Usporedni test mobitela: Postoji li savršeni smartphone? - 1.0 out of 5 based on 1 vote
Usporedni test mobitela: Postoji li savršeni smartphone?

Usporedni test mobitela: Postoji li savršeni smartphone?

Još jedan niz smartphonea

Donosimo još jedan usporedni test niza pametnih telefona, mahom flagshipa raznih brendova, kako bismo vidjeli može li se pronaći savršeni primjerak.

Mobiteli su, bez sumnje, jedna od najbrže rastućih tehnoloških grana, što po samom obujmu tržišta, što po novotarijama koje uspijevaju smisliti na polugodišnjoj bazi. Sviđa nam se to što ne idu svi u istom smjeru, pa se tu mogu naći različite prednosti različitih modela.

Zato smo odlučili okupiti flagship modele da bismo vidjeli kakva je trenutno situacija na premium tržištu. U isto vrijeme, imamo nekoliko modela (cjenovno mid-range) koji i dalje nude specifične premium pogodnosti do kojih onda možete doći po nižoj cijeni.

Na testu gledamo udarne specifikacije poput zaslona, čipseta i kamera, srednja važnost pridaje se i dalje bateriji i punjenju, operacijskom sustavu, korisnosti aplikacija proizvođača te bloatwareu kojeg dobijete, grijanju mobitela te future-proofingu. Na kraju smo pogledali i dobrodošle sitnice poput opreme koja se dobiva s mobitelom te dizajn i dimenzije.

Naravno da će svaki kupac htjeti nešto drugačije i da se ne svodi sve na “maksimalnu brzinu” čipseta. Ako planirate kupnju jačeg mobitela, svakako pročitajte naše utiske kako biste bili barem malo informiraniji prije kupnje.

 


Tehnologija

Što je vama najvažnije na mobitelu?

Kada pričamo o mobitelima, svima je jasno da oni predstavljaju velik broj tehnologija i mogućnosti, a teško je reći da netko uistinu koristi 100% njihovih mogućnosti, pogotovo u flagship segmentu.

 

Mobiteli su u zadnjih godinu dana imali ogroman iskorak u svojim mogućnostima. Izreku da se ništa više ne mijenja sigurno ste čuli, ali i sami rekli već više puta. No, promjene se ipak događaju i potreban je samo jedan veći proizvođač s dobrom idejom da ga cijela industrija počne pratiti. Tako smo vidjeli nagli porast omjera zaslona i mobitela prije nekoliko godina.

Nakon toga sramežljivo, ali sigurno, počelo se javljati više od jedne kamere. Prijelaz s metalnog na stakleno kućište mnogima je bio neobičan dok proizvođači nisu na veliko počeli implementirati bežično punjenje. I eto, dok ga neki još tek toliko stavljaju, Huaweijev model na testu ima wireless charger sa snagom od 40 W koji ga uistinu brzo napuni.

Zadnjih godinu dana možete primijetiti da se trend izbočenih kamera uistinu pokrenuo. Samsungov Note20 Ultra ima vrlo hrabar dizajn s te strane, no to je djelomično jer su stanjili mobitel, a poboljšali periskopsku kameru. Upravo je u tom dijelu i najveći pomak.

 

Otvorna 2

 

Kamere su u zadnjoj generaciji mobitela postale ogromne (relativno gledano). Senzori kamera povećani su i za 30%, a s povećanjem senzora treba naći mjesta i većoj optici, što sve skupa zahtijeva puno prostora. Kupci bi negodovali na duplo deblje mobitele, pa su izbočine kamera trend koji će trajati neko vrijeme.

 

Novi oblik fotografije

Periskopske leće na kamerama s optičkim zoomom od 4x, 5x pa čak i 10x novost su mnogima, te ih je na prvu teško zamisliti. Pogotovo kada razmislite za što bi vam trebale. Mogu približiti udaljenu scenu, no slikanje udaljenih objekata daleko je od njihove idealne primjene, a tako bi vam i brzo dosadile.

