Testirali smo najbolje kombinacije procesora i grafičke kartice - 5.0 out of 5 based on 2 votes
Testirali smo najbolje kombinacije procesora i grafičke kartice

Testirali smo najbolje kombinacije procesora i grafičke kartice

Kroz čak 125 testova istražili smo na pet modernih i popularnih igarakoja će vam kombinacija procesora i grafičke biti dovoljna za više od 60 FPS-ana visokim postavkama. Rezultati su fenomenalni i pomalo iznenađujući5 procesora, 5 grafičkih kartica i 5 igara

 

Za test smo odabrali iz svakog segmenta po nekoliko uređaja, a sve kako bismo što učinkovitije pokrili raspon od low do high enda. Na kraju smo radili s pet grafičkih kartica, pet procesora i pet igara, što je ukupno značilo čak 125 testova kako bismo vam mogli pružiti detaljnu sliku. Što smo time htjeli pokazati? Rezultati će vam dati uvid u optimalnu kombinaciju hardvera koju treba imati na umu kada kupujete novo računalo ili nadograđujete staro.

Ako uzmete prejak procesor ili grafičku, jedna komponenta kočit će drugu. S druge strane, postoji uvjerenje da kupnjom slabijeg procesora grafička kartica neće moći pokazati svoju pravu snagu i baš smo tu tvrdnju stavili na najveće iskušenje. Teško je unaprijed znati kako će pojedini dijelovi hardvera utjecati na konačnu sliku kada sve bude povezano. Sve su to detalji na koje treba paziti. Naš veliki test pomoći će vam donijeti informiranu odluku i, uz malo sreće, uštedjeti koju kunu,ili vas barem usmjeriti na pravi put ulaganja ukupnog budžeta. Zahvaljujući ogromnoj količini podataka, jasno se mogu donijeti zaključci o potrebama procesora u pojedinim igrama.

Budite sigurni da smo sve uložene sate u gaming shvatili vrlo ozbiljno te smo pažljivo pratili zdravstveni savjet da se svakih par sati udaljimo od računala i obavimo neki drugi, kraći zadatak. No dosta je bilo mudrovanja. Pogledajmo što smo testirali i zašto. Nadamo se da ćete ovaj test imati na umu sljedeći put kada ćete vi ili vaši najdraži kupovati gaming računalo.

 Prije hardvera monitor i rezolucija

Performanse računala sintetički testovi vrlo jasno stave u razrede: koliko platiš, toliko dobiješ. No kada računalo želimo specifično za gaming, u igru ulazi više komponenata o kojima će ovisiti jedinstven rezultat u obliku broja slika koje se na ekranu prikažu u jednoj sekundi
Pustimo na trenutak reklame o tome tko ima više jezgri, čija je memorija brža, koliko je imamo, SSD ili HDD i tako dalje. Kupujemo novo računalo i želimo najbolje performanse koje u određenom cjenovnom rangu možemo dobiti. Mi smo se odlučili fokusirati na monitor pa krenuti od njega. Ovdje će mnogi lomiti koplja.

Slike 1

 

Tko provodi puno vremena u gaming zajednici držat će se monitora od 144 Hz i TN panela bez puno premišljanja. No vjerujemo da je vrijeme da krenemo dalje i ostavimo 1080p rezoluciju i TN panele ondje gdje im je i mjesto: u povijesti. Što onda odabrati? Na izbor imate 1440p i 4K rezolucije i veći broj novih tehnologija prikaza poput IPSa, VA panela, AMVA panela, QLED od Samsunga i tako dalje. Sve te tehnologije daju predivne slike i boje koje ostaju jasne pod skoro svakim kutom gledanja. Kada govorimo o rezoluciji, 1440p i 4K oboje su atraktivni izbori, a mogu se naći i po sličnim cijenama. Mi se čvrsto držimo odluke da je trenutno 1440p monitor savršen izbor iz više razloga.

