Computex Taipei

Computex Taipei

Top 5 tehnologija na computexu 2022.

Mada je prvo postpandemijsko live izdanje jednog od najvećih tehnoloških sajmova na svijetu bilo puno skromnije od zlatnih godina u prošlosti, imali smo priliku vidjeti nekoliko vrlo zanimljivih predstavljanja, najava i novih proizvoda, prvenstveno namijenjenih PC tržištu.

Computex se ove godine vratio u live izdanju i ponovno postavio Taipei na kartu velikih svjetskih tehnoloških sajmova. Prije nego što izdvojimo one stvari koje su nam bile najzanimljivije, moramo reći par riječi o onome čega nije bilo iako se očekivalo. Po nama je glavni nedostatak sajma “skrivio” Intel koji nije pokazao nove Arc grafičke kartice namijenjene desktop računalima. S obzirom na to da Intel svojim grafičkim karticama želi konkurirati Nvidiji i AMD-u u svim segmentima, uključujući gaming, svi smo vjerovali da će iskoristiti upravo Computex da nam ih pokaže i demonstrira ono čime se već duže vrijeme “prijete”, moćne performanse koje bi nam ukazale da je na “GPU igralište” stigao novi ozbiljni igrač.

No bez obzira na taj podbačaj Intela, koji očito još nije dovršio dizajn moćnih desktop grafičkih kartica pa ih je vratio u svoj studio na doradu i “boostanje”, ovogodišnji Computex ipak ne možemo doživjeti kao totalni podbačaj, već kao svježi restart nakon opake svjetske zdravstvene krize koja je nekoliko proteklih godina imala negativan utjecaj na sve i svakoga.

Među zanimljivostima ovogodišnjeg sajma možemo izdvojiti svježe informacije o AMD Ryzen 7000 seriji procesora, Corsairov prvi ulazak na tržište tankih gaming laptopa i prve PCIe 5.0 SSD-ove koje ćete moći kupiti. Ne još, ali uskoro. No da ne duljimo previše o tome što je Computex 2022 trebao biti ili što nije trebao, red je da predstavimo najzanimljivije predstavljene stvarčice po našem skromnom mišljenju.

AMD Ryzen 7000

Nakon što je na CES sajmu u siječnju najavio nove procesore iz Ryzen 7000 serije, AMD je na Computexu otkrio neke sočne detalje o njima. Serija 7000 temelji se na novoj Zen 4 arhitekturi dizajna jezgri kako bi se mogla nadmetati s najboljim Intelovim procesorima te donosi veće taktove i učinkovitiji  5-nanometarski tehnološki proizvodni proces. AMD nije otkrio konkretne nazive novih procesora serije Ryzen 7000, niti cijene za specifične modele, no pokazao je demo 16-jezgrenog Ryzen 7000 čipa koji može raditi do 5,5 GHz, što je u rangu s Intelovim Core i9 12900KS procesorom.

 

computex 2022 2

 

Ryzen 7000 nećete moći postaviti ni na jednu AMD-ovu postojeću matičnu ploču, već ćete morati nabaviti jednu s AM5 platformom i LGA1718 socketom, no imat će podršku za DDR5 RAM i PCIe 5.0 te kompatibilnost za 2x2 USB 3.2, a sadržavat će i integriranu RDNA 2 grafiku. Mada bi se prvi Ryzen 7000 procesori trebali pojaviti u jesen ove godine, većina modela bit će lansirana početkom 2023.

Prvi PCIe 5.0 SSD-ovi

Novi AMD-ovi procesori serije Ryzen 7000 imat će podršku za PCIe 5.0, no postoji jedan problem jer zasad ne postoje bilo kakvi PCIe SSD diskovi. To su na Computexu odlučili ispraviti Apacer i Zadak koji su najavili dva  M.2 SSD-a, Apacer AS2280F5 i Zadak TWSG5 za koje tvrde da donose sekvencionalne brzine čitanja od 13.000 MB/s i zapisivanja podataka od 12.000 MB/s, što je dvostruko više od o noga što su u stanju najbolji PCIe 4.0 SSD-ovi.