Njihova prava čar i razlog zašto bi itko koga zanima fotografija trebao biti barem malo zainteresiran je što upravo one, istina na limitiran način, krpaju veliku manu koju su mobiteli imali u odnosu na prave fotoaparate. Naime, na mobitel je najlakše zalijepiti širokokutnu kameru i biti gotov s poslom. No, sigurno ste primijetili da slikanje običnom kamerom, pa čak i selfie kamerom ima efekt izduživanja lica, povećavanja nosa i ostalih neobičnih osobina, kada se slika i cijelo tijelo.

Jednostavan lijek da ublažite te efekte je okretanje mobitela da bude horizontalan kod slikanja. Tako će se izbjeći dio leće koji ima jaku zakrivljenost, a i natjerati vas da malo odmaknete mobitel od sebe ili svog subjekta. Ako se razumijete u fotografiju, vjerojatno ćete se složiti da će većina početnika dobiti atraktivnije slike s 35+ mm lećom ako slika nešto u blizini.

Tako korištenje „zoom“ kamera često rezultira daleko atraktivnijim slikama, premda se morate malo udaljiti od osobe ili objekta koji slikate. Sada već ulazimo više u filozofiju, pa se radije okrenimo drugačijem primjeru. Recimo da se želite slikati tako da vam u pozadini bude grad ili obala mora. Slikanje klasičnom kamerom mobitela dobiti ćete jako puno neba i tla, dok će sve u daljini biti vrlo tanka crta.

Širokokutne leće daju efekt da je sve iza vas vrlo sitno te brzo gubi detalje. Nove periskopske leće daju vam efekt „kompresije“ pozadine subjekta, to jest ono što se nalazi iza osobe imati će impresivnije dimenzije, premda neće toliko pozadine stati u kadar. Ovaj opis najlakše je razumjeti sa slikama koje smo, naravno, priložili. Naravno, ova kamera tjera vas i da počnete aktivnije razmišljati o kadriranju što je svakako plus.

No, novi veliki senzori glavnih kamera na mobitelima imaju i novonastale minuse. Naime, veličina senzora i malo prostora za optiku stvara zamućenje na rubovima slika ako slikate nešto prilično blizu kameri. Ne pričamo ovdje o macro fotografiji, već je dovoljno da želite sa Sonyjevom 50 megapikselnom kamerom na P40 Pro ili Samsungovom 108 megapikselnom kamerom slikati list papira.

 

OnePlus 8 Pro detalj 1

 

Mislili biste da će rezultat jednostavno biti savršen, no brzo ćete uočiti da je samo sredina slike zapravo oštra. Što više idete prema rubovima teksta, to je očitije „muljanje“ u smjeru ruba slike koje nastaje radi limita optike kada je fokusirana slika vrlo blizu mobitela.

Ovaj efekt vidi se i recimo ako želite jednostavno slikati čašu soka iz blizine da upotpuni kadar rezultirati zamuljanim rubovima koji jednostavno ne gledaju kao da je slika slikana nečime što košta preko 7.000 kuna. No, to je trenutni limit tehnologije i vjerojatno ćemo se s tim efektom susretati još neko vrijeme.

Drugi problem koji nastaje radi većih rezolucija svakako je brzina. Senzorima je jednostavno potrebno vrijeme da toliku sliku pohvataju i obrade te pošalju mobitelu. Onda ju mobitel još vrti sa svojim “AI” čudima što sve skupa traje. Tako da na kraju možete lupati slike otprilike jednu u sekundi. Ako želite uhvatiti brzi trenutak, bolje da je prva slika oštra jer mobitelima jednostavno treba vremena da slike srede.

Naravno, većina ima opciju slikanja velikog broja uzastopnih slika, no isto im treba da se „zalaufaju“. Zato one modele koji razumiju ove frustracije svakako smatramo dobrodošlima. Tu se ističe Sonyjeva nova Xperia 1 Mk. II. Osima naziva koji očito inspiraciju vuče s kamera, mobitel se napokon može smatrati flagshipom, nakon duljeg izbivanja Xperia modela.