Naime, ako se odlučite za 4K ekran od 27 pa sve do 40 inča, gotovo sigurno će vam trebati omjer unutar Windowsa veći od 100 %. Kod većih ekrana 150 % pa sve do 300 % kod onih manjih. Problem je što vam je cijelo sučelje onda mutno, uključujući i tekst, zbog načina na koji Windowsi povećavaju dijelove sustava. Tako da sada imate 4K monitor gdje birate između „mekane“ i mutne slike ili oštre slike na kojoj su detalji toliko sitni da će biti problem pročitati detalje. Opet, ovisi od osobe do osobe.

Drugi problem jest broj piksela. Točnije, grafička kartica sada mora računati za puno više točaka na ekranu, umanjujući konačne performanse, to jest FPS. Naravno, možete smanjiti kvalitetu slike, no onda ste već dali ogromnu količinu novca i ekran visoke rezolucije kako biste mogli gledati sadržaj niske rezolucije.

Slike 25DOBAR COOLER Bez dobrog hlađenja nećete moći kod jačih procesora izvuči sve iz overclocking potencijala


Tako da je za sada 1440p zlatni izbor. Grafičke kartice koje se trenutno nalaze na tržištu mogu s lakoćom pokrenuti traženu rezoluciju, a to smo dokazali i svojim testom. Za one koji ne mogu živjeti s brzinom osvježavanja od 60 Hz, na ovoj rezoluciji imaju opcija sa 144 Hz, tako da su svi pokriveni, no imajte na umu da će zahtjevnije igre na visokoj kvaliteti biti nešto ispod te brzine. Opet, možete smanjiti kvalitetu, no gubi se smisao skupog ekrana koji je napravljen da igre pretvara u „eye candy“. Boje su predivne, kvaliteta prikaza odlična, a dijagonala se nudi u dvjema veličinama. 27-inčni display je manja verzija i već tjera Windowse na prilagođavanje prikaza rezoluciji, što muti sliku, pa imajte na umu to prilagoditi na 100 % umjesto 125 % za oštriju sliku, no manje ikone. Druga rezolucija, za koju mi, ali i industrija smatramo da je zlatni omjer kod 1440p rezolucije jest 32 inča. Ovakav monitor uistinu će vas transportirati u drugi svijet, a nadamo se da će s vremenom i cijene malo popustiti.

Grafičke kartice većinom neće imati problema na ovoj rezoluciji kod trenutnih igara, od kojih smo mi izabrali pet kao optimalnu mješavinu zahtjeva i popularnosti pojedinih naslova. Naravno, kada pričamo o igrama, za grafičke kartice definitivno vrijedi pravilo „koliko platiš, toliko dobiješ“. Razlike u performansama otprilike se odražavaju na cijeni, no kako su cijene trenutno napuhane iz raznih razloga o kojima nećemo u ovom članku, moguće je povremeno doći do bolje grafičke za neznatno veću cijenu, a nekada čak i povoljniju.


 

Metodologija testiranja


Preostaje nam još pojasniti razloge našeg odabira. Prije nego krenemo imajte na umu da smo testirali striktno gaming performanse. AMD-ovi procesori nakon izlaska Coffee Lakea nude solidne performanse u multitaskingu i dobrom dijelu zahtjevnih aplikacija, no kada je riječ o čistim gaming performansama, Intel je i dalje na vrhu.

Coffee Lake je dodatno otežao stvari AMD-u zbog nevjerojatne ponude za cijenu koja je ostala ista kao kod prošle generacije, uz puno bolje performanse. Krenuli smo od veoma povoljnog i iznenađujuće dobrog Intel Pentium procesora prošle generacije koji košta svega 400 kuna nov u dućanu te ga možete staviti u H110 matičnu ploču za sličnu cijenu. Išli smo redom po cjenovnim razredima te je ubačen jedan AMD-ov procesor koji na žalost ne drži korak s Intelovom ponudom.

Test hardvera otvorna 1PREMA SVIM KOMPONENTAMA postupalo se humano te niti jedna nije ozlijeđena za vrijeme testiranja

 

Drugi uvjet je bio da se sve koristi na stock postavkama. Jednom kada krene overclockanje stvari postanu zamršene te je teško napraviti direktnu usporedbu, pogotovo jer svaki procesor možda neće imati takve performanse. Zato smo se nadali zaključanim verzijama Intelovih procesora, no na našem tržištu nabavljivi su samo u teoriji i potrebno ih je uvoziti izvana nakon kupnje. K verzije su lako dostupne, pa smo ih na kraju odlučili koristiti, kako smo rekli, bez overclockanja, što je vrijedilo i za AMD stranu.

