Robotski usisavači - Kako pripremiti dom za dolazak novog hi-tech ljubimca - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Robotski usisavači - Kako pripremiti dom za dolazak novog hi-tech ljubimca

Robotski usisavači - Kako pripremiti dom za dolazak novog hi-tech ljubimca

Kada prvi puta neki od robotskih usisavača donesete doma najčešće niste oduševljeni učinkom koji on ostvari usisavanjem vašeg doma. Uopće nije bitno imate imate li skupi ili jeftini robotski usisavač jer svi oni imaju svoje mane i prednosti.

Dugogodišnjim korištenjem raznih robotskih usisavača uočili smo razne probleme kako na tapisonu tako i na podu s parketom. Osim podova, usisavač je moguće pustiti da očisti i ormar jer se na njima zna skupiti dosta prašine. No i ovdje postoje neke zamke za koje vam želimo ukazati.

Dakle, robotskih usisavača ima različitih dimenzija. Lako može ispasti da veće nije uvijek i bolje.

lego-568039_1920.jpg

 

living-room-670237_1920.jpg

Ormari

Prvi takav primjer navesti ćemo baš na primjeru usisavanja ormara. Kako usisavači imaju brojne senzore među kojima su i senzori detekcije jeli usisavač došao do ruba podloge po kojoj se kreće, poput stepenica ili ruba ormara, ti senzori nakon što detektiraju rub robotski usisavač pošalju u rikverc. Tu može nastati problem ukoliko imate uzak ormar od recimo 35 cm, i veliki usisavač od približno 33 cm, a usisavač krene 3 cm u nazad pri detekciji ruba najvjerojatniji ishod situacije biti će u obliku pada robotskog usisavača s ormara.

Ukoliko pak imate veliki ormar i mislite si, to se meni ne može dogoditi, slijedeća zapreka na koju bi vas željeli upozoriti su vrata ormara. Na većini ormara njegova vrata malo vise ili nisu u razini s vrhom ormara, a mogu biti i malo odmaknuta. Sve to je potencijalna opasnost da robotski usisavač kotačem krene voziti po vratima te se možda neće moći popeti na vrh ormara ukoliko vrata malo vise. Tada se usisavač može pokušati okrenuti i najvjerojatnije pasti s ormara.

Primijetili smo da je kant (onaj rub daske vratiju) nekih ormara, najčešće na šarenim vratima ormara za dječje sobe, jako sklizak te će također prouzročiti proklizavanje kotača što može rezultirati padom usisavača. Proklizavanje kotača robotskog usisavača mogu prouzročiti i vrata ormara koja nisu drvena, nego su recimo staklena ili od nekih trećih, modernih materijala.

Dakle da li će robotski usisavač biti pogodan za vaše ormare zavisi o kombinaciji njegovog ponašanja pri detekciji ruba podloge na kojoj se nalazi te njegovoj reakciji na nastalu situaciju, no i o samoj konstrukciji i materijalima ormara kao i odabiru guma njegovih kotača, ali i načina na koji pokreće kotače. Pri tome mislimo na one usisavače koji imaju sposobnost dignuti i spustiti „ovjes“ kotača te tu funkciju koriste u slučajevima kada pokušavaju savladati prepreku što će, nalazi li se kotač na rubu vratinu ormara moguće uzrokovati pomak robotskog usisavača u neželjenom smjeru.

Na policama je situacija nešto jednostavnija pa je njih puno lakše usisati od prašine ukoliko su police dovoljno široke da se vaš usisavač može po njima sigurno kretati.


 

kitchen-2565105_1920.jpg

Kuhinja i blagavaonica

Spustimo se sada i na pod. Ukoliko nemate stepenice jer recimo živite u kući, čekaju vas sasvim novi doživljaju usisavanja podova. Naravno, najlakše je usisati tvrde podove poput parketa, laminata ili kremičke. Dosta teže je usisati tepih te za njih također postoje neki uvjeti.

Najčešće se mrvice prvo nađu u blagovaonici ispod ili okolo stola. Robotskim usisavačima najlakše je usisati mrvice kruha. Puno lakše nego mačje dlake ili prašinu. No kod odabira usisavača možete pogriješiti ukoliko vaš usisavač ne može proći ispod kuhinjskog stola jer mu stolci priječe put. Ovisno od načina kretanja usisavača, jer se razni usisavači kreću na doista različite načine, moguće je da vaš nikada neće detaljno usisati mrvice ispod stola jer mu način kretanja ne dozvoljava zavlačenja u uske prostore između nogica stolaca. Ili vaši stolci imaju prečku za odmaranje nogu koja je dovoljno nisko da se ispod nje usisavač ne može provući. Postoje i stolci koji su presvučeni presvlakom koja seže skroz do poda pa će usisavaču također biti nemoguće doprijeti ispod stola. Ukoliko iz bilo kojeg razloga ne možete usisati mjesto koje se najčešće zamrvi, čemu uopće sav trud? Ovo su sve relativno lako riješivši problemi. Dovoljno je potražiti drugačije stolce ili ih razmaknuti kako bi usisavač mogao pristupiti tom području. Ponovno vrijedi pravilo manji usisavač je bolji jer će se lakše provući kroz stolce ukoliko se radi o onom najčešćem primjerku stolaca koji nemaju prečke između nogu ili druge stavi koje će zasmetati prolasku okolo njih.


