Galaxy Z Flip Vs Mate Xs: Pogled u preklopnu budućnost - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Galaxy Z Flip Vs Mate Xs: Pogled u preklopnu budućnost

Galaxy Z Flip Vs Mate Xs: Pogled u preklopnu budućnost

Izaberite svoj dizajn

Pametni telefoni nekako su standardizirani posljednjih godina te već dugo možemo slušati kako je na tom polju nestalo inovacija. No, ova godina obilježit će veliki preokret u dizajnu i funkcionalnosti vaših omiljenih suputnika.

Od prvih glasina, preko nevjerice pa sve do prvih modela, put preklopnih mobitela bio je svakako uzbudljiv ali i neizvjestan. Kompanije na svoj način pokušavaju otkriti što točno napraviti s novim mogućnostima, a da se proizvod jednako dopadne prosječnom korisniku kao i hardverskim fanaticima poput nas.

Čuli smo i hrabre izjave kako su današnji preklopni mobiteli vjesnici dizajna koji će kroz par godina postati svakodnevica. Sada kreće utrka kojoj je cilj odrediti idealan način rada koji će masa prihvatiti, a imamo priliku isprobati kojekakve ideje, kao i slušati o brojnim mogućnostima i smjerovima u kojima bi se daljnji razvoj mogao kretati.

Danas su se pred nama okupila dva modela pametnih telefona koji svaki na svoj način zamišljaju idealan oblik preklopnog mobitela te se specijaliziraju u svojoj branši. Naš cilj bio je isprobati oba nova pristupa smartphoneima kako bismo vidjeli koji nam se više dopada te koje su prednosti, ali i mane svakog pristupa.

 

Samsung Galaxy Z Flip 11

To su Samsungov novi Galaxy Z Flip koji omogućuje da se smartphone standardnih dimenzija za današnju ponudu može presavinuti kako bi bio kraći, no debljina mu se povećava. Drugi je Huaweijev novi Mate Xs koji iz dimenzija standardnog, ali malo debljeg smartphonea, širi svoja krila te se pretvara u iznimno tanak tablet duplo širi od standardnog mobitela.

Primjena ovakvih uređaja još se po našem mišljenju treba doraditi kako bi se približila standardu na koji smo se navikli jer korisnici nemaju puno povjerena u sitne pokretne mehaničke dijelove koji čine šarke ovakvih mobitela.

Cijena ih pogotovo čini egzotičnima, a Samsung ju opravdava kao pokriće razvoja kojega financiraju upravo rani korisnici kako bi kroz par generacija tehnologija bila dovoljno usavršena za generalnu publiku.

Usporedili su nove preklopne mobitele sa “Edge” verzijama svojih flagshipa koji su donijeli popularne zakrivljene stranice prvo kao opcionalan izgled, a zatim kao ekskluzivan izgled S serije.

 


Izazovi dizajna

Iz novog dizajna proizlaze dva velika problema koje proizvođači trebaju riješiti, a zatim još nekoliko manjih koji bi korisnicima mogli početi stvarati neugodnosti nakon nekog vremena. Prvi problem je, kako smo i spomenuli, šarka koja je zadužena za preklapanje mobitela.

Nov mobitel radit će bez ikakvih problema, no nakon dvije godine korištenja u stvarnim uvjetima znat ćemo jesu li garancije proizvođača bile točne. Mi se s uređajima družimo svega nekoliko tjedana pa je teško predvidjeti ponašanje mehaničkih komponenata, iako mi s njima nismo imali nikakvih problema.

Naime, mehanički pokretni dijelovi jednostavno će se korištenjem trošiti i s vremenom “razlohati”, premda garantiraju ogroman broj preklapanja koji će realno osigurati da mobitel traje dulje od prosječnih tri godine – ako ga baš ne otvarate sto puta dnevno.

Naravno, to je pod uvjetom da se u njega ne zavuku zrnca pijeska i prašine koji su glavni neprijatelj ovakvih mobitela, uz, naravno, vodu. Drugi problem je sam zaslon. Nije novost da se OLED monitori mogu zakrivljivati, gledamo razne demonstracije već gotovo desetljeće po sajmovima.

 

Mate Xs 2

No, takvi zasloni nevjerojatno su osjetljivi te ne bi dugo izdržali u divljini. Staklo koje se inače koristi za zaslone mobitela kako svi znamo nije savitljivo pa se ne može koristiti kod ovih uređaja gdje zaslon mora biti gibak.