Samo kako bismo vam stavili stvari u kontekst navodimo da je Pentium procesor koštao 400 kuna, dok je i7-8700K moguće nabaviti za malo ispod 3000 kuna. I3-8100 je po nama optimalan izbor radi vrlo prihvatljive cijene, a uskoro će i H verzije matičnih ploča za Coffee Lake generaciju postati službeno dostupne, čineći ovaj procesor uistinu primamljivim.

Od ostatka hardvera koristili smo 16 GB RAM memorije brzine 2666 MHz, što je neka srednja vrijednost ponude. Možete uzeti i samo 8 GB i imat ćete vrlo slične performanse, no za neke igre to je već minimum, pa preporučamo dva keksa po 8 GB za optimalnu konfiguraciju.

Matična ploča za Intel bila je ASUS Prime Z370-A, a za AMD smo koristili MSIjevu X370 Gaming Plus. Pentium G4560 procesor vrtio se na ASRockovoj H110M-DGS rev. 3. Ploče jesu overkill za naše potrebe jer ne overclockamo, ali malo nas je ponio atraktivan dizajn ako ništa drugo.

Igre smo birali po popularnosti, ali i zahtjevima koje stavljaju na hardver. Od svake igre postavke su postavljene na HIGH u glavnom izborniku bez diranja detalja, jedino Overwatch voli prilagoditi Resolution Scale koji smo stavili na 100 % radi konzistentnosti.

 


Vrijeme je za testove


Osim što smo potrošili dosta vremena igrajući (khm, testirajući) se s različitim kombinacijama procesora i grafičkih kartica, stigli smo do nekih fenomenalnih zaključaka koji mogu biti presudni u slaganju gaming računala. Kroz naš detaljni test za pet trenutačno popularnih igara donosimo točno koja vam CPU-GPU kombinacija treba za ugodno iznad 60 FPS-a igranje

 

Fortnite

Prvi na testu je Fortnite, koji je svojom popularnošću zasjenio većinu aktualnih igara. Toliko je popularan da ako ti ne igraš, vjerojano svi tvoji prijatelji igraju, i to u ovom trenutku. I dok igra ima animirani stil i dizajn, to ne znači da je i loše kvalitete grafički, to jest da ju je jednostavno vrtjeti na višim postavkama. Kako graf pokazuje, i dvije hyperthreadane jezgre dovoljne su za sve procesorske potrebe koje ova igra ima. Napravljena je u Unreal Engineu 4, koji nudi moderne grafičke i fizičke efekte s minimalnim utjecajem na performanse računala: gotovo svi zadaci usmjereni su na dio koji gaming radi najbolje, a to je grafička kartica.

Fornite 1Battle Royale je poharao gaming scenu, a free-to-play igra sa zanimljivim stilom i dizajnom dopada se mnogima

 

S time da u slučaju da se odlučite za 1440p monitor, možete očekivati stabilnih 60 FPS-a s mid-range grafikom, bila ona AMD-ova RX 580 8GB ili Nvidijina GTX 1060 6GB. Odluka po nama pada na to koju karticu možete dobiti povoljnije u trenutku kupnje jer nijednom nećete biti razočarani. Imajte samo na umu da smo koristili visoku grafičku kvalitetu, no igra nudi još bolje postavke za high-end publiku (ultra i extreme) te ćete za stabilan gaming na toj razini ipak morati izdvojiti još koju kunu u obliku GTX 1070 grafičke kartice. Smatramo da je high postavka minimum koji biste trebali ciljati kada kupujete novo računalo, pa ako želite gaming na 144 Hz, trebat će vam 1080Ti, koji je jedini uspio nadjačati potrebe takvog monitora.

