Detaljan test i veliki pregled grafičkih kartica od 900 do 1400 kuna - 5.0 out of 5 based on 1 vote
5 bazičnih modela našlo se na našem usporednom testu kartica do 1400 kuna. Sve su kartice spremne za  optimalni FullHD gaming, a mi  otkrivamo koja je apsolutno najbolja. Uz to donosimo veliki pregled 37 modela grafičkih kartica izvedenih iz ovih pet osnovnih s našeg tržišta

Detaljan test i veliki pregled grafičkih kartica od 900 do 1400 kuna

Kruha i igara – za svakoga

Donji i ujedno jeftiniji segment dediciranih grafičkih kartica danas za gotovo “šaku kuna” donosi i više nego pristojno gaming iskustvo u 1080p rezoluciji i visokim postavkama

Iako se kaže “koliko para, toliko muzike”, izgleda da u zadnje vrijeme dobivamo nešto više muzike za manje pare kada je u pitanju gaming na jeftinijim grafičkim karticama. Tržište grafičkih kartica drastično se promijenilo unatrag par godina. Low-end dedicirane kartice polako, ali sigurno izumiru, dok su integrirane sve jače i već posve dovoljne za primjerice MOBA igre.

U ovaj cjenovni rang do 1400 kuna naselile su se zbog toga odlične, jake grafičke kartice dovoljne za igranje na FullHD rezoluciji. Crveni i zeleni tabor vode nikad žustriju bitku za korisnike nešto plićih džepova. U ovom segmentu je AMD bio na boljem glasu kada je u pitanju omjer uloženog i dobivenoga, no sada se i to polako počelo mijenjati, a njihovo rebrandiranja grafičkih i nedostatak konkretnih pomaka u arhitekturi Radeon GPU-ova unatrag godinu-dvije-tri polako dolazi na naplatu. Ova borba i tržišne promjene urodile su plodom na korist nas korisnika pa smo se sada našli u situaciji da grafičke kartice nižeg ranga bez problema “hendlaju” najnovijim naslovima igara u 1080p rezoluciji, pa čak i visokim grafičkim detaljima i postavkama. Iste takve jeftinije grafičke kartice ujedno su i jedini preostali primjerci svog segmenta vrijedni spomena u kontekstu gaminga, ali i cijene, ostavljajući po strani iako još jeftinije, ali zato i potpuno neisplative modele poput AMD R7 250 ili nVidije GT 730.

Čini se kako uskoro više niti nećemo imati modele dediciranih grafičkih kartica za ispod 800-900 kuna, što možda na prvu ruku zvuči loše, ali je zapravo daleko od toga. Upravo takvi modeli bit će početna točka za sve one korisnike koji se žele pošteno zaigrati, a ne da završe s karticom u rukama koja jedva da može pokrenuti Minecraft ili Solitaire. Za sada se čini da polako i idemo prema tome, a to nam je potvrdio i naš usporedni test gaming grafičkih kartica od 900 do 1400 kuna i pregled takvih dostupnih modela na našem tržištu kojeg smo odlučili napraviti za ovaj broj, a koji je isto tako sjeo kao budali šamar povodom klasičnoga studenskoga i prosinačkoga shopping ludila kojeg isprate i novi naslovi “triple A” igara.

Kao šlag na tortu, za sve vas koji razmišljate i imate planove o slaganju kakve gaming konfiguracije pristupačnije cijene, složili smo VIDILab Best Buy Gaming konfiguraciju utemeljenu upravo na jednoj od ovih grafičkih kartica ovog usporednog testa, no da ne kvarimo iznenađenje, više o tome slijedi.

 


TEHNOLOGIJA

 

Nova lica, ista ekipa

Od pet serija grafičkih kartica koje spadaju u ovaj rang, tek se jedna može opisati grafičkom karticom novije generacije. 