sofa-184551_1920.jpg

Krevet i kutna garnitura

Kreveti, kauči, kutne sofe također su komadi namještaja oko koje je potrebno pomno birati ili se nositi s nedostatcima postojećih. Dakle kutne garniture često znaju imati problematičan dodatak za razvlačenje koji kada je sklopljen seže bliže podu od ostatka kutne garniture te jednom kada se robotski usisavač zavuče ispod kutne i krene prema tom dodatku za razvlačenje, vrlo lako će zapeti za njega i zaglaviti. Ponekad je dovoljno razvući kutnu garnituru kako bi usisavač mogao nesmetano prolaziti ispod nje. Takav problem možete riješiti i da se usisavač koristi u vrijeme kada je kutna u modu za „izležavanje“.

Većina kreveta ima dovoljno prostora ispod njih da se robotski usisavač može nesmetano kretati, no ukoliko ispod kreveta imate običaj držati nekakve stvari, one bi mogle biti problem za detaljno čišćenje te će najvjerojatnije biti potrebno ukloniti sve te sitnice, kutije i sl. ili ih još bolje zaštititi kako usisavač nebi nikada niti došao do njih. Za tako nešto može poslužiti neka priračuna prepreka kojom ćete blokirati pristup ili možete kupiti razne dodatke koji će spriječiti usisavač da se kreću određenim područjem. Nemaju svi usisavači spomenute dodatke, a ukoliko ih vaš usisavač ima mogu poslužiti za zaobilaženje zdjele s hranom i vodom kućnog ljubimca. No takvi dodatci mogu i dovoljno zasmetati da ih poželite ne koristiti i to iz jednostavnog razloga što kada robotski usisavač prolazi pored takvog dodatka njegov ventilator puše i dio prašine može potjerati iza tj. preko zaštićenog prostora takvog senzora i time možebitno napraviti nešto štete.


kitchen-1687121_1920.jpg

Auspuh ;)

Neki modeli robotskih usisavača imaju taj ispuh zraka, baš kao i klasični usisavači, usmjeren prema gore pa neće toliko razbacivati prašinu uokolo, dok neki treći mogu puhati na sve strane. Stvar je individualna od modela do modela te će svaki svojim puhanjem razmicati prašinu uokolo. Ovo razbacivanje prašine dobro dođe za kutove u kojima se nalazi vaza, jer niti jedan robotski usisavač ne može dosegnuti malene prostore iza vaze.


interior-1961070_1920.jpg

Regal ili vitrina

Regali, vitrine i ostali namještaj može imati razne ukrasne lajsne ili stilizirane nogice koje su taman na granici visine s visinom robotskog usisavača. Kako je većina kotača tih usisavača malo fleksibilna zbog guma na kotačima i zbog mogućnosti mijenjanja visine „ovjesa“, rekli bismo kotači na federima, lako će usisavač podvući pod spomenutu lajsnu ili ako nema lajsne, pod taj rub namještaja te će s vremenom oštetiti lajsnu ili rub namještaja što može rezultirati nekontroliranom urlanju supruge i izbacivanju svega skupa zajedno s robotom i vama van iz kuće jer joj je namještaj oguljen. Šalu na stranu.


vacuum-cleaner-4827253_1920.jpg

Odbojnik

Najčešći senzor koji roboti usisavači imaju je odbojnik s prednje strane koji se doslovno zaleti u prepreku, komad namještaja ili vašu nogu te taj fizički kontakt aktivira gumb koji robotu kaže da pokuša krenuti u drugom smjeru. Upravo to sudaranje s okolinom može s vremenom napraviti crtu na namještaju baš u toj razini kontakta. Spomenute ogrebotine prvo će se pojaviti na samom usisavaču jer im je taj odbojnik najčešće od mekane plastike te vas oštećenja mogu upozoriti na potencijalni problem s namještajem u skorijoj budućnosti.

Posjedujete li već neki od robotskih usisavača, najgore je onima koji ta oštećenja nisu primjećivali prije čitanja ovoga teksta, a sada mahnito kreću na turneju po stanu provjeriti sve te ogrebotine koje odjednom izlaze na vidjelo. No postoje modeli koji na tom odbojniku imaju mekanu tkaninu koja će ublažiti ili možda čak i u potpunosti riješiti problem. No ukoliko vaš robot nema tkaninu možda ju možete sami namontirati kako biste spriječili grebanje namještaja. Samo treba pripaziti ukoliko vaš model usisavača ima neke dodatne senzore ispod spomenute plastike kojima ćete blokirati njihovu funkciju prekrijete li ih nekom tkaninom.

