Bez odbljeska: Matirani premaz preko panela uspješno upija svjetlost iz okoline pa nema neželjenih refleksija

Dell P2714H

Veličina iz Della

Velik i pristupačan 27-inčni Dellov monitor baziran na IPS-u nudi zaista mnogo kad su u pitanju performanse prikaza, tonovi boja i kontrast, u čemu je caka? Zapravo je nema, u svojoj cjenovnoj klasi Dell jednostavno lako pobjeđuje konkurenciju

Početak godine donosi nam nekoliko novih monitora iz Dellove tvornice već dostupnih na domaćem tržištu. Jedan od njih je i P2714H, model koji krasi dijagonala ekrana od povećih 27 inča odnosno 68,5 cm. Za razliku od Ultra Sharp – U serije, P model nema rezoluciju od 2560 x 1440 piksela već standardan FullHD. Odatle i drastična razlika u cijeni, jer ovaj monitor konkurira jeftinim 27-icama ostalih proizvođača.

 

Veliko ali malo?!

Kada je u pitanju ovolika dijagonala a rezolucija „samo“ FullHD-a stajališta po pitanju „je li 1080p premalo za 27 inča“ drastično su podijeljena. Dok se jedna strana zaklinje kako je čak i 81,59 DPI-a dovoljno da slika ne djeluje pikselizirano s udaljenosti od pola metra te da nazubljenost teksta na ekranu nije izražena drugi tvrde suprotno. Mi smo ti drugi jer „dot pitch“ odnosno ekvivalent „veličine piksela“ od 0.3113mm koliko iznosi na P2714H modelu danas više nije zanemariv.

Konstantno korištenje tableta ili telefona kod kojih DPI prelaze brojku od 400 pa i više piksela po inču potpuno je razmazilo naše oči. Pomalo komično ali nalazimo se u vremenu kada nam mobitel ima veću gustoću (uskoro i rezoluciju) piksela od računalnog monitora na kojemu radimo. Ako se ne bavite profesionalno (ali i amaterski) grafikom, fotografijom, web dizajniranjem i sličnim aktivnostima P2714H postaje dobar izbor. Multimedija ili igranje igara na ovom IPS panelu ostavlja vrlo dobar dojam, usporedili bismo ga direktno sa U2312HM kojemu je najsličniji performansama prikaza. IPS „glow“ efekt odnosno tzv. „presijavanje“ crne boje u mraku primjetno je na ovom modelu kao i na ostalim Dellovim modelima niže srednje klase.

Ipak to nije nimalo frustrirajuće kao izbijanje pozadinske svjetlosti po rubovima ekrana što možemo naći kod nekih konkurenata u klasi (27inča) sa TN panelima. Reprodukcija boja i tonova je na zavidnoj razini, točnije predvodi u cjenovnom razredu, jer ovoliko dobru i jeftinu 27-micu još nismo imali. Ako FullHD ostaje problem preko kojega ne možete potrebno je izdvojiti dodatnih 1500-2000 kn za prijelaz na Dellovu U klasu monitora iste dijagonale sa QHD rezolucijama. U suprotnom, kao alternativa (ako ste u potrazi za velikom dijagonalom) ostaju 16:10 Dell modeli u 24 inča sa čak i nešto većom vertikalnom rezolucijom od FullHD-a, za cijenu od okvirno 2000 kuna u domaćim trgovinama.

Dell Flat 27 1 2

Priključci: Tu su DisplayPort te DVI, dok je HDMI izostao. Postoji i mogućnost analognog spajanja putem VGA ulaza

 

P kao profesionalno

Matirani premaz odnosno folija preko panela uspješno upija svjetlost iz okoline bez neželjenih refleksija tokom rada što se i očekuje od profesionalnog ekrana, to je Dell oduvijek činio dobro. No AG premaz na ovome modelu nije toliko naglašen (3H) kao kod nekih modela Ultra Sharp serije, što lagano utječe na definiciju boja koje su nešto dinamičnije. Osim matiranog premaza proizvođačeva specijalnost su i postolja monitora sa pivot zakretanjem, pa je ekran vrlo lako podesiti u željenu poziciju te nagib.

Monitor koristi W-LED pozadinsko osvjetljenje a uniformnost je prilično dobra, unatoč odstupanju od 4 do 7 luksa u središnjem dijelu ekrana u odnosu na rubne dijelove, no to je i očekivano. Od digitalnih priključaka tu su DisplayPort te DVI dok je HDMI izostao. Postoji i mogućnost analognog spajanja putem VGA ulaza. Monitor nudi i četiri-portni USB 2.0 hub, integriranih zvučnika nema, no putem USB ulaza moguće je spojiti Dellov SoundBar koji se prodaje zasebno po cijeni od dvjestotinjak kuna. Potrošnja tokom našega testa niti u jednom trenutku nije prešla brojku od 25 W čak i uz postavke osvjetljenja na vrijednosti iznad 90 posto dok se prosječno kretala oko 15 W. Ulazno kašnjenje kod P2714H iznosi 7-9 milisekundi, što smatramo odličnim rezultatom.

Za prijelaz sive-u-sivu deklariran je odziv od 8 ms. Kada zbrojimo kašnjenja nastala zbog procesiranja slike + odziv samih piksela, sasvim je očigledno kako ovaj IPS može biti odličan gamerski izbor. U prilog tome ide velika dijagonala i realna cijena, za to dobivate okus više monitorske klase u obliku sjajnog panela sa velikim kutovima vidljivosti te vrlo dobrim prikazom. Oštrina slike odlazi u drugi plan (odnos rezolucija-dijagonala o čemu smo na početku pisali) no vjerujemo kako većini ovo uopće neće smetati. Za „casual“ kućnu primjenu poput surfanja, igranja, multimedije i povremenog rada sa dokumentima ovaj IPS bi vas mogao navesti da se zauvijek pozdravite sa monitorima baziranim na TN matrici.

Više informacija

 • Model: Dell P2714H
 • Ukupna ocjena: 4,7
 • Performanse: 4
 • Dojam: 5
 • Cijena: 5
 • Proizvođač: Dell
 • Tip: LED LCD (IPS matrica)
 • Dijagonala /rezolucija /omjer stranica: 27” (68,6 cm)/FullHD (1920x1080)/16:9
 • Statički/dinamički kontrast:: 1000:1 / 2000000:1
 • Snaga osvjetljenja: 300 cd/m2
 • Kut vidljivosti: 178/178
 • Vrijeme odziva: 8 ms
 • Priključci: DisplayPort, DVI, VGA
 • Dodatno: 4xUSB 2.0 USB hub, pivot stalak
 • Dimenzije: 379,9 x 641,4 x 46,1 mm
 • Masa: 4,56 kg
 • Plus: Dijagonala, cijena, matirani premaz ekrana, IPS, USB hub, kvaliteta prikaza, kontrast, malo ulazno kašnjenje (pogodan za gaming), stalak
 • Minus: Ništa značajno (obzirom na cijenu)
 • Ustupitelj i cijena: COMTEL d.o.o, www.comtel.hr, cijena: 2.862, 50 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimatiPretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Dell P2714H

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Dell P2714H - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.