Razlika u cijeni od 500 kuna izrodila je iz oba tabora pet različitih serija grafičkih kartica vrijednih spomena kada govorimo o gaming namjeni. Budući da na našem tržištu ima više od 30 različitih modela koji nam dolaze od 10 različitih brandova, odlučili smo se pozabaviti pregledom samih serija i njihovih generalnih performansi kako bi dobili što bolju sliku o tome što su sposobne dostaviti. No prije nego krenemo s testiranjem, odlučili smo malo baciti pogled unatrag i vidjeti što se sve to izdogađalo unatrag godinu-dviju po pitanju ovog segmenta.

 

Low-end postaje mainstream

Možda će ovaj podnaslov malo zvučati čudno, ali zapravo je tako. Povećanjem snage integriranih GPU-ova u procesorima isti su u potpunosti izgurali onaj najjeftiniji low-end segment dediciranih grafičkih kartica pa sada praktički nemamo ništa jeftinije od 700-800-900 kuna i gdje je zapravo ovaj segment kojeg smo koristili u usporednom testiranju postao tako reći low-end ponuda modela dediciranih grafičkih kartica. Iako ovo zvuči pomalo ružno, kao da je riječ o zadnjem škartu, zapravo je totalno suprotna priča. Ovaj segment nije nikada bio jači u smislu da se ovoliko puno performansi dobivalo za ovu svotu novaca, modeli grafičkih kartica koji bez problema pokreću "triple A" naslove na visokim postavkama. Ovime su korisnici definitivno izašli kao jedini pobjednici ove priče, a sve zapravo u neku ruku indirektno zahvaljujući proizvođačima procesora.

Grafičke zajedno 6Za one s nešto većim budžetom: GTX 960 i R9 380 kao još jače alternative

 

Uhodana rutina

Već sada treću generaciju za redom AMD uredno rebrandira srednji i niži segment svojih dediciranih grafičkih kartica. Nova Radeon 300 serija "vuče" sa sobom modele iz prošle generacije, pa čak i one prije njih. Da se razumijemo, mi nemamo apsolutno ništa protiv takvog pristupa, jer ukratko rečeno za manje para dobijete više muzike, što ide u ruku korisnicima. AMD je iz serije u seriju podigao radne taktove, poboljšao BIOS i postojeće tehnologije, donekle smanjio potrošnju, ali pitanje je dokle će to tako moći ići. Iskreno se nadamo da će se neke od tehnologija koje smo vidjeli u Fury karticama "spustiti" u niži segment, a i nova arhitektura ne bi bila na odmet. Po tom pitanju svi željno iščekujemo Artic Islands i 14 nm proizvodni proces.

 

Poznata lica

Prošlo je već sada skoro dvije godine od kada je nVidijina Maxwell arhitektura pokucala na naša vrata. Naravno, od tada smo već i dobili novitete od strane nVidijne, no ovaj niži segment tek se nedavno oživio s dolaskom GTX 950, dok onim ispod 1.000 kuna i dalje prevladavaju GTX 750 i GTX 750 Ti modeli kada su GeForce grafičke kartice u pitanju. Ovdje imamo pristojnu rupu od oko 400 kuna, odnosno razliku između cijene GTX 750 / 750 Ti i GTX 950, gdje će nVidija sigurno u skorije vrijeme smjestiti još poneki model kako bi imali potpuniju ponudu.

GeForce GTX 950- jedini pravi novitet Ovaj nedavno predstavljeni nVidijin model unio je pravu pomutnju u crvenom tabor, a jasniju sliku za nas korisnike. Niska cijena i visoke performanse postavile su novu letvicu za ovaj budget mainstream segment, koji je sada još jači i konkurentniji nego ikad. Možda to ima i veze s činjenicom da je nVidija konstantno donosila novu arhitekturu iz generacije dok je AMD s druge strane radio rebrand postojećih modela, smanjivao cijenu i spuštao ih stepenicu po stepenicu iz viših u niži segment iz generacije u generaciju. Iako i to ima svoj efekt, ipak postoji određeni broj puta koji možete iskoristiti za odrađivanje istog trika jer kada tada će vas to u jednom trenutku sustići. To se u neku ruku upravo i dogodilo. Nova GM206 arhitektura koju nosi GTX 950 u suštini je pripitomljena GTX 960, a to je itekako sposobna grafička kartica. Kombinacijom maloprije spomenutih karakteristika bit će ubojita za konkurenciju.