Trebalo im je da se pronađu, te sada možemo reći da uistinu i za njih ima publike. Dok Huawei možemo nazvati odličnim „fotoaparatom“ jer su slike impresivne bez obzira na osvjetljenje, Sony je mobitel napravio da bude brz i točan te da svaka fotografija bude savršena. To može zahvaliti tehnologiji autofokusa sa svojih novih Alpha fotoaparata koji će uhvatiti oko vašeg subjekta i držati fokus zaključan gotovo savršeno bez obzira na uvjete.

 

Google Pixel 4 detalj 1

 

Uz to, senzor je iznimno brz, čak 10 puta brži od „velikih“ senzora. Tako da bez problema možete pucati sliku za slikom i garantirati hvatanje savršenog trenutka. Mobitel još ima i poseban gumb za fotografiju koji je na idealnom mjestu, a funkcionira kao fotoaparat s „polupritiskom“ za fokus i pritiskom da fotografira.

Punjenje je također značajan fokus te većina mobitela koristi 30 W+ punjače što je svakako velik plus jer brzo možete dopuniti mobitel. Naravno, imajte na umu da se mobitel puni najbrže do otprilike 40% kapaciteta, nakon čega brzina počne značajno opadati kako bi se zaštitila baterija.

Naravno, moramo naglasiti da ako želite da vam baterija godinama zadrži što veći kapacitet i trajnost, dajte sve od sebe da nikada ne pada ispod 20% i ne prelazi 85% napunjenosti, makar mobitel punili tu i tamo na pet minuta. O ovoj problematici već smo puno pisali, a ima i puno informacija na webu.

Tako dolazimo i do samih čipseta. Najnoviji Qualcommov Snapdragon 865+ malo je ubrzana verzija modela 865, te kao i uvijek pruža odlične rezultate. Osim njih na testu se našao Appleov A13 Bionic koji i dalje vlada benchmarcima, te niska rezolucija Apple mobitela dodatno pospješuje brzini rada njihovog čipseta. S druge strane, tu je Samsung sa svojom Exynos ponudom.

Samsung u svoje S i Note modele stavlja svoje Exynos i Qualcommove Snapdragon procesore, ovisno o tržištu. Mi dobivamo Exynos verziju te za istu cijenu mobitela, performanse Exynosa lošije su i do 20%, činjenica koju već i vrapci znaju. S jedne strane, vjerujemo da 95% korisnika ne bi uočila razliku, no Samsungovi čipseti također se više griju te trajanje baterije na kraju je kraće od primjerice američke verzije istog mobitela.

Razlika je to u sat vremena trajanja baterije, da ne spomenemo kako Note modeli dobivaju poboljšani Snapdragon 865+, dok Europa ostaje na starom Exynos 990 modelu. Naravno, u čipsetima postoje i druge razlike osim performansi, no nadamo se da će 5G, jednom kada zaživi, funkcionirati očekivano.

Neki proizvođači poput OnePlusa fokusirali su se na optimiziranje brzine sustava. Mobitel uistinu sve naredbe obavlja bez ikakvog zastajkivanja, a nudi premium detalje po nešto nižoj cijeni od udarnih flagshipa. S druge strane, daleko je od budget flagship p,onude po kakvoj je i stekao popularnost, te su tu krunu preuzeli drugi modeli.

Xiaomijev Pocophone svakako je kralj omjera uloženog i dobivenog kada gledamo ukupnu ponudu. Za mid-range cijenu dobivate premium performanse i funkcionalnost, te će vas takav mobitel bez i jednog trzaja služiti godinama, naravno, ako ćete pratiti uputstva oko čuvanja baterije.

 

Metodologija

Testiranje flagship telefona često iziskuje isprobavanje brojnih dodatnih sitnica kojima se proizvođači žele istaknuti od konkurencije. Bile to periskopske kamere, mogućnost „stiskanja“ mobitela, dodatni senzori ili jednostavno napredan softver, sve to potrebno je testirati. Ovdje smo došli i do zanimljivog problema gdje su svi mobiteli vrhunskih performansi, te smo same performanse morali staviti u drugi, odnosno treći plan, a općenito iskustvo korištenja dodatno istaknuti.

