Top 7 gotovih gaming računala do 7.777 kuna

Top 7 gotovih gaming računala do 7.777 kuna

Sedam samuraja do 7.777 kuna

U velikom Vidilab usporednom testu desktop gotovih gaming računala testirali smo strojeve iz poznatih hrvatskih IT trgovina i uz sadašnju primjenjivost procjenili smo i njihovu buduću održivost i mogućnosti nadogradnji. 

 Samostalno slaganje računala za dobar dio naših čitatelja uzbudljiva je avantura iz koje često možemo izvući neku novost i nešto naučiti, no sigurnost i jamstvo koje pružaju gotova računala teško je ignorirati.

Ako sami slažete svoja računala, onda znate da se s malo strpljenja i istraživanja lako može uštedjeti ili dobiti bolje dijelove nego da samostalno kupujete iz više dućana. No već neko vrijeme svjedočimo skakanju cijena zahvaljujući kriptovalutama (kada govorimo o grafičkim karticama) i proizvođačima flash memorije koji namještaju cijene svojih proizvoda, korištenih u gotovo svemu, od RAM-a, SSD-a, grafičkih kartica nadalje.

Sve to dovodi do toga da se u zadnje vrijeme traži „najjeftinije, ali da je i dalje OK“ umjesto optimalnog omjera brzine i kapaciteta. Hardver koji se dobiva u takvim računalima većinom više nije misterij, već su komponente navedene prije same kupnje. Primjerice, RAM koji se stavlja u ove buildove većinom nema hladnjake, što bi prosječnog kupca računala u dijelovima smetalo, no hladnjaci na RAM-u su dekorativni...

Osim ako ne odete u ekstreme s overclockanjem i overvoltanjem, čime se, budimo realni, ne bavi baš previše ljudi. Naš zadatak bit će procjena balansa buildova koje trgovine nude u iznosu do 7777 kuna kako bismo vidjeli što se sve danas može dobiti i ima li to smisla kada razmatramo korištenje na nekoliko godina. Ono za što računalo koristite danas možda vas zadovoljava, no s vremenom bi bilo dobro imati opciju kakvog-takvog upgradea.

 


Igla u plastu sjena

Prije kupnji gotovih računala razmislite koliko ste spremni dati i za što će vaše računalo prvenstveno služiti. Naši savjeti pomoći će vam izabrati onaj pravi build za vas.


Tehnologija 3


Nekoliko je ključnih stvari koje ćemo gledati s tehnološke strane računala, a nadamo se da ćete i vi usvojiti neke od naših preporuka. Prva je stvar da razmislite o tome za što vam računalo treba. Druga je očekivani vijek trajanja računala. Pod time ne mislimo na kvar, već koliko dugo želimo da performanse ostanu relevantne s obzirom na razvoj i zahtjeve softvera i videoigara. U pravilu, ako računalo koristite za nešto više od surfanja internetom, nakon pet godina bilo bi poželjno osvježiti hardver koji imate, najčešće u obliku nadogradnje memorije, no ponekad i jače grafičke kartice ili procesora.

 

Tehnologija 4Garancija: Jednom kada se odlučite na gotovo računalo, gubite mogućnost modifikacija u zamjenu za podršku



Bavite li se obradom medijskog sadržaja, snaga procesora bit će vam od iznimne važnosti. S druge strane, ako je cilj samo gaming, procesor može biti i dosta slabiji. Tad bi se valjalo usredotočiti na grafičku karticu. U oba slučaja nadogradnja na bolje performanse poveća je investicija, zato ćemo vam pomoći demistificirati pojedine komponente, čemu služe i na što treba pripaziti.

Prvo i najbitnije jest – radna memorija. Cijene su trenutno sulude, zato treba unaprijed razmisliti o optimalnoj kupnji. Imajte na umu i da će upravo tu komponentu najviše nagristi zub vremena u slučaju da se pri kupnji odlučite za neku koja je „taman“. Količina od 8 GB minimum je za računalo koje će raditi više od web browsinga, no prije kupnje treba se dobro informirati. Naime, idealno bi bilo osigurati si mogućnost što jeftinije nadogradnje jednom kada vam ona zatreba, a to znači da je najbolje imati slobodan utor (ili dva).