iGPUPromjena na tržištu: S dolaskom sve jačih integriranih GPU-ova u sklopu procesora izumiru Low-end dedicirane kartice i naši testni modeli postaju početni segment

 

U iščekivanju HBM-a

Nešto što bi svakako moglo oživjeti ovaj niži segment i nešto što bi uskoro moglo postati i stvarnost za njih jest High Bandwith Memory (HBM). Riječ je o memoriji visoke propusnosti i performansi koja ujedno uvelike smanjuje footprint samog dizajna grafičke kartice, što u prijevodu znači još kompaktnije modele, pogotovo kada pričamo o cjenovno pristupačnijim modelima.

HBM se koristi metodom "stackanja" (naslagivanja po slojevima) memorije, nešto slično kao 3D NAND flash u SSD-ovima, zbog čega im se omogućuje bolja i brža interkonekcija s ostalim komponentama. AMD je s Fury grafičkih kartica ušao u svoju prvu generaciju modela s podrškom za HBM, a uskoro se očekuje i HBM2 u sklopu Artic Islandsa. nVidia ovdje malo kaska za HBM-om budući da je AMD imao idemo to reći pravo prvenstva jer su skupa SK Hynixom radili na ovoj tehnologiji pa su tako kompletno preskočili prvu generaciju HBM-a.

Njihove prve grafičke kartice s ovom tehnologijom druge generacije vidjet ćemo u sklopu Pascal arhitekture koja je Maxwellov nasljednik. Kombinacija TSMC-ovog 16 nm proizvodnoga procesa za Pascal i HBM2 memorije mogli bi uroditi stvarno impresivnim rezultatima. Iako bi voljeli čim prije vidjeti ovu tehnologiju i u sklopu modela koje smo imali na usporednom testiranju, problem u cijeloj priči je taj što je HBM tehnologija i dalje skupa za izradu, što ju automatski diskvalificira za mainstram segment i kako se čini barem za sada viđat ćemo ju isključivo u sklopu high-end modela.

HBM

Dolazak nove video memorije: Mainstream grafičke kartice uskoro mogle bi postati manje i jače nego ikad zahvaljujući HBM tehnologiji

 

Rastezanje budžeta

U slučaju da možda raspolažete s nešto većim budžetom od naše gornje granice ovog usporednog testa, ili ste jednostavno spremni protegnuti se koju stoticu više za još bolje performanse, postoje dvije serije grafičkih kartica koje vrijedi razmotriti – GeForce GTX 960 i R9 380. Ova dva modela naći ćete ugrubo po cijenama od oko 1.600 kuna, a svaki od njih ima svojih mana i prednosti. Po performansama su dosta slični, no GTX 960 nekako ipak odskače na račun manje potrošnje, hladnijeg rada, ali i HDMI 2.0 konektora koji je prava rijetkost. Iako mnogi predbacuju nVidiji 128-bitnu sabirnicu na ovom modelu, rijetko tko zna da zahvaljujući Maxwellovoj "color compression" tehnologiji ista pruža puno više bandwitha nego u običnom slučaju tako da se čak i 4 GB verzije daju dobro iskoristiti. R9 380 se može pohvaliti referentnim 4 GB VRAM-om dok ćete kod nVidije ipak morati odvojiti nešto više novaca kako biste kupili 4 GB model jer u referentom dizajnu dolazi sa samo 2 GB-a.

