Kako složiti super kućni ured - 1.0 out of 5 based on 1 vote
Kako složiti super kućni ured

Kako složiti super kućni ured

Što odabrati za super home office?

Dva monitora, snažna konfiguracija, NAS s dva diska, Mesh uređaj za bolju kvalitetu mreže, odlična periferija i sigurno softversko rješenje osnova su naše komunikacijske sobe spremne za podulju izolaciju


Iako se nadamo da će COVID-19 pandemija polako početi jenjavati, nije na odmet biti spreman za radnu jesen od kuće. Bez obzira na scenarij, mi smo napravili radno mjesto za udaljeni rad koje smo nazvali komunikacijska soba. Ideja je bila staviti sve ono što nama i većini potencijalnih zaposlenika treba za kvalitatan rad i neprekinutu sigurnu komunikaciju od kuće ili iz garaže.

komunikacijska soba
Naš radni setup složili smo od dva nova vrlo kvalitetna Philipsova 276C8 IPS 27 inčna monitora koji imaju tanke rubove i stalke u koje idu žice tako da stol ima bolji cable management. Kao hardverska osnova radne stanice služi nam konfiguracija pogonjena novim AMD Ryzen 9 3900XT procesorom s 12 jezgri, brzim SSD-om i 16 GB radne memorije. Koristili smo i HP Pavilion Gaming prijenosnik na kojemu smo pratili portale, održavali komunikaciju preko instant messaginga i s web kamerom sudjelovali na sastancima. D-Link mesh sustav pobrinuo se da nam svi spojenu uređaji imaju ujednačen i kvalitetan Wi-Fi signal. IP kamera istog proizvođača podešena je za nadzor vrijedne opreme kada nismo za radnim mjestom i porukom nas obavještava o pokretima i promjenama. Sve podatke backupiramo na Synology NAS DS720 + čime imamo redundantne materijale i brzo dijeljenje u našem osobnom Cloudu. White Shark Spartan mehanička tipkovnica je bio naš odabir periferije zajedno s eShark mišem. Za spajanje s redakcijom koristili smo poslovno profesionalno rješenje A1 Officebox Corporate Access koje omogućuje direktno podatkovno spajanje na internu mrežu tvrtke. Pametni telefon može biti koristan alat kada drugi sustavi zakažu. Koristili smo Samsung Galaxy S20+ koji se samo USB kablom pretvara u desktop okruženje pomoću Samsung Dex aplikacije.


A1A1 Officebox Corporate Access

Nakon što smo super uređajima opremili komunikacijsku sobu, trebalo se odlučiti za način spajanja na redakcijski server. Iako postoje brojna VPN rješenja i načini pristupanja podacima na udaljenoj lokaciji, ultimativni cilj je funkcionalnost i sigurnost. A1 Officebox Corporate Access je nova usluga koja umjesto pristupa putem javnog interneta nudi dodatnu sigurnost, budući da usmjerava podatkovni promet između tvrtke i kućnog ureda ili udaljene poslovnice izravno putem podatkovnog mobilnog prometa. Postoji nekoliko preduvjeta za korištenje ove sigurne podatkovne veze između kućnog radnog mjesta i tvrtke. Potrebna je izravna podatkovna veza stalnim vodom iz tvrtke prema A1 mreži.
Korisnik kod sebe u kućnom uredu ima Mikro Tik wAP LTE kit sa 4G/LTE modemom. Radno računalo spajate putem LAN ili Wi-Fi 802.11b/g/n sučelja.

shema

Svaki korisnik ima svoju pristupnu točku koja se konfigurira na mrežnim elementima i na Officebox Corporate Accesss uređajima prije nego što se postave na lokaciji. Maksimalna brzina prijenosa podataka ovisi o kapacitetu fiksne linije između A1 i sjedišta tvrtke. Usluga će najbolje funkcionirati ukoliko se tvrtka spaja na prilično razgranatu optičku infrastrukturu A1 Hrvatska. Velika prednost ovakvog plug&play rješenja je sigurnost s jedne strane i jednostavnost korištenja s druge. Sve što djelatnici trebaju napraviti za rad je u struju uključiti konfigurirani uređaj koji se automatski spaja na A1 mobilnu mrežu. Na taj način će imati direktan pristup internoj mreži kompanije i svim relevantnim podacima za poslovanje. U našem slučaju radi se o razmijeni slikovnih i tekstovnih datoteka te radu u alatima poput Adobe Photoshopa, InDesigna i sličnim produkcijskim softverima potrebnima za slaganje časopisa u čitku i pitku cjelinu. Centralno mjesto za pohranu fajlova nalazi se na našem serveru u redakciji, a udaljeno mu pristupamo iz naših kućnih ureda. Na taj način smo složili i komunikacijski centar u kojemu je ponajbolje rješenje za pristup tvrtki preko direktne podatkovne veze ove usluge. Uz fiksnu liniju prema A1 mreži tvrtka treba imati Biz Corporate Access ili Biz IP-VPN s korporativnim APN-om. Za svaku se tvrtku definira posebna pristupna točka (korporativni APN), a podatkovni promet usmjerava se direktno između mobilnih priključaka i servera na lokaciji u tvrtki.


