Na što paziti kod kupnje novog televizora - 2.0 out of 5 based on 1 vote
Na što paziti kod kupnje novog televizora

Na što paziti kod kupnje novog televizora

Kupnja novog televizora velika je stvar budući da je za brojna hrvatska kućanstva njegov veliki ekran i dalje glavni prozor u svijet. S obzirom da se u Hrvatskoj mijenja način odašiljanja digitalnog zemaljskog signala i ta promjena s DVB-T emitiranja na DVB-T2 kreće 27. listopada, potražnja za novim televizorima je značajno porasla.

Čak i ako imate pristojan stari televizor, postoji niz uvjerljivih razloga zašto je kupovina novog dobra stvar. Prelazak na DVB-T2 može vam biti i dobra isprika da kupite veći, moderniji i bolje opremljen televizor. Prije odlaska u trgovinu prođite kroz naš vodič za kupnju i obratite pozornost na što paziti kod kupnje televizora.

DVB-T2

Iako moderni televizori sa svojim pametnim i streaming mogućnostima gotovo da i ne trebaju antenski kabel, zbog aktualne situacije oko prelaska na novi standard emitiranja digitalnog zemaljskog signala pobrinite se da vaš novi televizor ima DVB-T2 prijamnik i podršku za dekodiranje HEVC kodeka. Dobra vijest je da gotovo svi recentni modeli na tržištu zadovoljavaju te kriterije. A ovdje pročitajte detaljnije što donosi novi standard.

Rezolucija ekrana

Kada se prošli put mijenjao standard emitiranja s analognog na tada digitalni DVB-T, dvojba oko rezolucija ekrana bila je HD Ready ili FullHD. U međuvremenu se rezolucija 1920x1080 ustoličila kao neki standard dok ju prije par godina nije počela zamijenjivati 4K rezolucija novih televizora. Iako će domaće televizijske kuće uključujući i proširenu ponudu na IPTV i kablovskim providerima tek sada nakon DVB-T2 standarda moći odašiljati FullHD program, svijet je u međuvremenu krenuo dalje. Teško da ćete naći, a ako i pronađete FullHD televizor odlučite se ipak za UHD model. Veća rezolucija donosi više detalja i oštriji prikaz slike, pa i mali objekti na televizoru sada dolaze s većim projem detalja. Streaming servisi poput YouTubea, Netflixa i Amazon Primea nude 4K sadržaje.

rezolucijeTakođer, dani nas dijele od izlaska novih gaming konzola koje će imati mogućnost igranja u 4K rezoluciji do 120 FPS-a čime ćete itekako osjetiti značajnu razliku. Pojavili su se već i prvi 8K televizori, no kod njih je najveći problem sadržaj kojeg doslovno skoro nema. Nove konzole navodno će moći gurati igre u toj rezoluciji, dok to sigurno mogu računala s najnovijom Nvidia 3090 grafičkom karticom. Televizori sa 8K rezolucijom imaju mogućnost upscalea sadržaja, no to ipak nije isto kao nativni sadržaj na toj rezoluciji. Inače, ilustracije radi, UHD je četiri puta veća rezolucija od FullHD razlučivosti.

Dijagonala ekrana

Veće je bolje zar ne? Najčešće dijagonale ekrana kreću se između 55 i 65 inča i to je neka zlatna sredina u kojoj možete naći najveći broj atraktivnih modela novih televizora. Pravila o udaljenosti od televizora i smještanju u prostor govori da treba sjediti na razdaljini većij jedan i pol put od visine UHD televizora.To znači da televizor veće rezolucije možete gledati iz veće blizine, a UDH zbog fizike našeg oka dolazi u potpunosti do izražaja tek na dijagonalama od 55''. Krenite s upravo tom dijagonalom i ako vam financije i prostor u dnevnoj sobi dopušta uzmite veću.

Tehnologije televizora

Quantum Dot, Nanocell, LED LCD, OLED, QLED. To su sve marketinški nazivi tehnologija koje stoje iza tankih velikih televizora. Ovo su osnovne koje govore o načinu emitiranja, ali tu su još nazivi za procesiranje slike, pozadinsko osvjetljenje, kontrast i druge funkcionalnosti. Postoje dva tipa televizora. Velika većina modela na tržištu su LED LCD modeli, dok je druga vrsta OLED.

Philips TV 1Samsung i TCL nude QLED televizore koji su u osnovi LED LCD, ali ugrađenog filtera s Quantum Dot, nanočesticama veličine od 1-3 nm koje precizno prikazuju boje i imaju visoku svjetlinu nalaze se kvalitetom prikaza između spomenutih kategorija. QLED modeli zbog visoke svjetline, preciznih boja i napretka u prikazu crne idealni su za prikaz HDR sadržaja.