 

Nepotrebno kompliciranje

I dok nam AMD želi zagurati još jednu društvenu mrežu niz grlo uz pomoć Raptr aplikacije, nVidija sad traži obaveznu registraciju korisnika kako bi imali na raspolaganju njihove optimizirane Game Ready drivere, zbog čega su se mnogi pobunili, s pravom naravno. Ovo je jedan od rijetkih nVidijinih kiksova po pitanju drivera u posljednje vrijeme, dok su nedavno na svjetliju stranu proširili podršku za Shadow Play na 4K streaming. Da se razumijemo, dodatne i korisne feature, poseban naglasak na korisnih, uvijek pozdravljamo, poput Shadow Playa i Raptr on-screen recordinga, ali neke stvari jednostavno nisu namijenjene da dolaze u sklopu upravljačkih programa.

driver

 

Ako želite ultimativni FullHD gaming u cjenovnom rangu do 1400 kuna ovih pet bazičnih modela imate na odabir. Istražili smo njihove prednosti i mane, a za
konkretan model grafičke kartice konzultirajte i naš veliki pregled tržišta.

 


AMD R7 360

Nova AMD-ova R7 360 u suštini je zapravo rebrandirana R7 360 s nešto višim taktovima. Riječ je o Bonaire GPU GCN 1.1 arhitekturi koja nas prati još od 2013., kada smo je prvi puta vidjeli na kartici Radeon HD 7790. On je u svojoj verziji donio 896 stream procesora, dok je R7 260, odnosno R7 360 zapravo okljaštrena verzija tog istog GPU-a, ali s manjim brojem stream procesora, njih 768. Ovo očekivano u prijevodu znači nešto slabije performanse dok generalno gledajući ova serija grafičkih kartica može pružiti sasvim solidno gaming iskustvo za sve one kojima je budžet dosta ograničen. Iako se ova serija nije pokazala najslabijom na testu po pitanju performansi, voljeli bi vidjeti ipak nešto manju cijenu budući da joj nVidijina GTX 750 (Ti) diše za vratom uz još manju cijenu, ali i nižu potrošnju.

Sapphire Nitro R7 360 1

Nova, a stara R7 360 zapravo je rebrandirana R7 260 s nešto višim taktovima

 

Stream procesori: 768
VRAM: 2 GB
Širina sabirnice: 128-bit
Video izlazi: DisplayPort + HDMI + DVI-I

 

Asus R7 360 OC R7360 OC 2GD5

Asus R7 360 OC (R7360-OC-2GD5) - 1.000 kn

 

Gigabyte R7 360 OC 90 mm GV R736OC 2GD

Gigabyte R7 360 OC 90 mm (GV-R736OC-2GD) - 1.000 kn

 

MSI R7 360 OC 3GD5 OC

MSI R7 360 OC (3GD5 OC) - 950 kn

 

Sapphire Nitro R7 360 2

Sapphire R7 360 Nitro - 1.000 kn

 

XFX R7 360 Core Edition

XFX R7 360 Core Edition - 950 kn

 


AMD R7 370

Baš kao i R7 360, R7 370 je varijacija na temu AMD-ove već postojeće arhitekture. Ovdje je čak riječ o još starijoj GCN 1.0 arhitekturi kodnog naziva Pitcairn, a ista se vuče još od sredine 2012 kada smo je po prvi put imali prilike vidjeti u sklopu Radeon HD 7850 serije. Tada je “launch price” ovog modela iznosio 250$, dok danas R7 370 ide po 150$. Osim smanjene cijene AMD je smanjio i potrošnju s ovim modelom sa 150 W na oko 110 W, iako ne znamo kako je to moguće, pogotovo jer su podigli taktove GPU-a, a osim toga tehnički gledano nisu ništa promijenili. Čak i da su maksimalno optimizirali BIOS, teško da su na račun toga mogli smanjiti potrošnju za skoro 30%. Iako R7 370 svojom snagom dostavlja vrlo pristojne performanse koje će biti i više nego dovoljno dobre za 1080p gaming, s ovom cijenom od 1.200 do 1.300 kuna pored GeForce GTX 950 nema nekog opravdanja za kupnju, što je i usporedni test pokazao. AMD će morati sniziti cijenu na barem 1.100 – 1.200 kuna kako bi ovdje postao konkurentan jer trenutno ga nVidija “šije” u njihovoj “uloženo / dobiveno” igri, što do nedavno u ovom segmentu i nije baš bilo moguće.

