Božićni vodič za kupnju: Koju grafičku karticu odabrati - 3.2 out of 5 based on 6 votes
Božićni vodič za kupnju: Koju grafičku karticu odabrati

Božićni vodič za kupnju: Koju grafičku karticu odabrati

Cijene grafičkih kartica imaju jedinstvenu vezu s vrijednošću kriptovaluta. Ako čujete o rekordnim cijenama primjerice bitcoina, budite sigurni da će one uzrokovati i rekordne cijene grafičkih kartica, pogotovo u srednjem segmentu. Srećom, bitcoin ludnica polako jenjava, a s njom i snovi takozvanih kopača čije grafičke kartice polako pune oglase.

To sve znači i da cijene u dućanima polako poprimaju realnije vrijednosti koje još nisu na originalnoj razini, no blagdanske akcije u dućanima bi to mogle popraviti. Ovdje ćemo vam pomoći listanjem optimalnih cijena i specifikacija u više potrošačkih razreda kako bi mogli odabrati savršen poklon.

 

GTX 1060 6GB 2

INNO 3D GTX 1060 6GB

ZA: Ova je kartica u performansama svojevrsni standard srednje klase i odlikuje je niska potrošnja električne energije u usporedbi s konkurencijom, kao i vrlo solidne performanse na FullHD rezoluciji kod najmodernijih naslova te solidne performanse u slučaju da imate monitor rezolucije 1440p. Premda postoje dvije verzije, ona s 3 GB i sa 6 GB memorije, preporučamo nešto skuplju jer su 3 GB RAM-a već sada rubno dovoljna, a sa 6 GB osiguravate si relevantnost kartice na još nekoliko godina.

PROTIV: Još uvijek precijenjena u dućanima, s ovom karticom možete igrati naslove i na 1440p, no u nižoj kvaliteti, što je bitan kompromis kada izdvajate toliki novac za već zastarjelu FullHD rezoluciju.

Proizvodni proces: 16nm
Jezgra: Pascal
Vrsta memorije i količina: GDDR5 / 6 GB
Broj shadera: 1280
Deklarirani TDP: 120W
Web cijena: 2374 kune
Viđeno u: Mikronis


 XFX Radeon RX 580 8GBISTAKNUTO
RX 580 8GB 2 2

ZA: Voditelj srednje klase iz crvenog tima snažna je konkurencija nVidijinoj GTX 1060 s prosječno 6% boljim performansama u igrama, broju koji raste ako se u obzir uzmu samo DirectX 12 naslovi. Cijenom je originalno trebao biti malo jeftiniji od 1060, no kopačima kriptovaluta ova je kartica bila iznimno privlačna zbog svoje snage i cijene. FullHD rezolucija ne predstavlja nikakav problem, dok se na 1440p može igrati na 50-60 fps-a uz male prilagodbe u kvaliteti slike.

PROTIV: Cijena je nešto viša od konkurencije (100-200 kn), a AMD je poznat po karticama koje troše više energije za rad od konkurencije, što je na godišnjoj razini nekima bitna stavka.

Proizvodni proces: 14nm 
Jezgra: Polaris 20
Vrsta memorije i količina: GDDR5 / 8 GB
Broj shadera: 2304
Deklarirani TDP: 225 W
Cijena: 2.754,05 kuna
Viđeno u: Mikronis

 MSI GTX 1070TiISTAKNUTO

GTX 1070Ti 8GB 2


ZA: Savršen izbor za nesmetan 1440p gaming, ova nedavno objavljena kartica ima sve što i starija 1070, uz još ekstra snage. Točnije, u prosjeku je od 1070 jača 16%, što nije malen broj. Odnosno, ovo je malo oslabljena 1080, od koje je slabija svega 6%. Najbolja stvar: sada kada su se cijene stabilizirale, može se naći za sitni premium od 200 – 300 kuna više nego 1070, a pokretat će vaše igre bez problema barem sljedećih par godina.

PROTIV: Odlične performanse dolaze uz određenu cijenu, a sve se više šuška o novoj generaciji nVidijinih kartica. Blagdani su posljednja prilika da se ugrabi jedna prije proljetnog čekanja nove generacije.

Proizvodni proces: 16nm 
Jezgra: Pascal
Vrsta memorije i količina: GDDR5 / 8 GB
Broj shadera: 2432
Deklarirani TDP: 180W
Web cijena: 4.170,44 kuna
Viđeno u: IQ centar


 

RX 560 4GB 2

XFX Radeon RX 560 4GB

ZA: Ako imate FullHD monitor i ne smeta vam spuštanje grafičke kvalitete s ultra na high ili medium, ovisno o naslovu i vrsti igre jer je veći fps poželjniji ako pucate po neprijateljima u prvom licu, ovo je odličan izbor za vas. Starijem računalu dat će potrebno poboljšanje kako biste se mogli nastaviti igrati, a uz vrlo povoljnu cijenu 4 GB memorije održat će ovu karticu relevantnom još koju godinu.

PROTIV: Performanse poprilično ovise od naslova do naslova i morat ćete pronalaziti kompromis između kvalitete slike i brzine. Popularni free-to-play naslovi neće imati problema, no modernije i zahtjevnije igre trebat ćete postaviti i na low ako želite garantiranih 60 fps.

Proizvodni proces: 14nm
Jezgra: Polaris 11
Vrsta memorije i količina: GDDR5 / 4 GB
Broj shadera: 1024
Deklarirani TDP: 80W
Cijena: 971,85 kune
Viđeno u: Futura IT


 

Zotac 1050Ti

 

GTX 1050Ti 4GB

Za: Vjerojatno najpopularnija grafička kartica, pogotovo kada kupujete kompletno računalo, nudi sasvim solidne performanse u FullHD rezoluciji kod modernih naslova, pa čak i u ultra kvaliteti ako vam ne smeta framerate od oko 40 fps-a. Potrošnja energije je toliko malena da često dolaze bez ekstra priključka za napajanje.

Protiv: Negativna strana je što se svo napajanje vuče preko matične ploče, povečavajući naprezanje komponenti matične kao i njeno povećano grijanje pa je ipak preporučljivo uzeti malo solidniju ploču ako uzimate grafičku bez ekstra napajanja.
 
Proizvodni proces: 16nm
Jezgra: Pascal
Vrsta memorije i količina: GDDR5 / 4GB
Broj shadera: 768
Deklarirani TDP: 75W
Web cijena: 1250 kuna
Viđeno u: Mikronis


 

Vega 56

RX Vega 56

Za: Iako Vega nije oduševila svojim mogućnostima kako smo se svi nadali, i dalje ostaje relevantan izbor ako se s njome u obzir uzmu i cijene monitora. Nvidijin G-sync znatno povisuje cijenu monitora, dok su monitori s AMDovim Freesyncom kojeg je puno povoljnije implementirati i sami povoljniji, a izbor 1440p Freesync monitora stalno raste što ovu grafičku karticu u nekim slučajevima čini opravdanim izborom.

Protiv: Performanse ove kartice nikako ne mogu opravdati njenu cijenu u usporedbi s konkurencijom, pogotovo kada se u obzir uzme i veća potrošnja. AMD će ipak trebati bolju ponudu kako bi se mogao natjecati u high-end segmentu.

Proizvodni Proces: 14nm
Jezgra: Vega
Vrsta memorije i količina: HBM2 / 8GB
Broj shadera: 3584
Deklarirani TDP: 210W
Cijena: 4580 kuna
Viđeno u: Instar informatika

(Stranica 1 od 6)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 6)
Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Božićni vodič za kupnju: Koju grafičku karticu odabrati - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.