LED LCD televizori rade na principu da LED lampice osvjetljavaju zaslon u kojemu se nalaze tekući kristali i stvaraju sliku. Kvaliteta ovisi o mnoštvu faktora, a među najbitnijima je tip osvjetljenja. Kod kupovine bi idealno bilo uzeti model s direkt LED osvjetljenjem koje ima LED lampice raspoređene po cijeloj površini panela, dok Edge LED svo svjetlo producira s rubova ekrana.
OLED ekrani rade na potpuno drugačiji način. Kod njih je svaki piksel aktivan i može se upaliti te emitirati svjetlo. Isto tako pojedini piksel može biti apsolutno crn. Upravo je to iznimno upravljanje i mogućnost postizanja apsolutne crne zaslužna za trenutačno najbolji prikaz slike. OLED modeli imaju izniman kontrast, a u zadnjih par generacija poradili su na maksimalnoj svjetlini koja je bila izazov. Drugi prigovor koji postoji za OLED panele je burn-in, odnosno nakon dugotrajnog gledanja istovjetnog sadržaja na panelu može ostati "zapečen" logo ili neki drugi ponavljajući dio slike.
Kod kupovine televizora OLED i QLED modeli su kvalitetom iznad, a kod LED modela pazite da uzimate direct LED.

Smart TV

Kao što su većina modela sada 4K, tako je i velika većina televizora sada pametna. No što ta pamet znači? To znači da imate pametno sučelje koje donosi aplikacije i mrežnu povezivost. Najpopularnija i najbolja sučelja/sustavi su Android TV koji donosi najširu lepezu aplikacija, ugrađen Google Asistent i Chromecast za lagano streamanje. Samsungov Tizen i LG WebOS imaju jednostavna i efektna sučelja s podrškom za povezivanje s drugim uređajima i brojnim aplikacijama.

android tv philipsNeki proizvođači u televizore niže klase stavljaju slabije verzije svojih pametnih sučelja s manjim brojem funkcionalnosti. Kod kupovine novog televizora rudimentarne aplikacije koje želite su YouTube, Netflix, HBO Go. Dobro bi bilo da ima vlastiti browser iako su oni dosta nezgrapni za korištenje i da postoji podrška za lagano povezivanje s drugim uređajima poput mobitela.

HDR

Uz veličinu i rezoluciju ekrana, HDR igra najveću ulogu u povećanju kvalitete slike. Visok dinamički raspon znači više boje, kontrasta i povećane svjetline. Najveći problem kod HDR-a je nestandardiziranost i postoji niz paralelnih standarda. Panel televizora mora biti 10 bitni kako bi uopće mogao prikazati HDR sadržaj. Također, EDGE LED modeli i HDR nemaju smisla. Kako se kod HDR-a zapravo radi o metapodacima koji ekranu govore kakav prikaz treba biti, čak i neki televizori koji fizički (nisu 8-bitni) ili smisleno (Edge LED ne može ispuniti potrebno) mogu navesti da podržavaju HDR. Zato trebate obratiti pozornost koje HDR standarde vaš novi televizor podržava. Osnovni je HDR10 kojeg je oformila UHD Alliance. Nešto zahtjevniji je Dolby Vision koji ima stroge kriterije i omogućuje jednu razinu više, mada je za Dolby uz preduvjete u samom panelu potrebno plaćati i licencu, pa se za taj potez ne odlučuju i neki modeli koji imaju predispozicije. Samsung ima svoj HDR10+ standard, a tu je još HLG.

Osvježavanje ekrana

Televizori standardno dolaze sa 60 Hz brzinom osvježavanja ekrana, što znači da je u stanju prikazati šezdeset sličica u sekundi. I ovdje je brže bolje, pa će i za prikaz programa, serija i filmova, a osobito za gaming biti bolje uzmete li televizor sa 120 ili čak 240 Hz.

Priključci

HDMI je već dugo standard prijenosa slike s uređaja na televizor. S povećanjem rezolucije, povećavao se i bandwith, pa je prvi upgrade HDMI doživio s verzijom 1.4. S aktualnom UHD rezolucijom koja teži prema 8K, najbolji izbor su televizori koji imaju HDMI 2.1 koji mogu isporućiti 8K i 4K rezoluciju u visokom framerateu. Kod kupnje odaberite televizor s barem četiri HDMI sučelja, pri čemu bi HDMI 2.0 trebao biti must-have, a 2.1 odličan ako ga nađete.

HDMI 2 1

Postoji još naravno cijeli niz faktora koji će utjecati na vašu odluku oko kupnje televizora. Kako izgleda, kakav ima zvuk, koja je cijena i koliko je duga garancija. Idealno bi bilo da sami prošetate izložbenim prostorom i iz prve ruke steknete dojam o kandidatima za kupovinu. U tome vam može pomoći i naš veliki usporedni test LED, QLED i OLED televizora.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Na što paziti kod kupnje novog televizora - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.