Gigabyte Radeon R7 370 1Idealna za 1080p gaming Ukoliko ste AMD-ov pobornik, za budget gaming ne treba gledati dalje od ovog modela

 

Stream procesori: 1024
VRAM: 2 - 4 GB
Širina sabirnice: 256-bit
Video izlazi: DisplayPort + HDMI + DVI-I + DVI-D

 

 Asus R7 370 Strix

Asus R7 370 Strix - 1.350 kn

 

Gigabyte Radeon R7 370 2

Gigabyte R7 370 WindForce - 1.300 kn

 

MSI R7 370 Gaming 2G

MSI R7 370 Gaming 2G - 1.300 kn

 

MSI 370 Armor 2X

MSI R7 370  Armor 2X - 1.250 kn

 

Sapphire R7 370 Dual X OC

Sapphire R7 370 Dual-X OC - 1.200 kn

 

Sapphire R7 370 Nitro 4G

Sapphire R7 370 Nitro 4G - 1.400 kn

 

XFX R7 370 Double Dissipation

XFX R7 370 Double Dissipation / DD Black Edition - 1.300 / 1.400 kn

 

 


nVidia GeForce GTX 750 Ti

nVidia je po prvi put pokazala svoju Maxwell arhitekturu upravo na ovoj seriji grafičkih kartica, kodnog naziva GM107. Iako je zapravo bila riječ o segmentu modela koji je predstavljao budgetnu sferu grafičkih kartica, a ne o high-end modelima kako to obično bude s predstavljanjem nove arhitekture, GeForce GTX 750 / 750 Ti serija nam je dala vrlo dobar uvod u to što možemo dalje očekivati od Maxwell arhitekture. Ukratko, brzo smo svi zaključili kako će ta generacija prije svega biti vrlo efikasna, s malom potrošnjom i visokim “performance per Watt” outputom. Bilo je gotovo nerealno gledati kako jedna grafička kartica bez potrebe za dodatnim napajanjem može dostaviti takve performanse. Iako je danas gledajući ova serija stara malo više od godinu i pol, nVidija joj je za dosta smanjila cijenu kako bi ostavila mjesta za nadolazeće serije koje bi trebale pokriti ovaj segment. Unatoč svojoj starosti ovaj model i dan danas nerijetko predstavlja konačni izbor kod budget gamera, a ništa čudno zapravo, jer kao što možete vidjeti iz tablice rezultata ova je serija osvojila prvo mjesto u Best Buy konkurenciji.

Inno3D GTX 750 Ti 1

Naglasak na efikasnost GeForce GTX 750 Ti serija bila je prva nVidijina grafička kartica bazirana na Maxwell arhitekturi


CUDA Jezgre: 640
VRAM: 1-2 GB GDDR5
Širina sabirnice: 128-bit
Video izlazi: miniHDMI + DVI-I + DVI-D

 

Asus GTX 750 Ti GTX750TI PH 2GD5

Asus GTX 750 Ti (GTX750TI-PH-2GD5) - 970 kn

EVGA GTX 750 Ti Superclocked

EVGA GTX 750 Ti Superclocked - 1.200 kn

Gigabyte GTX 750 Ti WindForce

Gigabyte GTX 750 Ti WindForce - 1.100 kn

MSI GTX 750 Ti N750Ti 2GD5 OCV1

MSI GTX 750 Ti (N750Ti-2GD5/OCV1) - 950 kn

MSI GTX 750 Ti Twin Frozr

MSI GTX 750 Ti Twin Frozr - 1.300 kn

Gainward GTX 750 Ti Golden Sample

Gainward GTX 750 Ti Golden Sample - 1.100 kn

 Inno3D GTX 750 Ti 2

Inno3D GTX 750 Ti (N75T-1DDV-D5CW) 1GB / 2 GB - 950 / 1050 kn

Palit GTX 750 Ti 2GB StormX OC

Palit GTX 750 Ti 2GB StormX OC - 1.040 kn

Zotac GTX 750 Ti

Zotac GTX 750 Ti  1GB / 2GB – 1.000 / 1.050 kn

 


