Novogodišnje tech odluke 2024. godine: Automobili

Novogodišnje tech odluke 2024. godine: Automobili

Spojeni i u pokretu

Današnji automobili dolaze opremljeni modernim tehnologijama koje uvelike olakšavaju vožnju brinući se o sigurnosti vozača zajedno s fokusom na udobnost i atraktivan infotainment.

U novoj godini očekuje se dolazak većeg broja modela s novim naprednim funkcijama, kao i povratkom nekih već zaboravljenih u najnovije automobile. Ovdje prije svega govorimo o pomoći pri okretanju zakretanjem i stražnjih kotača, što rezultira manjim radijusom i kod većih SUV vozila, pa je njima lako upravljati i po užim europskim metropolama. Postoje naznake da bi se uskoro mogle aktivirati i napredne funkcije povezivosti u automobilima.

Osim pristupa internetu putem 5G-a, novi premium automobili već neko vrijeme dolaze s mogućnošću međusobne komunikacije o stanju na cestama - funkcija koja se još treba testirati - no uskoro bi mogla biti i aktivirana, barem u određenim regijama. Najveće tehnološke pomake primjećujemo kod hibridnih i električnih vozila s obzirom da imaju dovoljno energije za naprednije funkcije, kao i povezanost s internetom i dok automobil nije u pogonu. To uključuje sve od naprednih funkcija preko aplikacija poput udaljenog paljenja klimatizacije, postavljanja limita za druge vozače i druge podatke, a omogućeno je i automatsko ažuriranje automobila bez potrebe za vožnjom na servis.

Dok su praćenje linija i adaptivni tempomat već neko vrijeme na tržištu, novi premium modeli dolaze s raznim implementacijama adaptivnih dugih svjetla koja su se do sada samo palila ili gasila kada bi se detektiralo vozilo ispred vas, no sada se implementacijom većeg broja LED lampica u konstrukciji omogućilo da samo dio svjetla koji bi zaslijepio nailazeće vozilo ili vozilo ispred bude isključen. Tako dobivate stalno aktivna duga svjetla s odličnim pogledom, bez da ikome na cesti smetate, a o svemu se automatski brine računalo automobila. Dobar dio automobila dobiva ovu funkciju unutar više opreme ili kao doplatu, što znači da ćemo ih u 2024. viđati puno češće. Tu je i ogroman broj dodatnih sigurnosnih funkcija s kojima se brendovi natječu na tržištu te smatramo da sigurnost postaje broj jedan kod implementacije novih tehnologija.

 

Toyota Prius Plug-In hybrid

Toyota_Prius.jpg

Prius se bez zadrške može opisati kao prvi hibridni automobil dizajniran za široku publiku koji je sa ciljem niske potrošnje počeo osvajati svijet i pokrenuo lavinu hibridnih automobila. Od tada ima posebno mjesto u ponudi, a za novu godinu predstavljen je potpuno novi Prius koji donosi i brojne tehnologije bitne za nastavak priče s kojom su i krenuli – maksimiziranjem dometa hibridnog pogona. Baterija je poboljšana za 15% na 13,6 kWh, te su joj smanjene dimenzije i masa. Uz to, opcionalan je i solarni krov koji svakom prilikom puni bateriju s do 8 kilometara dnevno, što kroz godinu dana možete itekako osjetiti. Baterija omogućuje preko 60 km vožnje na struju, a svaki Prius dolazi i s podizačem topline koji troši daleko manje energije od klasičnih kalorifera. Samo se kod vrlo niskih temperatura pali motor kako bi brže ugrijao putnički prostor.

tablica_prius.jpg

 

Renault Austral E-Tech Iconic

austral.jpg

Novi hibridni Austral u top izvedbi donosi brojne nove tehnologije kojima štiti i pomaže vozaču. Sigurnosni senzori i pomoć u vožnji tek su početak pošto automobil oštre zavoje lagano prolazi jer se zakreću i stražnji kotači te smanjuju radijus okretanja vozila. Vožnja otvorenim cestama još je ugodnija zahvaljujući adaptivnim prednjim svijetlima koja će se gasiti samo prema potrebi, u zonama koje bi smetale ostalim vozačima u prometu, dok je ostatak ceste i dalje osvjetljen. Tu je još 26 drugih sustava za pomoć u vožnji koji se brinu o vašoj sigurnosti.

tablica_austral.jpg

PROČITAJTE KOMPLETNU TEMU NOVOGODIŠNJE TECH ODLUKE 2024. GODINE

Prije nego što tech brendovi pokažu svoje karte na CES sajmu, stavili smo čarobne šešire i za vas napravili listu mogućih tech želja i odluka. Zasjeli smo i s vodećim ljudima hrvatskih tech tvrtki i institucija te zapisali koje će to tehnološke inovacije, IT rješenja i trendovi prevladati u 2024. godini.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Novogodišnje tech odluke 2024. godine: Automobili - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.