 

computex 2022 3

 

Nažalost, to su u osnovi sve informacije o njima jer Apacer nije otkrio nikakve detalje o kapacitetima, terminima isporuka i cijenama. Sigurno je da neće biti jeftini, no brzina od 13.000 MB/s je oko 23 puta veća od kvalitetnog SATA SDD-a pa će mnogi platiti što god treba ako trebaju turbo brzu pohranu za “teške” podatke poput 8K videa, iako će nama (vjerojatno i vama) za većinu stvari u životu i dalje dostajati sasvim savršeno PCIe 4.0 SSD memorija.

Asus ROG Swift 500 Hz

Asus je na Computexu predstavio prvi monitor na svijetu s G-Sync zaslonom rezolucije 1080p od 500 Hz. Novi gaming monitor namijenjen je, kako kažu, “kompetitivnom gamingu” i koristi E-TN (eSports TN) panel te Nvidijin G-Sync eSports kako bi maksimizirao čistoću slike u pokretu. Pored toga, ROG Swift 500 sadrži Nvidijinu Reflex Analyzer tehnologiju koja isporučuje statistiku u stvarnom vremenu koja vam pomaže u smanjenju latencije ako koristite miš optimiziran za Reflex i Nvidia GPU.

 

computex 2022 4

 

„Ključni vrhunac je brzina osvježavanja od 500 Hz koja iscrtava sliku osam puta brže od tipičnih zaslona od 60 Hz“, napominje Asus. Tvrtka također obećava 60 posto bolje vrijeme odziva od standardnih TN panela, zahvaljujući novoj eSports TN tehnologiji.

Također koristi nešto što Asus naziva “poboljšanim načinom rada Vibrance” koji je ugrađen izravno u firmware monitora. Trebao bi propuštati više svjetla kroz LCD kristale, pojačavajući živost boja i “dopuštajući vam da odaberete detalje koji bi mogli odati poziciju virtualnih neprijatelja”, navodi Asus.

500 Hz G-Sync eSports zasloni posebno su podešeni za natjecateljske igre kao što su CS:GO, Valorant, Overwatch i Rainbow Six Siege, a Nvidia je također najavila četiri nove igre koje Reflex podržava, odnosno Icarus, My Time at Sandrock, Soda Crisis i Warstride Challenges.

Corsair Voyager a1600

Corsair je na Computexu predstavio svoj prvi punokrvni gaming laptop Voyager a1600 za koji slobodno možemo reći da je po ugrađenom hardveru u cijelosti AMD-ov. Laptop dolazi sa 16-inčnim zaslonom rezolucije od 2560x1600 piksela i frekvencijom osvježavanja od 240 Hz, a tipkovnica je u cijelosti mehanička s Cherry MX switchevima, dok je šasija u rangu debljine najnovijeg Razer Balde 17 prijenosnika, što znači da se može reći da je prilično tanak za jedan ovakav stroj.

 

computex 2022 5

 

Kao što smo rekli, laptop dolazi na pogon AMD-a pa ga možete dobiti s AMD Ryzen 7 6800HS ili Ryzen 9 6900HS procesorom i AMD Radeon RX 6800M grafikom. Obje inačice dolaze s AMD Advantage značajkama koje uključuju Smart Access Memory.

ZOTAC VR GO 4.0 nosivo high-end računalo

Za ovogodišnji Computex sajam ZOTAC je pripremio ZOTAC VR GO 4.0, najnoviju generaciju računala u ruksaku koje je sada nadograđeno Tiger Lake platformom i RTX grafikom. To znači da je zrakom hlađeno računalo koje nosite u ruksaku težine od 5,2 kg sada opremljeno Intel Core i7-11800H procesorom i NVIDIA RTX A4500 grafičkom karticom.

 

computex 2022 6

 

GO 4.0 dolazi i sa 16 GB DDR4 RAM-a koji se može proširiti na 32 GB, a tu je i M.2 SSD od 512 GB. Kako biste mobilnost u korištenju zahtjevnih sadržaja (čitaj igara) imali čim duže, računalo su opremili s dvije brzo izmjenjive baterije od 86,4 Wh, kabelom od 12 V, dockom za punjenje, AC adapterom, a tu je i USB “recovery stick” kao standardni dio paketa u kojem ćete dobiti računalo. Ono što zasad nedostaje, a vjerujemo da mnoge najviše zanima, je cijena ove nosive PC naprtnjače.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Computex Taipei - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.