Fortnite grafGrafikon jasno pokazuje i da je izbor procesora gotovo nebitan za gaming potrebe, osim kod samog vrha ponude gdje ima neke prednosti koristiti Core i5, označen tamnoplavom bojom. Znači, ako planirate novi build i znate kakve igre planirate igrati, više se isplati investirati u bolju grafičku karticu nego procesor i skupe matične ploče. Ako vas brine future-proofing, nećete pogriješiti s Core i3 procesorom nove generacije, a naravno da preporučamo da se novo računalo nalazi barem u sredini zelene zone.

Fortnite tablica

 

Intel Core i3 8100 sasvim je solidan, no ako se zalomi i 8300 po atraktivnoj cijeni, nemojte se ustručavati uzeti ga. Samo preporučamo pričekati H seriju matičnih ploča koje će smanjiti završnu cijenu sustava.

 

PLAYERUNKNOWN'S BATTLEGROUNDS

PUBG je igra koja je započela ovu ludnicu „svaki za sebe“ igara te se nadamo da će i dalje voditi inovacijama zahvaljujući ogromnom publicitetu i kapitalu koji su prisvojili. Možda više nije veća od Fortnitea, ali također nije besplatna poput konkurenta, pa je jasno zašto ima manji broj korisnika. No PUBG ima problem u smislu grafičkih performansi.

PUBG 2PUBG Igra koja je sve započela vidi eksploziju novih igrača, pogotovo iz Kine, i nudi sate i sate uzbudljive akcije s fokusom na sluh i taktiziranje

 

Tko god pogleda mapu Battlefielda 1 i sličnih dobro utemeljenih naslova brzo će uočiti da PUBG nema jednaku razinu kvalitete i detalja, a računala koja bi ga trebala vrtjeti iznadprosječno imaju problema s držanjem stabilnih 60 FPSa i zapinju na nekih 55, što je taman da Screen Tearing bude najočigledniji ako vaš monitor nije došao s G-Syncom za Nvidiju ili FreeSyncom za AMD grafičke kartice. Za gaming na ovoj rezoluciji iznad 60 Hz trebat će vam već GTX 1070 jer tek s ovom grafičkom karticom naš tim procesora ulazi u optimalnu zelenu zonu. Malo poigravanje performansama (overclocking) GTX 1060 kartice (ili RX 580 isto tako) moglo bi ih progurati u zeleno ako ste spremni na takav pothvat.

PUBG graf

 

Uz jedan dan rada na overclocku grafičke kartice i optimizaciji hlađenja mogli biste uživati u stabilnih 60 FPS-a, barem dok ne optimiziraju igru kako bi se dobile realne performanse. PUBG, kao i Fortnite, koristi Unreal Engine 4, koji pruža optimizaciju i visoku grafičku kvalitetu, dok u isto vrijeme nema neke prevelike procesorske zahtjeve. No Pentium procesor ovdje pokazuje svoje nedostatke te kako grafikon i pokazuje, ne može biti preporučen u ovoj situaciji. Polako zaostaje za ostatkom skupine kada ga se spoji sa zahtjevnijim grafičkim karticama.

PUBG tablica

No i dalje će biti sasvim dovoljan za mid-range build s GTX 1060 6GB grafičkom karticom ili AMDovom ponudom kako je vidljivo u grafikonu jer su te dvije kartice gotovo identične. Za malo sigurnosti u budućnosti možete posegnuti za otključanim i3 procesorom, no smatramo da je to maksimum koji će biti potreban za gaming u skorije vrijeme, a kako vidimo po grafikonu, u PUBG-u Core i3 nije problem kod performansi.

 


Battlefield 1

Battlefield je označio povratak FPS-a u doba svjetskih ratova nakon duljeg izbivanja na području modernih i futurističkih ponuda. Fanovi žanra bili su oduševljeni kako pričom i gameplayom tako i grafičkim izgledom. Za razliku od prvih dviju igara, Battlefield 1 je napravljen na Frostbite Engine 3 te je vidljivo da on ipak preferira malo bolje procesore, sudeći po postupnom rastu performansi na njegovu grafu.