 


Riskovi novih tehnologija

Proizvođači tako nemaju izbora nego zaštititi OLED zaslon s vrlo mekanim plastičnim slojem koji se i prije pokušao staviti na zaslone mobitela jer ga je nemoguće potrgati kada mobitel padne jer nije krt. No, nastaje drugi problem jer je ova zaštita zaslona pak vrlo osjetljiva na oštre pritiske, bilo od recimo kamenčića koji zapne pri preklapanju ili čak i vašeg nokta ako pritisnete zaslon malo jače.

Udubina ostaje te se neće vratiti u prvobitno stanje. Naravno, mobitelom ne tipkate s noktima pa ako znate da će se zaslon oštetiti, valjda ćete paziti na taj dio. Problem su mrvice koje se nalaze u džepovima i torbicama koje se mogu zabiti u zaslon te ga oštetiti.

Jači pritisak oštrim predmetom lagano može uništiti taj dio zaslona što se svakako ne bi dogodilo kod klasičnog staklenog zaslona. Samsung je izjavio kako za Galaxy S Flip koristi specijalno prvo-u-svijetu tanko savitljivo staklo, no ono je dodatno prekriveno mekim slojem koji ima sve već navedene mane što znači da njihova revolucionarna izjava korisniku ne znači puno, osim što se zaslon pod kutom gledanja doima malo ravnijim.

Ovdje vidimo različite pristupe gdje Samsung sakriva zaslone preklapanjem te mobitel onda ima limitiranu funkcionalnost dok Huawei preklapanjem ne gubi funkcionalnost već tada postaje “samo” mobitel, no zaslon je na otvorenom izložen grebanju.

Konačnu uspješnost dizajna pokazat će samo vrijeme i izdržljivost kod većeg broja korisnika, no jedno je sigurno, a to je da će se cijena, poput zaslona, morati barem prepoloviti prije nego ovakvi uređaji postanu prihvatljivi kupcima.

 

Različiti pristupi

Kada pričamo o tehnologiji, mobiteli se također poprilično razlikuju. Samsung je srećom odlučio iskoristiti Qualcommov Snapdragon čip umjesto svojih Exynosa, a pri tome je ubacio i jedan od najboljih, Snapdragon 855+.

Mobitelu daje vrlo brz sustav, a pri tome relativno malena baterija i dalje traje zadovoljavajuće dugo, no to će opet ovisiti o korištenju mobitela. Pohrana od 256 GB je pristojna za današnji standard, a radi se i o UFS 3.0 tehnologiji. Zaslon, Samsungov AMOLED jedan je od standardno najboljih na tržištu, bez obzira na njegovu savitljivost.

Njihovo “tanko staklo” o kojem pričamo i u recenziji mobitela izbjegava boranje mekanog zaslona iako neće štititi od grebanja. Zato se mobitel zatvara na način da zaštiti zaslon kako bi duže ostao neoštećen. No, upravo je to glavi dio diskusije gdje iz standardnog mobitela kod Samsunga dobijete nešto kraću ali deblju kutiju.

 

Samsung Galaxy Z Flip 3

S druge strane, otvaranje Huaweijevog Mate Xs-a otkriva praktičan tablet vrlo impresivnih dimenzija i performansi. Iako je njihov HiSilicon Kirin 990 SoC nešto slabiji od Qualcommovog, future-proofa vas jer dolazi i sa 5G čipom koji će postati sve relevantniji kako će vrijeme prolaziti. Uz to dobivate i 512 GB pohrane koji će predstavljati izazov za napuniti i najaktivnijim korisnicima, pogotovo uz sve cloud pogodnosti spremanja vaše multimedije.

Po nama zaslon Huawei mobitela nešto je osjetljiviji jer je uvijek izložen vanjskim uvjetima, točnije grebanju ako se na njega ne pazi konstantno. No, sa druge strane mobitel kao cijeli nudi puno veću uporabljivost i zanimljivije iskustvo korištenja.

 


Recenzije pojedinih modela

 

Samsung Galaxy Z Flip 11

Samsung Galaxy Z Flip

 

 

 

Mate Xs 1

Huawei Mate Xs

(Stranica 1 od 4)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 4)
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Galaxy Z Flip Vs Mate Xs: Pogled u preklopnu budućnost - VidiLAB - QR Code Friendly
Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.