Ako kupite računalo s popunjenim svim utorima, nadogradnja će biti skuplja jer nećete moći iskoristiti već ugrađenu memoriju. 4 GB je tehnički dovoljno za rad računala, no bez grafičke kartice procesor će za internu uzeti još dio te memorije, što bi vam za rad ostavilo vrlo malo. Zato, ako volite otvarati tabove u Chromeu, nećete biti oduševljeni performansama.

 

Tehnologija 1CD čitač: Lijepo je vidjeti da se neki još drže tradicije te implementiraju zaboravljenu tehnologiju u nova računala. Naravno, nemojte se ni nadati BluRay čitaču jer dobivate samo DVD tehnologiju.

 

8 GB memorije solidan je start ako ste sigurni da će uslijediti nadogradnja, no i tu treba biti na oprezu jer u više slučajeva računalo dolazi s dvama utorima za memoriju od kojih su oba popunjena jednim stickom od 4 GB. Nadogradnja takvog sustava značila bi da biste umjesto jednog sticka od 8 GB morali kupiti dva, a prodaja onih koje ste imali ne bi vas previše usrećila.

Zato savjetujemo ili kupnju veće količine radne memorije odmah ili ostavljanje prostora za nadogradnju pametnom kupnjom.

Sljedeći je na redu procesor. U sedmoj generaciji Intelovih procesora idealnim za gaming smatrao se i5, a ovisno o vašem budžetu, mogli ste birati njegovu brzinu. Jednostavno – što je brži, to je bolji za igranje pucačina u nižim rezolucijama i kvalitetniji kada ciljate na broj frameova u sekundi. Druge igre često su puno „opuštenije“ sa zahtjevima procesora, a to pogotovo postaje izraženo kada prijeđete na višu rezoluciju ekrana od samo Full HD-a.

Osma generacija podignula je standard i ljestvicu pomaknula na višu razinu, što znači da je procesor i3 sada optimalan za gaming po cijeni i performansama, kako smo već utvrdili u prijašnjim testiranjima. Nažalost, tu ćete se morati malo namučiti jer proizvođači vole uz srednju grafičku poput GTX 1060 staviti i novi procesor i5, koji je odličan ako se bavite uređivanjem multimedijskog sadržaja, no za gaming cjenovno jednostavno nije opravdan.

 

Tehnologija 5Uhvaćeni na dijelu: Jednostavno smo morali vidjeti što se ovdje nalazi pa smo pokušali odlijepiti naljepnicu te vam svakako savjetujemo da to ne radite na svom računalu kako nebiste izgubili dugogodišnju garanciju

 

Dakle, ako obrađujete sadržaj ili koristite neke procesorski zahtjevne programe, novi i5 stvarno neće razočarati u ovom cjenovnom rangu, no za gaming novi i3 je kralj.

Kod grafičkih kartica većinom nema previše rasprave. Bolje od modela 1060 6 GB nažalost nema u ovom cjenovnom rangu. AMD-ova RX 580 8 GB u je prosjeku je jača za 6-7 %, a monitori s AMD-ovim Freesyncom dosta su jeftiniji, pa vrijedi pogledati i tu opciju.

Trenutna generacija grafičkih kartica sada ima već i više od dvije godine staža te je poznato da veće dimenzije i hladnjaci nemaju prevelikog utjecaja na performanse ili izdržljivost grafičke kartice, već se sve svodi na glasnoću ventilatora. Što se aplikacija tiče, provjerite ubrzavaju li se grafičkom karticom poput nekih Adobe aplikacija i je li vaša kompatibilna prije kupnje. Imajte samo na umu i da verzije s manje gigabajta memorije uvijek imaju i slabiji čip u sebi, premda im ime to ne govori.