nVidia GeForce GTX 750

GeForce GTX 750 serija zapravo je samo oslabljena varijacija na temu GeForce GTX 750 Ti perjanice. Za razliku od nje ovaj model dolazi s manjim brojem CUDA jezgri, za 128 njih, što ga logično čini nešto slabijim. Budući da razlika u cijeni između ta dva modela nije velika, u nekim je slučajevima čak i zanemariva, GeForce GTX 750 Ti se više isplati kada je riječ o uloženom i dobivenom zbog čega je i GeForce GTX 750 završila na drugom, a ne na prvom mjestu, iako generalno ima manju cijenu. Ova dva modela su zapravo jedino što nVidija može ponuditi u ovom segmentu ispod 1.000 kuna dok sve drugo nije niti vrijedno spomena, poput GeForce GT 730 koji se za neko čudo prema informacijama koje dobivamo i dalje dosta dobro prodaje na našim prostorima, ali zato smo mi tu da vas informiramo i odvratimo od takve kupnje u kojoj doslovno bacate novac u vjetar. Jedina mana koju vidimo u ova dva modela leži u činjenici da ne podržavaju multi-GPU SLI konfiguracije.

Gainward GTX 750 1

Nešto manje CUDA jezgi GTX 750 možda i nije najbolji izbor od petorice ukoliko tražite iznadprosječne performanse

 

CUDA Jezgre: 512
VRAM: 1-2 GB GDDR5
Širina sabirnice: 128-bit
Video izlazi: miniHDMI + DVI-I + DVI-D

 

Asus GTX 750 GTX750 PHOC 1GD5

Asus GTX 750 (GTX750-PHOC-1GD5) - 950 kn

EVGA GTX 750

EVGA GTX 750 - 910 kn

Gigabyte GTX 750 GV N750OC 1G

Gigabyte GTX 750 (GV-N750OC-1G) - 1.000 kn

MSI GTX 750 N750 1GD5 OCV1

MSI GTX 750 (N750-1GD5/OCV1)- 850 kn

Gainward GTX 750 2

Gainward GTX 750 Single Slot - 920 kn

Inno3D GTX 750 N750 1SDV D5CW

Inno3D GTX 750 (N750-1SDV-D5CW) - 890 kn

Palit GTX 750 StormX OC

Palit GTX 750 StormX OC - 900 kn

 


nVidia GeForce GTX 950

Jedini pravi novitet među ovom skupinom je GeForce GTX 950. Iako je i ona zapravo “ajmo to reći” nusprodukt GeForce GTX 960 serije. Ovaj model nosi najaktualniju nVidijinu GM206 arhitekturu.Ubrzo su po prvim recenzijama mnogi zaključili kako će ovaj model izbaciti iz takta nekoliko AMD-ovih serija koje ju cjenovno okružuju, a isto se zapravo pokazalo i na našem usporednom testu. Rezultati testiranja pokazali su da GeForce GTX 950 pogađa onaj sweetspot kada je u pitanju 1080p gaming na visokim postavkama, gdje se dobiveni FPS-ovi u tom slučaju uglavnom kreću od 40 FPS na više. Smanjivanjem tih postavki dobit ćete i debelo iznad 60 FPS što je za okorjele gamere “must have” (izuzevši u obzir one koji imaju monitore od preko 60 Hz osvježenje ekrana). Osim performansi, ovu seriju odlikuje i iznimno niska potrošnja, a to se pogotovo ističe kada se ta činjenica stavi u kontekst performansi koje dostavlja, gdje se GeForce GTX 950 u našem usporednom testu pokazala kao karticom s najboljom “performance per Watt” stavkom.

