 700 kuna dobit ćete veliki dio featurea koji donose ploče sa Z170 čispetom, a više od toga vam realno i ne treba.

Konfiguracija Matej 17

 

Napajanje - XFX 450 W Core Edition

Ovaj model XFX-ovog napajanja jedan je od popularnijeg na našem tržištu. Osim što pruža dobru cijenu, nudi visoke performanse i efikasnosti (80Plus Bronze). Ništa čudno, obzirom da iza njega stoji Seasonic kao OEM proizvođač. Iako se 450 W možda na prvu ruku čini malo, ovaj model dolazi s čak dva komada PCI-express 6+2-pin konektora, što dovoljno govori o pouzadnju kojeg XFX ima u ovaj model. A i matematički gledano, to bi trebalo odgovarati deklariranoj snazi. Tako će ovo napajanje biti dostatno čak i ako planirate napraviti upgrade na neku od high-end kartica u nadolazećim generacijama.

Konfiguracija Matej 19

 

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

VIDILAB best buy gaming PC - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.