 

Tehnologija 2Konektivnost: Ovisno o modelu, matične ploče dolaze u svim oblicima, no mogu se naći i prilično dobri primjerci s USB 3.1 Gen 2 brzinama prijenosa



Oko pohrane podataka nema puno priče. Optimalna konfiguracija ima SSD kao glavnu memoriju s operacijskim sustavom, idealno od 240-256 GB memorije. To je dovoljno za sve eventualne programe za koje želite da budu responzivni i brzi. Ovisno o cjenovnom rangu, sekundarni, tvrdi disk od 2 TB smatramo optimalnim za početak.

Samo provjerite da disk koji dobivate svakako nije sporiji od 7200 okretaja u minuti i da ima minimalno 64 MB cache memorije za moderne performanse ovakvih diskova.

Na kućište se kod ovakve kupnje i ne treba previše osvrtati. Često ono koje dobijete paše uz cjenovni rang u kojem ga kupujete, no i vrlo jeftini modeli znaju imati ono što je po nama vrlo bitno, a to su prednji USB utori. Ne bilo kakvi, naravno. Govorimo o barem dvama USB 3.0 portovima s još dvama dodatnim 2.0 portovima.

 

62 64 n

Ako kućište već ima prozirnu stranu, neka ona bude od kaljenog stakla ponajprije radi izgleda i održavanja jer, bez obzira na to koliko vi pazili i kako mekanu krpu koristili, stranice od pleksiglasa jako će se brzo izgrebati, što će računalu dati vrlo jeftin izgled. Stranicu od pleksiglasa doslovno možete oštetiti noktom, a to vam već govori sve.

Neki prodavači još se drže starih kanti koje napajanje stavljaju s gornje strane, no ako računalo ima samo slabiji procesor, onda se preko napajanja lako izbacuje ugrijani zrak iz kućišta, premda ga se s obzirom na snagu procesora ni neće puno stvarati. No jednom kada se tu nađe i grafička, svakako preporučujemo neki oblik aktivnog hlađenja na kućištu, makar ga morali doplatiti.

Svako računalo prošlo je testove kojima možemo ocijeniti osnovne performanse kako u gamingu tako i na polju multimedijskog i kreativnog sadržaja. Naravno, kritični smo i prema mogućnostima nadogradnje, a imamo i poseban test zagrijavanja računala da bismo vidjeli rješava li se dizajn toploga zraka u zadovoljavajućoj mjeri kako bi se osigurala dugovječnost vašeg sustava.

 


Pregled modela

 

FUTURAIT COFFEE GAMER

Solidan balans

Osim imena CoffeGamer, pozdravljamo činjenicu da je ukomponiran i3 procesor, za koji smatramo da je optimalna gaming opcija.


FENIX SCORPION SX 8510

Odlične performanse na štetu pohrane

Ovo računalo po performansama će zadovoljiti svakog korisnika, bilo za gaming bilo za profesionalnu obradu podataka. Problem nastaje kada vidimo da ima samo jedan SSD, koji će većina korisnika brzo popuniti


FENIX SCORPION SX 8512

Full-AMD build

Drago nam je nakon sveg ovog vremena u paklu kriptovaluta ponovno vidjeti grafičku karticu RX 580 8 GB isključivo namijenjenu gamingu.


HGSHOP GAMING RAČUNALO

Brz i spreman za gaming

Jedini s najbržim SSD-om na tržištu, ovaj build spreman je za višegodišnje izazove.


H18 HPC NITRO GAMING

Snažan i sjajan

Spoj AMD-ova procesora i Nvidijine grafičke kartice osigurat će najbolje od obaju svjetova kada je riječ o produktivnosti, ali i gamingu.


MSG W HOME PLAY I114

Solidan casual gamer

Komponente ovog računala problema bismo preporučili kao osnovni build za casual gamera s ograničenim budžetom.


MSG W RYZEN POWER A119 

Profesionalan pristup

Ovaj gotovi stroj koristi funkcije koje nisu bile omogućene kada je novi APU tek izašao, što je otjeralo dosta ljudi na početku.

 

 

 

 


 

USPOREDNI TEST gotova racunala 4 tabela

 

(Stranica 1 od 4)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 4)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Top 7 gotovih gaming računala do 7.777 kuna - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.