Gigabyte GTX 950 1

Jasni predvodnik GTX 950 serija u ovom cjenovnom rangu predstavlja najjači izbor u kojem ga također prati i odličan omjer uloženog i dobivenoga


CUDA Jezgre: 768
VRAM: 2-4 GB GDDR5
Širina sabirnice: 128-bitna
Video izlazi: 3 x DisplayPort + HDMI + DVI-I

 

Asus GTX 950 GTX950 M 2GD5

Asus GTX 950 (GTX950-M-2GD5 ) - 1.400 kn

EVGA GTX 950 Superclocked

EVGA GTX 950 Superclocked - 1.400 kn

 Gigabyte GTX 950 2

Gigabyte GTX 950 Xtreme - 1.400 kn

Gigabyte GTX 950 WindForce

Gigabyte GTX 950 WindForce - 1.390 kn

MSI GTX 950 GTX 950 2GD5 OC

MSI GTX 950 (GTX 950 2GD5 OC) - 1.350 kn

Gainward GTX 950

Gainward GTX 950 - 1.400 kn

Inno3D GTX 950 N950 1DDV E5CMX

Inno3D GTX 950 (N950-1DDV-E5CMX) - 1.300 kn

Palit GTX 950 StormX OC

Palit GTX 950 StormX OC - 1.300 kn

Zotac GTX 950 ZT 90601 10L

Zotac GTX 950 (ZT-90601-10L) - 1.400 kn

 


Savjeti pri kupnji

 

Dodatni motiv

Zadnjih nekoliko godina bundle grafičkih kartica kao da se sve više stanjuje. Iako on nije toliki faktor pri kupnji, svakako ima i svoju važnost. Nažalost, ovaj segment se jedva može pohvaliti ičim, tek pokoji video adapter i naravno klasičnih stvari poput korisničkih uputstva i optičkog diska s driverima i dodatnim programima. Upravo zbog ovih činjenica nemojte se previše zamarati dodatnom opremom pri odabiru svojeg modela grafičke kartice, jer po tom pitanju ih možete strpati u isti koš.

Overclocking potencijal

Iako se mnogi od vas neće previše zamarati time, pogotovo jer je dobar dio modela već tvornički “nafriziran”, dobro je znati da uz malo truda i znanja uz pomoć jednog jednostavnog softvera možete izvući dodatne performanse svoje grafičke kartice. Postupak pronalaženja maksimalne stabilne frekvencije za GPU i memoriju može biti nešto dugotrajniji, ali je zato potpuno bezbolan i dugoročno vam može osigurati 10-15% bolje performanse. Naravno, neće svi modeli biti podložni dobrim rezultatima, neki imaju bolje predispozicije na račun boljeg hladnjaka, naponskih jedinica i ostalih komponenti, ali i samog yielda GPU, odnosno idemo to reći njegove kvalitete. U tome se najviše ističu i prednjače Asus, EVGA, Gigabyte i MSI. Ovdje dobro dođe i da prije kupnje malo “prošnjofate” po Internetu kroz pokoju individualnu recenziju da vidite kako se koji model ponaša i “dokle ide”.

Tiho i hladno

Referenti hladnjaci na grafičkim karticama gotovo u potpunosti su iščeznuli unatrag zadnjih par godina, čak i kada je riječ o najjeftinijim modelima. Aftermarket hladnjaci uvijek su bili poželjni budući da su koliko toliko garantirali bolje performanse hlađenja, ali i tiši rad. Danas više ne moramo birati između ova dva tipa hladnjaka već moramo razlučiti koji od proizvođača donose bolje, a koji lošije hladnjake. Ovdje su Asus, Gigabyte i MSI generalno neprikosnoveni, dok za njima malo kaskaju Sapphire i EVGA, a ostali variraju od modela do modela, što je također najbolje provjeriti kroz individualne recenzije stranih kolega, baš kao i overclocking.

 


METODOLOGIJA

U 500 kuna razlike okupili smo pet različitih serija grafičkih kartica zelenog i crvenog tabora te ih usporedili kroz deset različitih testova. 