Kod ovakvih mobitela svakako sustav kamera smatramo najbitnijim te on zauzima 25% ocjene. Nakon njega najbitniji je sam zaslon mobitela jer s njime na kraju imate i 99% interakcije, te odnosi 20% ocjene, a gledamo rezoluciju, tehnologiju i brzinu odaziva. Dimenzije su ipak više stvar ukusa pojedinca pa mobitele po njima ne sudimo.

 

43 novo

 

Nakon dimenzija dolazi baterija. Pod bateriju uvažavamo samu veličinu, no i mogućnosti punjenja, brzinu i ostale detalje. Na kraju, imamo dvije manje kategorije, a to su dodatne mogućnosti i sofver. Neki modeli imaju regenerirajuće naljepnice koje štite staklo.

Ova ocjena je subjektivna te nosi 15%. Performanse su ovdje s isto 15% jednostavno radi malenih razlika koje ćete teško uočiti van sintetičkih benchmarka.

 


Testne fotografije

Testne fotografije svih sekundardnih kamera izlistane su ovdje. Više o glavnoj kameri, kao i sample slici svakako pogledajte u pojedinačnoj recenziji sa linkom na sljedećoj stranici. SLike koje se nalaze ovdje možete povećati klikom na njih.

 

iPhone 11 Pro

 

Note20 Ultra

 

OnePlus 8 Pro

 

OnePlus Nord

 

P40 Pro Plus

 

Pixel 4

 

POCO F2 Pro

 

Realme X50 Pro

 

S20 Ultra

 

Xperia 1 ii

 


Pojedinačni modeli mobitela

 

GOOGLE PIXEL 4

Google Pixel 4

Pixel serija proslavila se softverskim rješenjima problema koji su doslovno revolucionalizirali fotografiju mobitela. Pogledajmo što nudi trenutni flagship.

REALME X50 PRO

Povoljan flagship

Realme, relativno nov brend, pod istim je vlasništvom kao i poznatiji Oppo te OnePlus brendovi, pa samim time već možemo donijeti zaključke.

XIAOMI POCOPHONE F2 PRO

Flagship killer za 2020.

Xiaomijev podbrend Pocophone vrlo agresivno postavlja cijenu svojeg najnovijeg modela, a istovremeno korisnicima nudi vrhunske performanse i iskustvo korištenja.

ONEPLUS NORD

OnePlus donosi provjerenu kvalitetu

Nord je novi pokušaj OnePlus brenda da lansira mid-range proizvod koji bi ponudio alternativu njihovoj flagship kategoriji.

ONEPLUS 8 PRO

Još jedan flagship u nizu

OnePlus je slavu stekao “flagship killer” motom, te vrlo agresivnom cijenom. No, taj segment tržišta sada su preuzeli drugi, a ostaje pitanje je li 8 Pro spreman za natjecanje s najboljima.

SAMSUNG GALAXY NOTE20 ULTRA 5G

Od Samsunga, s ljubavlju

Note serija tradicionalno predstavlja vrhunac tehnologije koju Samsung može ubaciti u smartphone. Što nam nude ove godine, pogledajmo zajedno, a detaljniju recenziju svakako pročitajte na našem Mobil portalu.

HUAWEI P40 PRO PLUS

Kralj fotografije

Unatoč ekonomsko-političkim izazovima, Huawei i dalje donosi vrhunski mobitel fokusiran na fotografiranje.

SAMSUNG GALAXY S20 ULTRA 5G

Još samo da slučajno maknu Exynos

Samsungov mainstream flagship sa rekordnim cijenama donosi i rekordne specifikacije kojima je teško naći mane, no ipak su donijeli i negativne odluke.

APPLE IPHONE 11 PRO

Mali profesionalac

Apple svoj flagship izbacuje godišnje, što znači da pred kraj trenutnog radnog vijeka već fizički zaostaje za Android konkurencijom koja neumorno izbacuje nove modele.

 

 


Tablica rezultata

Rezultate možete pogledati na tablici, a za preglednije iskustvo, sliku otvorite u novo m prozoru web preglednika.

 

tablica

(Stranica 1 od 5)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 5)
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Usporedni test mobitela: Postoji li savršeni smartphone? - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.