DlinkSynology DS720+ je NAS za nešto zahtjevnije korisnike

Na prvu ovaj NAS se ne razlikuje izgledom od linije DS220 koja bi bila entry level NAS uređaja, no ovdje vidite ipak nešto napredniji uređaj koji je sposoban koristiti, osim dva tvrda diska u prednjim ladicama i dva M.2 SSD diska koja su prvenstveno namijenjena cache opciji kako bi podatcima mogli pristupati znatno brže. Upravo to je ono što bismo preporučili u radnom okruženju gdje je brzina pristupa podatcima bitna. Ugrađen četverojezgreni Intel Celeron J4125 na 2.0 GHz uz boost brzine do 2.7 GHz bit će odličan bilo da vam NAS treba za postavljanje vlastitog Cloud servisa ili na njemu želite pokretati web server, a dobro će ga iskoristiti i aplikacije poput Moments koje će organizirati vaše fotografije.
Zatreba li vam dodatni diskovni prostor, kapacitet uvijek možete povećati nabavkom Synology DX517 ladica u koje će stati još 5 diskova. Tako bi i najzahtjevniji korisnici koji trebaju mnogo diskovnog prostora za Backup podataka ili, među ostalim, SMB protokol za pristup datotekama putem Windows računala.
Pogonjen Synologyjevim Disk Station Managerom tj. DSM 6.1 postaju vam dostupne mnogobrojne aplikacije. Neke od njih su Photo station, Audio Station, no i mogućnost pohrane videa i slika s nadzornih IP kamera. Synology DS720+ je vaš osobni cloud s kojim ćete imati mogućnost pristupa vašim podatcima gdje god da se nalazite putem Synology Drive aplikacije, a sadrži i VPN server za siguran pristup. Uz sve ovo, donosi i brojne nenabrojane mogućnosti.
Uz sve ove, ali i mnoge ne nabrojane mogućnosti, Synology će vam pružiti zaista ugodan rad, a najveća prednost je što radni podatci putem interneta mogu biti sinkronizirani s ostatkom tima koji se nalazi na nekim drugim lokacijama ili možda čak i u uredima tvrtke. Zatrebate li tako povremeno otići do ureda iz bilo kojeg razloga imat ćete podatke na kojima ste radili kod kuće i na lokalnoj mreži kod kuće i na lokalnoj mreži u uredu.


Philips 276c8Philips 276C8 ima odličan dizajn i IPS performanse

Dobar ured zahtjeva i preglednu radnu površinu za ugodan dugosatni rad. U tome vam, naravno, pomaže vrhunski poslovni monitor Philips 276C8 čija smo dva primjerka povezali na PC te dobili puno radnog prostora. Ovaj profesionalni uredski monitor ima nadprosječnu kvalitete u što ćete se uvjeriti već pri prvom paljenju. Philips je također vodio računa da dizajn bude moderan te vas dočekuje nevjerojatno tanak monitor gotovo bez rubova s tri strane, čineći ga idealnim za setup sa više monitora. Dizajn je inače nagrađen i Red Dot nagradom. Svi izlazi nalaze se sa stražnje strane postolja, a sastoje se od dva HDMI ulaza od kojih je jedan 2.0 standarda, dok drugi ima 1.4 verziju. Pored njih nalazi se i USB-C utor koji omogućuje modernim laptopima da se jednostavno povežu s monitorom pomoću USB-C kabla. To je i najzanimljivija stavka ovog monitora, što ga i čini idealnim za poslovne korisnike. Naime, napajanje je odvojeno od monitora, te kada ga pogledate primijetit ćete da je značajno veće od standardnih napajanja za ovakav uređaj. To je zato jer napajanje ima dodatnih 65 W snage koji se koriste jednom kada laptop povežete s monitorom. Laptop sliku šalje na monitor za proširivanje radne površine, a istovrmeeno se napaja preko istog USB C kabla. Tako da vam je potreban samo jedan spoj za monitor i istovremeno punjenje. Za povezivanje drugog monitora na laptopu će vam trebati drugi USB C konektor s video podrškom, ili se možete povezati putem HDMI-ja. Korištenjem HDMI 2.0 standarda otključavaju se prave mogućnosti ovoga monitora. Monitor ima QHD rezoluciju, iliti 2560 x 1440 piksela, dok mu je dijagonala 27 inča. Ova kombinacija rezolucije i broja piksela smatra se idealnom jer dobivate kristalno jasnu sliku bez pretjeranog udarca na integriranu grafičku karticu laptopa. Tehnologija prikaza je IPS što znači da imate odlične kuteve gledanja te pristojnu svjetlinu od 350 nitsa za rad danju. No, iako monitor podržava HDR10 reprodukciju sadržaja, ne očekujte ipak HDR kvalitetu s obzirom na svjetlinu zaslona i kontrast od 1000:1. Reprodukcija boja zato je vrhunska, te monitor prikazuje do 131% sRGB spektra za maksimalan užitak gledanja i rada.