Primijetite li problem sa visinom usisavača te se on počne podvlačiti pod namještaj, a nazire se rješenje u obliku kada bi on bio samo nekoliko milimetara viši spomenuti problem se nebi dešavao. Razmislite o potencijalnom rješenju problema tako da čep od Coca Cole obostrano ljepljivom trakom zalijepite za rub gornjeg dijela usisavača. Tako ste mu povećali visinu, a niste ga trajno osakatili kao što bi to bio slučaj da ste spomenuti Coca Cola čep zalijepili nekim ljepilom.


 bedroom-389254.jpg

Tepih

Tepisi mogu biti posebno izazovni za čišćenje. Po njima se usisavači najčešće kreću sporije ili radi softvera koji tako pokušava detaljnije očistiti tepih ili radi mekane podloge kojom se usisavači teže kreću. Neki roboti imaju specijalne četke za čišćenje tepiha te njima pokušavaju izvući dlake od kose ili od kućnih ljubimaca. Koliko god efikasne bile razne izvedbe tih četki primijetili smo probleme sa specijalnim tepisima.

Tako je jedan tepih imao resice sa strane dugačke oko 5 cm te su se i nekim skupljim modelima te resice znale zapetljati oko kotača ili četki te su zapeli na mjestu i čekali našu pomoć da ih spasimo. Više uspjeha imali su modeli niskog profila bez posebnih četki za čišćenje tepiha. Ionako je nakon robotskog usisavača bilo potrebno prijeći i što snažnijim klasičnim usisavačem po tepihu kako bi ga bolje usisali.

Problematični su bili i tepisi koji su od nepravilnog sušenja imali savijene kutove koji su naše robote strašno ljutili i zadavali im probleme.

Desilo se da četke otkinu komad površine sa kupaonske trake jer je ona mekana i spužvasta, a četke znaju imati jače motore kako bi pokušale izvući dlake iz tepiha.


 lego-114313_1920.jpg

Posebne zapreke

Imate li starinski stan moguće je da imate pragove na vratima od soba. Preko tih pragova robotski usisavači najčešće ne mogu prijeći. Posebna zapreka im je i uredska stolica sa kotačima koja ponekad ima nožice kotača postavljene u koso prema sredini stolca što onda u centru stolca čini dovoljnu rupu da se ispod stolca usisavač zavuče, ali onda iz nje ne može izaći. Igračke u dječjoj sobi specijalne su prepreke na koje će se usisavač popeti i onda zaglaviti na njoj ne odajući ničime da se zaglavio. Naime neki usisavači zvučnim upozorenjem daju naslutiti da im treba ljudska pomoć. No kada se usisavač nasuče na Batmana ili Barbiku njegovi kotači će se i dalje nesmetano vrtjeti te neće ispustiti zvuk upozorenja.


 cleaning-381090_1920.jpg

Čišćenje robotskog usisavača

Sva ta prašina koju robotski usisavači pokupe završava u njihovom spremniku za prašinu koji se najčešće sastoji od posude i filtera. Taj filter je potrošna roba te ga treba povremeno zamijeniti jer je pukao, a moguće je da su teško dobavljivi pa takva stav može uzrokovati ne funkcioniranje robota na neko vrijeme. Prašinu koja se nakupi na taj filter potrebno je usisati klasičnim usisavačem, kao i prašinu iz spremnika. Potrebno je očistiti i dlake koje su se s vremenom nakupile okolo osovina kotača te oko četki. Taj postupak kod nekih modela je moguće izvesti tako da se ne uprljate prašinom, dok je kod nekih modela potrebno zaprljati ruke pri rastavljanju spremnika za prašinu.

 


hausmann-4753383_1920.jpg

Zaključak

Ukoliko niste namještaj prilagodili na način da robotski usisavač može nesmetano voziti pored njega imati ćete posla sa micanjem prepreka ili konstantnim otpetljavanjem usisavača koji se može zapetljati u produžne kablove koji se najčešće nalaze na podu kao i u kućne papuče koje nisu na vašim nogama, a da ne spominjemo mačje dekice koje se nalaze na podu ili repove kućnih ljubimaca koji nisu najsretniji kada im robot pokuša poskidati dlaku s repa.

Dakle potrebno je pomno razmisliti treba li vam novi namještaj ili vam prepreke ne smetaju, a usisavač ćete koristiti isključivo za usisavanje prašine ispod bračnog kreveta jer vam se nevoljko spustiti na koljena kako bi klasičnim usisavačem dosegli pod krevet.

Mnogi koji su krenuli u priču s robotskim usisavačima imaju ih nekoliko, za različite prostorije i namjene te odlučite li se i vi za nabavku jednog od modela toplo vam savjetujemo da ih koristite na dnevnoj bazi jer je lakše svaki dan isprazniti njegov spremnih prašine nego živjeti u prašini pa ju usisavati jednom tjedno klasičnim usisavačem. Ili ste vi ipak jedan od onih koji stambeni prostor usisavaju češće od jednom tjedno?

 

Na ovom linku pročitajte i naš vodič za kupnju i otkrijte što je bitno kod odabira robotskog usisavača.
https://vidilab.com/teme/hardverska-tema/5279-vodic-za-kupnju-sto-je-bitno-kod-odabira-robotskog-usisavaca

(Stranica 1 od 10)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 10)
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Robotski usisavači - Kako pripremiti dom za dolazak novog hi-tech ljubimca - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.