Threadripper 1900X sada donosi sve prednosti X399 platforme u skoro pola cijene

Threadripper 1900X sada donosi sve prednosti X399 platforme u skoro pola cijene

Nakon 1950x i 1920x, Threadripper obitelji high-end procesora pridružuje se mlađi brat – Ryzen Threadripper 1900x.

Po samim performansama najbolje ga je usporediti sa mainstream Ryzen 7 1800X. Oba imaju po osam jezgri koje istovremeno mogu obrađivati 16 dretvi. 1900X radi na nešto višoj frekvenciji koja od 3,8 GHz raste do 4,2 GHz ovisno o zadatku i termalnim mogućnostima. To je dovoljno da nad Ryzenom 1800X dobije bolje rezultate u produkcijskim alatima za 10% dok u HEDT zadacima tu prednost diže i na 30%. Time misle na korisnike koji će istovremeno koristiti i do sedam uređaja preko PCIe portova. AMD je ovaj procesor namijenio da se natječe s Intelovim i7-7820X od kojeg je 8% jeftiniji po preporučenoj cijeni ali ima 128% više PCIe linija za povezivanje s uređajima.

TR1

 

Upravo to je zasluga nove X399 platforme i matičnih ploča koje su na njoj napravljene jer i ovaj cjenovno jeftiniji procesor dolazi sa svim naprednim mogućnostima Threadripper linije. To uključuje osam DIMM utora za RAM memoriju kapaciteta do 2TB u Quad-channel konfiguraciji s podrškom ECC protokola. Time su osigurani jako osjetljivi podaci jer se ECC protokolom mogu ispraviti gotovo sve greške koje bi se mogle pojaviti tijekom kopiranja podataka u RAM memoriju.

TR2

Istaknuta prednost su i 64 PCIe linije za super brzu komunikaciju uređaja s procesorom, jedan od najvažnijih značajki za deep learning konfiguracije kao i stvaranja sadržaja te njegovog editiranja. Tako je omogućeno i bootanje NVMe uređaja u 0,1 i 10 RAID načinima rada koji podržavaju do 10 uređaja te se poseban besplatan driver očekuje unutar mjesec dana. Podsjetimo, Threadripper čipovi sastoje se od dva Ryzen procesora i premda 1900X ima isti broj jezgri kao Ryzen 1800X, u Threadripperu 1900X se i dalje nalaze dva Ryzen čipa čime su i dobili mogućnost tako velikog broja PCIe linija. U Threadripper procesor idu najbolji čipovi iz tvornice kako bi im bilo potrebno manje napajanje za visoke performanse.

 

TR3

Ukratko, AMD je ovaj procesor namijenio za korisnike kojima možda trenutno nije potreban jako velik broj jezgri u ostatku Threadripper linije, ali su mu potrebne ostale opcije koje X399 platforma donosi. Naravno, u slučaju da kasnije budu potrebne veće performanse jednostavno je zamijeniti čip jačom verzijom bez gubitka kompatibilnosti. Istaknuli su da ovaj procesor i sama X399 platforma nije namijenjena prosječnom korisniku niti gamerima koji će teško izvući ekstra korist. Mainstream Ryzen 1800X procesor je dovoljno jak da podrži sve videoigre kao i streamanje istih putem Interneta.

Preporučena cijena je 549 dolara.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Threadripper 1900X sada donosi sve prednosti X399 platforme u skoro pola cijene - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.