Battlefield 1HIT Battlefield se vratio u stilu s novom pričom iz svjetskoga rata koju je publika s oduševljenjem dočekala nakon dugog perioda futurizma

 

Razlike, s druge strane, nisu toliko velike, pogotovo da bi opravdale razlike u cijeni procesora. Bitnu stavku igra i memorija grafičke kartice, pa se čak može postaviti limit na potrošnju, što će predstaviti učitavanje modela za vrijeme igranja, dok će kartice s više RAM-a imati i bolje performanse. To najbolje vidimo po prilično sličnim performansama RX 580 8GB kartice i GTX 1070 kartice, koje imaju različitu snagu grafičke obrade, no imaju istu količinu dostupnog RAM-a.

Battlefield 1 graf

 

Za ugodan 2560 x 1440-pikselni gaming bit će dovoljna mid-range grafička, što se vidi i na grafikonu gdje RX 580 pristojno ulazi u zelenu zonu, dok ćete za pravi 144 Hz gaming ipak morati posegnuti za apsolutno najboljim hardverom na tržištu danas jer se, osim na grafičke komponente, stavlja pritisak i na onu procesorsku, pa će slabiji procesor gušiti grafičku karticu, to jest ona neće moći raditi punom snagom jer će morati čekati da procesor obavi svoje zadatke rezultirajući lošijim performansama. Primijetimo da se i stariji Pentium procesor solidno drži u svim uvjetima osim onih najzahtjevnijih te komforno ulazi u zelenu zonu. AMD unatoč većem broju jezgri ne uspijeva konkurirati novom i3 procesoru. Dakle, za mid-range gaming build, i to na 1440p rezoluciji, dovoljan vam je prosječan povoljan procesor dok god ima barem četiri threada i možete igrati u miru.

Battlefield 1 tablica

Ako odete rutom AMD grafičke kartice, svakako preporučamo Freesync tehnologiju u monitoru kojeg kupujete kako bi i zahtjevniji dijelovi akcije imali optimalni framerate bez rezanja slike tijekom brze akcije. Nažalost, GTX 1050 ne možemo preporučiti jer ne dolazi ni blizu ulaska u gaming zonu, a pričamo o novom hardveru koji bi vas trebao služiti par godina. Naravno, pričamo o 1440p rezoluciji, gdje su radni uvjeti ipak malo teži od FullHD monitora za koji bi ova kartica mogla biti solidan izbor. No mi preporučamo da kao minimum uzmete 1050Ti opciju, koja podosta popravlja sliku za low-budget gaming.

 


Overwatch

Overwatch je igra za koju ste mislili da je možete igrati i sa slabijim hardverom kako biste se malo opustili nakon napornog dana. Ipak, jedna od ovih dviju pretpostavke nije točna. Igra je veoma kompetitivna, što će mnoge frustrirati, i na kraju ostanete budni do jutra bez ikakvog osjećaja zadovoljstva. No osobna iskustva na stranu, Blizzard je imao vrlo jasne ciljeve kada je radio ovu igru te ona može biti pokrenuta na gotovo bilo kakvom hardveru (uz žrtvovanje grafičke kvalitete, naravno).

Overwatch 1OPTIMIZIRAN ENGINE Za ovu igru procesor je najmanje bitan, dok ne dođete do 1080Ti

 

Kako vidimo po grafu, igra je gotovo u potpunosti ovisna o grafičkoj komponenti, postavljajući izbor procesora u drugi plan. Dok god ima četiri jezgre, CPU bi trebao igru vrtjeti bez ikakvih problema. Stavljanje bolje grafičke kartice ima vidljivi benefit u obliku skoka u FPS-u, a overclockanje grafičke kartice dat će vidljiv boost performansama. Jedino kada dođemo do najzahtjevnijeg hardvera današnjice počinje ga limitirati procesorska snaga, no vjerujemo da vam više od 250 FPS-a neće biti potrebno. Ovu igru moguće je podosta dići u kvaliteti, a i dalje ostati iznad standarda PC gaminga za koji se smatra da je 60 Hz jer je to popularna brzina osvježavanja monitora.