Kako se fokusiramo na generalne performanse koje same serije grafičkih kartica donose (R7 360, R7 370, GTX 750, GTX 750 Ti, GTX 950), a ne na specifični model kojeg proizvođač nudi, usporedno testiranje nam je u neku ruku olakšano. Stavke poput dodatne opreme ili temperature pod opterećenjem / mirovanjem padaju u drugi plan budući da isto ovisi od proizvođača do proizvođača.

Ovime smo vam htjeli dočarati generalne performanse koje recimo nudi jedna GeForce GTX 950 grafička kartica pa ju je tako lakše usporediti s ostalim serijama, a uz vodič i pregled modela koji se nudi na našem tržištu te naravno naše savjete, usmjeriti vas dalje prema konačnoj odluci kada govorimo o konkretnom modelu kojeg bi kupili (tipa Asus GTX 950 Strix). Ovo je najbolji kompromis za vas i nas jer je gotovo nemoguće u tako kratkom roku konkretno isprobati više od 30 različitih modela grafičkih kartica, a uz to većina lokalnih distributera rijetko kad "na zahtjev" imaju modele spremne na testiranje.

Konfiguracija Matej 15

 

Slatke muke

Testiranje grafičkih kartica jedno nam je od omiljenijih budući da vrlo lako i efikasno možete jasno razlučiti razliku u performansama između svakog modela. Ovdje se najčešće koristimo već gotovim alatima poput opće poznatog 3DMarka ili Unigine testova, koji se više percipiraju kao sintetički tipovi benchmarka, ali koji itekako mogu u decimalu odvojiti jedan model od drugoga.

Naravno, pored njih imamo i klasične "triple A" igre koje trenutno vladaju među korisnicima i njihovim gaming prostorom, poput Grand Theft Auta V ili Battlefielda 4, odnosno Hardlinea, no ionako je svejedno budući da su rađeni na istom Frostbite 3 engineu. Ovdje kombiniramo novije i starije igre koje su i dalje najbolje mjerilo koliko ih je koja grafička kartica sposobna "potjerati".

GTAV

Leti, plivaj, hodaj, vozi: Jedna od naših najomiljenijih sandbox igara ima već ugrađen benchmark kojeg smo iskoristili za testiranje

Mjerenje potrošnje

Iako nekima to neće biti toliko bitno, činjenica kako potrošnja postoji ne mijenja situaciju da se zbog nje kartice mogu razlikovati jedna od druge, i to za finu razliku. Makar joj nismo dali veliki postotak udjela u Grand Prix ocjeni (20%), jer ipak smo tu smo da vidimo koja grafička kartica nudi najbolje performanse, jednostavno nismo mogli ignorirati njezin faktor. Kao što ćete vidjeti ovdje se AMD pokazao nešto rastrošniji, dok je nVidijina vrlo efikasna Maxwell arhitektura još jednom pokazala svoju nadmoć gdje je najjači model na testu trošio gotovo kao i najslabiji model crvenoga tabora.

 Konfiguracija Matej 16

Račun za struju: Na potrošnju je otpalo 20% ukupne Grand Prix ocjene

 

Metodologija

 

Testna konfiguracija

 Procesor:  Intel 6th Gen Core i5 6400 @ stock
 Matična ploča:  ASRock B150M Pro4
 RAM:  2 x 4 GB DDR4 G.Skill Ripjaws IV 3000 MHz
 SSD:  Patriot Blast 480 GB
 Napajanje :  Corsair HX1000
 OS:  Windows 8.1 64-bit
 Driveri:  nVidia 358.50 / AMD Catalyst 15.7.1

 

Dovoljno snage: Konfiguracija na kojoj smo testirali morala je imati dovoljno snage za poguranac svih grafičkih kartica. U tome je glavnu ulogu imao novi Intelov Skylake i5 procesor.

 tablice1

(Stranica 1 od 9)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 9)
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Detaljan test i veliki pregled grafičkih kartica od 900 do 1400 kuna - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.