Primjeri pravog eco-poslovanja tvrtke Dell Technologies

Primjeri pravog eco-poslovanja tvrtke Dell Technologies

Dell Technologies ove je godine predstavio niz eco-friendly proizvoda poput Dell Latitude 5000 laptopa i koncepta Luna, a još više o njihovom smjeru održivosti čuti ćemo 7. lipnja na CEE Social Impact Summitu.

Tehnološke tvrtke pokušavaju odgovoriti na izazove konstantnog razvoja novih koncepata i izazova koji dolaze s održivim razvojem i ekologijom. Dell Technologies jedna je od kompanija koja nakon iznimno velikih napora na tom području ima predstavljene konkretne modele poslovanja i uređaje.

Osim ostvarivanja profita, Dell Technologies pokazao je projektom Solar Community Hubs da je aktivno angažiran u području društveno odgovornog ponašanja. Ovim programom omogućeno je korištenje vrhunske tehnologije, edukacija i korištenje interneta manje razvijenim zajednicama, a sve na održiv način.

 

Dell Solar Community Hub 4

Ovaj poznati proizvođač laptopa eco-friendly filozofiju primijenio je na konkretne proizvode koji koriste održive materijale ili imaju modularan pristup za trajanje i izvan uobičajenog životnog vijeka proizvoda.

 

Concept Luna

U suradnji s Intelom, Dell Technologies je ove godine predstavio koncept Luna s ciljem ubrzavanja cirkularne ekonomije i ostvarivanju nulte emisije plinova. Luna je novi pristup osobnom računalu s komponentama koje su dostupnije i zamjenjive te se mogu ponovno iskoristiti za proizvodnju.

 

Koncept Luna 5

Koncept predviđa manje matične ploče, s manje dijelova te drugačiji unutarnji raspored komponenti. Matična ploča se nalazi na vrhu kako bi imala bolji doticaj s hladnim zrakom izvan laptopa, a baza za punjenje baterija je odvojena od ostatka komponenti za bolju pasivnu distribuciju topline. Ideja je ostvariti jednaku energetsku učinkovitost uz manju bateriju.

 

Od drugih održivih ideja u konceptu Luna, Dell Technologies je proizveo aluminijski okvir pomoću hidroenergije i inovativne aluminijske konstrukcije koja traži manju potrošnju energije uz manje otpada tokom proizvodnje. Smanjen je broj vijaka do deset puta što ubrzava rastavljanje i sastavljanje računala. Tipkovnica se lakše odvaja od komponenti zbog lakšeg recikliranja, a neki se materijali mogu otopiti u vodi.

 

Koncept Luna 2

Dell Technologies očekuje da će putem inovacija u konceptu Luna smanjiti utjecaj na okoliš u razini od 50%.

 

Održiva Dell Latitude 5000 računala

Dell Technologies predstavio je i ekološku komercijalnu seriju računala Dell Latitude 5000 koji imaju povećanu upotrebu recikliranog i obnovljivog materijala. To uključuje poklopac izrađen od 71% recikliranih i obnovljivih materijala. Među upotrjebljenim materijalima je tu bioplastika, reciklirana ugljična vlakna i reciklirana plastika.

 

dell latitude

Baza sustava izrađena je od obnovljenih ugljčnih vlakana i novih gumenih odbojnika na biobazi od ricinusovog ulja. Latitude 5000 serija prijenosnika koristi plastiku koja ne prijeti plažama i oceanima u kućištu ventilatora, a također koristi ambalažu izrađenu od 100% recikliranih ili obnovljivih materijala.

 

Dell Technologies od 2017. godine radi na projektu koji koristi plastiku prikupljenu s plaža i obala za komercijalne ambalaže. Dell Technologies je za svoje napore dobio nagradu Cutting Edge Champion za uporabu bio plastike od strane Agencije za zaštitu okoliša.

 

Tehnologija za područja u razvoju

Već dugi niz godina Dell Technologies radi na projektu Solar Community Huba, gdje uz pomoć partnera gradi 25 središta na tri kontinenta. Ona su opremljena rješenjima kompanije, a u potpunosti se napajaju na solarni pogon. Prvo središte nastalo je u Boi Esperanci u Brazilu, a otvaraju se i u drugim mjestima u razvoju.

 

Dell Solar Community Hub Infografika 2

Na nepristupačnim područjima u Brazilu, Kolumbiji, Keniji, Meksiku, Maroku, Nigeriji i Južnoj Afrtici omogućuje se pristup alatima kao što su Latitude Rugged prijenosna i stolna računala, serveri, projektori te Wi-Fi mreža. Središta su izgrađena od recikliranih materijala poput kontejnera za transport te solarnih panela.

 

Dell Solar Community Hub 2

Više zanimljivih podataka o planovima tvrtke Dell za razvoj eco tehnoloških proizvoda možete čuti i na CEE Social Impact Summitu koji će se održati 7. lipnja u 10:30, a registrirati se možete na linku.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Primjeri pravog eco-poslovanja tvrtke Dell Technologies - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.