Zbogom gorivo, struja je zakon

Zbogom gorivo, struja je zakon

E-MOBILITY

Dolazimo do velike prekretnice u mobilnosti. Europska komisija je najavila niz prijedloga legislativa koji bi do 2050. trebali učiniti Europu klimatski neutralnim kontinentom.

Do kraja desetljeća, Europska komisija predviđa 30 milijuna električnih automobila na prometnicama, što je hrabra pretpostavka ako uzmemo u obzir da se cestama Europske unije danas vozi tek 1,4 milijuna automobila s isključivo elektromotorima. Predložena legislativa „Fit for 55“ kao cilj do 2030. postavlja smanjenje CO2 emisija za osobne automobile za 55%, a smanjenje emisije za kombije od 50%.

Tu sve zemlje članice moraju odigrati svoj dio uloge u dugoročnom planu. I to i čine. Sve više europskih metropola i turističkih odredišta uvodi proširene zone bez emisija CO2, što znači da je u centrima gradova omogućen samo pristup vozilima s električnim pogonom. Uskoro bi gradovi mogli biti u potpunosti zone bez „dizelaša“. Strogi centri postaju striktno pješačke zone, uz iznimku biciklističkih staza za bicikle i romobile.

Uskoro bi automobili mogli postati nepoželjno gradsko prometalo, gdje se cijele infrastrukture gradova mijenjaju prema osobnijim prijevoznim sredstvima, praktičnijim i manjih dimenzija, a automobile ćemo ostavljati na velikim parkiralištima na rubnim dijelovima gradova.

 

Imamo rješenje

Uskoro će pritisci na korištenje vozila na fosilna goriva postati veliki, najviše u većim gradovima i turističkim središtima, no ukoliko vas ni to neće odgovoriti od limenog ljubimca, to bi mogla biti izuzetno visoka cijena goriva. One vrtoglavo rastu i ne nazire se kraj, pa se vozači okreću povoljnijim alternativama osobnog prijevoza.

Ako sami niste sigurni što odabrati, mi donosimo rješenje. Veliki napredak i razvoj Litij-ionskih baterija posljednjih godina, a sve zahvaljujući pametnim telefonima, omogućio je razvoj sve kompaktnijih baterijskih ćelija koje se koriste u osobnim električnim vozilima. Prema posljednjim dosezima razvoja, uskoro bismo mogli imati baterije koje se ubrzano pune, s dosegom električkih bicikala i romobila od preko stotinu kilometara.

To pobija originalnu ideju oko najma izmjenjivih baterija, budući da ćemo brzinom punjenja i kompaktnosti vozila nadomjestiti taj inicijalno očekivani problem. Boljem prihvaćanju električnih vozila, pogoduje i razvoj samo-stabilizirajućih platforma, koje znatno povećavaju sigurnost i stabilnost vožnje. To će posebno obradovati one koji prvi put planiraju stati na romobil i koji se ne osjećaju posve sigurno u vožnji malenog prijevoznog sredstva. Donosimo veliki test električnih bicikla i romobila. Za razliku od uobičajenog hardvera koji nam se nađe pod rukama, kod električnih prometala je situacija da nema boljeg. Svako električno vozilo, jače ili slabije, manje ili veće, odlično je za neku namjenu. Pitanje je samo koja je namjena najvažnija vama. Tražite li ozbiljnu električnu zamjenu za brdsku i šumsku vožnju?

Tražite li romobil koji možete ponijeti u ured? Putujete li svaki dan na duge staze? Pročitajte pregled naših izabranih dvanaest modela i pronađite nešto za sebe. Ako vas nismo uvjerili da je to prometalo za vas, donosimo i iznenađenje. Posjetili smo predivnu, osunčanu Sardiniju gdje smo testirali cutting edge zvijer, istinsko remek-djelo automobilske industrije, sportski električni automobil Porsche Taycan Turbo S Sport Turismo. Kad smo već bili na moru, testirali smo i prvu električnu jahtu na svijetu, Greenline 40.

Tko kaže da struja i voda ne idu zajedno?

  

USPOREDNI TEST E-BICIKLI

MALO DODATNOG VJETRA U LEĐIMA

Električni bicikli pokazali su se iznimno zanimljivim, što transportnim sredstvom, što sredstvom za rekreaciju, jer omogućuju veći domet i zabavniju vožnju čak i ako niste u top kondiciji.

USPOREDNI TEST ELEKTRIČNIH ROMOBILA

E - ROMOBILI

Najjači igrači u industriji električnih romobila odlučili su nam dati neke od svojih najprodavanijih primjeraka na test. Od entry-level električnih romobila do možda najjače zvijeri na tržištu, isprobali smo šest različitih modela i nasreću ostali živi i zdravi da vam probamo dočarati kakav je doživljaj voziti prijevozno sredstvo prema kojemu je većina skeptična.

ELEKTRIČNI BROD GREENLINE

VODA I STRUJA IDU SKUPA!

Jahta od 40 stopa nije mali brodić, pa kad vidite da takvo nešto potpuno bešumno izlazi iz luke vjerojatno nećete moći vjerovati svojim očima.

PORSCHE TAYCAN SPORT TURISMO

BESKONAČNO UBRZANJE! 

Nakon dva dana nevjerojatnog iskustva s Taycan Turbo S Sport Turismom, možemo reći da smo testirali hi-tech remek-djelo.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Zbogom gorivo, struja je zakon - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.