Overwatch graf

 

Čak i 1050 uspijeva zadovoljiti taj prag na 1440p rezoluciji, pa ako ne planirate igrati zahtjevnije igre, to je konfiguracija za vas. Prvi sljedeći rang grafike potpuno preskače naše zadane ciljeve te samo što ne dotiče 144 FPS-a, činjenica koju možete popraviti G-Syncom ili Freesyncom te uz malo overclockanja. Naravno, ne možemo si pomoći pa preporučati uzimanje barem GTX 1060 6GB s kojim možete i podiži vizualnu kvalitetu igre na još bolju razinu ako vam 144 Hz nije veliki problem.

Overwatch tablica

Grafikon je s 1080Ti možda malo limitiran maksimalnim FPS-om jer je on u igri standardno limitiran na 300. Naravno, u interesu olakšanja izbora u ovom broju imamo i atraktivan izbor monitora koji bi vas mogli zanimati, ako to već nismo spomenuli.

 


Need for Speed: Payback

Najnovija igra na našem testu ponašala se prilično impresivno, no ponovno je riječ o Frostbite 3 engineu koji preferira novije procesore, kao, naravno, i one jače. Vjerujem da svi znamo tematiku ove igre, pogotovo jer je tako jasno baca u lice svakome tko pročita naslov. Nova iteracija daje nam impresivan krajolik s različitim lokacijama i vožnjama koje će se mnogima svidjeti, a u sve je ukomponirana zanimljiva priča koju će biti zanimljivo pratiti između utrka (kada bismo je barem mogli preskakati).

NFS Payback 1Grafika novog NFS-a je zapanjujuća, pogotovo na višim rezolucijama, no Frostbite engine voli bolje procesore

 

Za prosječan 60 FPS gaming bit će već standardno potreban Pentium procesor, no kako nam grafikon pokazuje, na Pentiumu G4560 nećete moći probiti u zelenu zonu bez obzira na izbor grafičke kartice. Kod ove igre već se u startu vidi prednost i3 ponude koja i za mid-range build daje 14 % bolje performanse. Za ovaj build mi bismo preporučili Intelov i3-8300, koji ima brži radni takt, no i dalje ostaje cjenovno prihvatljiv. Potrebno je samo pričekati H matične ploče da stignu na ulicu i spuste ukupnu traženu cijenu za novu Coffee Lake platformu. Razlika u performansama između RX 580 8GB grafičke kartice i Nvidijine 1070 prilično je zanimljiva jer ne predstavlja neki veliki pomak, a traži se po višoj cijeni.

NFS graf

 

Dobro, cijene su prilično lude trenutno, pa su obje grafičke skuplje od njihove originalne cijene. U ovom slučaju i dalje preporučamo GTX 1060 6GB ili RX 580 8GB, ovisno o tome koju možete naći jeftinije, a to je za sada Nvidija. Need for Speed ima predivnu grafiku s iznimnim detaljima te svakako preporučamo dizanje grafičkih postavki u slučaju da imate Freesync ili G-Sync kako biste se mogli uživiti u svemu što nova verzija nudi. Mi smo za test odabrali prvu vožnju s malo ozbiljnijim autom koji igrač dobije, no modeli postaju samo bolji kako napredujete. Performanse Core i3 procesora mogle bi biti poboljšane pomoću Intelova Extreme Tuning softvera kojim možete prilagoditi dosta postavki.

NFS tablica

I dok nije moguće postaviti direktan overclock, možete se igrati s boost clockom svih četiriju jezgri koji je inače niži nego kada se boosta samo jedna jezgra. Za kraj preporučujemo razumnu kupnju procesora kada je riječ o gamingu. Za većinu igara dovoljan je čak i Pentium, ali i3 8100 nudi ipak future-proof osjećaj. Fokus i razliku u cijeni usmjerite na grafičke kartice, brze diskove i radnu memoriju. U vrijeme izlaska ovog članka već bi se trebale početi pojavljivati matične ploče H serije sa svojim povoljnijim cijenama, spuštajući potreban budžet za pravi gaming.

(Stranica 1 od 4)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 4)
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Testirali smo najbolje kombinacije procesora i grafičke kartice - VidiLAB - QR Code Friendly
Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.