white sharkWhite Shark Rhamses II alternativa za monitore

Alternativno, monitore smjestite na stalak čime ćete dobiti fleksibilnije i kompaktnije rješenje. Mi smo odabrali Philips Brilliance 272B monitore u kombinaciji s White Shark stalkom. U našem alternativnom scenariju odlučili smo se za aftermarket držače za monitore i Philips Brilliance 272B dokazane profesionalne poslovne monitore. I ovdje se radi o 2K modelu IPS panela sa 60 Hz osvježavanjem ekrana. Od priključak je tu DisplayPort, HDMI, ali i stariji DVI i VGA priključci.

altern philips brilianceKod njega je zanimljivost integrirana web kamera koja se izvlači s vrha monitora. Za uređenje prostora stola jako je bitan raspored monitora, a stalak je alternativa koja može osigurati kompaktniji radni prostor. Mi smo se odlučili za White Shark Rhamses II stalak, njihovu verziju stalka za dva monitora. Stalak podržava VESA 100 i VESA 75 standarde za montiranje koje podržava i gotovo svaki monitor. Naravno, provjerite prije kupnje. Dok konstrukcija izgleda komplicirano, samo sastavljanje ne traje dulje od sastavljanja novog monitora te imate svega četiri vijka da sklopite sam stalak i onda je još samo potrebno pričvrstiti VESA adaptere na monitre. Monitori se lagano stavljaju na stalak zahvaljujući kliznoj konstrukciji, a zglob držača omogučuje vam prilagodbu monitora svojim željama i potrebama. Naravno, stalak nudi i prilagodbu visine samih monitora. Maksimalna podržana dijagonala iznosi 27 inča što je idealno za naš setup. Maksimalna nosivost je 7 kg što bi trebalo biti dovoljno za sve monitore ovih dimenzija.


Dlink 2

Još bolji Wi-Fi signal uz D-Linkov Mesh sustav

Postoji li prijetnja od fizičkog pristupa podatcima zatrebat će vam nadzor nad prostorom. Za rad od kuće najvažniji je pristup internetu te se treba osigurati kako bi kvaliteta Wi-Fi signala bila što je moguće bolja.
Najčešći problem slabog signala je u njegovom lošem prolaženju kroz zidove. Stoga, imate li glavni ruter smješten u drugi dio stana, a želite izbjeći povlačenje kabela kroz njega (tko to ne bi želio izbjeći?), rješenje se nalazi u nabavci Mesh Wi-Fi uređaja. D-Link COVR-1100 odličan je izbor jer, osim što signalom može pokriti površine do 325 metara kvadratnih, kompatibilan je s Google Assistantom, Alexom i IFTTT protokolom. IFTTT je skraćenica za “if this, then that.” te će vam pomoći u mnogobrojnim zadatcima automatizacije.
COVR-1100 uređaji prodaju se u paru, a njihova konfiguracija je vrlo jednostavna uz D-Linkovu Wi-Fi aplikaciju. Osim toga, na uređaju su dostupni i LAN te WAN priključci koji vam itekako mogu dobro poslužiti u osiguravanju sigurnosti mreže, ali i još bolje same internet veze za vaše uređaje
Poznato je kako su sve sigurnosne mjere poput duple autentifikacije, snažnih passworda i sl. nedovoljna zaštita kada postoji prijetnja od fizičkog pristupa podatcima. Mini Full HD Wi-Fi Camera iz D-Linka poslužit će nam za nadzor radnog prostora kako bi osigurali nadzor vaše radne okoline, ali i doma.

Dlink 1
Kamera pokriva kut gledanja od 138°, a može biti samostojeća ili ju možete montirati na zid ili na strop uz pomoć stalka. Opremljena je noćnim vidom za udaljenosti do 5 metara, a u slučaju detekcije zvuka ili pokreta obavijestit će vas u realnom vremenu o tim aktivnostima.

(Stranica 1 od 6)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 6)
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Kako složiti super kućni ured - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.