Wi-Fi Boostanje

Wi-Fi Boostanje

Nabrijavanje Wi-Fi signala

Bilo da trebate brži Internet i Wi-Fi za doma, za ured ili jednostavno za godišnji odmor, imamo rješenje!

Muče li vas problemi s dostupnosti interneta ili povećavanjem njegova dometa, u ovoj ćemo temi obraditi neka rješenja s kojima možete riješiti probleme dostupnosti interneta u pokretu, ali i kada ste kod kuće.

 

Mobilna pristupna točka

Danas na tržištu postoje mnoga rješenja mobilnih pristupnih točaka. Jedno od rješenja je vaš mobitel koji vrlo jednostavno može svoj Wi-Fi i internetsku vezu podijeliti s okolinom. Drugo rješenje na koje ste zasigurno naišli su razne javne i otvorene gradske Wi-Fi mreže. No takve, otvorene mreže, osim što su vrlo nesigurne, znaju biti i prespore, pa ih nije zgodno koristiti za ozbiljne internet poslove kao i za recimo slanje osobnih podataka (fotografija, videa, lozinki i sl.) jer sve na otvorenim mrežama vrlo lako može pasti u tuđe ruke. Postoje i Wi-Fi mreže zaštićene lozinkama poput onih u hotelima, kafićima, knjižnicama i sl. Na njima ste malo sigurniji, ali svejedno nije baš ugodno koristiti ih jer i one mogu biti vrlo spore, ali i kompromitirane, pa i njihov promet može biti ukraden.

Dakle, najbolje bi bilo imati vlastitu Wi-Fi pristupnu točku. Danas postoje mobilne tarife koje nude vrlo visoku potrošnju prometa, pa je teoretski moguće kao Wi-Fi pristupnu točku iskoristiti mobitel koji već imate. No prije negoli odete na more ili drugi vid godišnjeg misleći kako će mobitel riješiti vaš internetski problem, razmislite može li on to zaista učiniti.

Mobiteli nerijetko imaju mogućnost spajanja do 10 uređaja na njihovu pristupnu točku, te nemaju nikakvu mrežnu zaštitu poput Firewalla ili drugih mehanizama koje ruteri imaju. Spojite li nekoliko uređaja na pristupnu točku vašeg mobitela, mobitel će znatno brže potrošiti svoju bateriju. Rješenje bi bilo spojiti ga na punjač. Danas je lako i u automobilu puniti mobitele, a i prijenosne baterije su široko dostupne. No kada punite mobitel njegova se baterija zagrijava. Kada je uključena opcija dijeljenja interneta, procesor mobitela ima dosta posla, pa neće biti u stanju niske potrošnje nego će se i potrošnja baterije povećati, što će ga dodatno zagrijavati.

Nađete li se u situaciji da ste na putovanju prema moru, pa koristite navigaciju u automobilu, mobitel je najvjerojatnije postavljen na vjetrobransko staklo automobila. Time izložen direktno suncu i sve ga još više zagrijava. Možda će izdržati sve napore koje ste mu zadali, no što ako neće? Kupit ćete drugi? Kao rješenje se nameće nabaviti dodatnu prijenosnu mobilnu Wi-Fi pristupnu točku.

 

wifiBoostwifi

 

Wi-Fi 5, Wi-Fi 6 i Wi-Fi 6E

Nije lako odlučiti se na nabavku nove mrežne opreme u moru dostupnih opcija. Danas su raširena 3 mrežna standarda. Wi-Fi 5, 6 i 6e.

Wi-Fi 5 ograničen je samo na frekvencije od 5 GHz, dok Wi-Fi 6 koristi prednosti frekvencija od 5 GHz, kao i od 2,4 GHz. To znači da Wi-Fi 6 signal može doseći mnogo dalje od Wi-Fi 5.

Osim toga, Wi-Fi 5 podržava samo do četiri MU-MIMO snopa istovremeno, dok Wi-Fi 6 podržava do osam.

Wi-Fi 6 također je predstavio mnoge nove značajke koje ga čine učinkovitijim. Značajke poput OFDMA, jednog od glavnih ažuriranja značajki za Wi-Fi 6, omogućuju vašem ruteru istovremeno komuniciranje s raznim uređajima. Wi-Fi 5 ruteri istovremeno mogu komunicirati samo s jednim uređajem, iako to ne izgleda tako, jer se veza u djeliću sekunde prebacuje s jednoga na drugi uređaj. No to Wi-Fi 5 čini bitno sporijim od novijih Wi-Fi standarda.

Kombinacija svih ovih novih značajki zaslužna je da Wi-Fi 6 radi brže na većim udaljenostima.

Dok Wi-Fi 6 (IEEE standard 802.11ax) trenutno dominira tržištem kućnih Wi-Fi rutera, u igru uskače novi standard prijenosa bežičnih podataka koji bi trebao biti sve ono što Wi-Fi 6 nije.
Wi-Fi 6e proširena je implementacija 802.11ax standarda, te ne samo da postiže brži (više od gigaherca) prijenos podataka dodavanjem frekvencijskog spektra, već otvara ultraširoke podatkovne kanale koji se mogu koristiti za sve, od online gaminga do gaminga s VR naočalama i proširenom stvarnošću.

Međutim Wi-Fi 6e ruteri koštaju puno više od njihovih prethodnika s Wi-Fi 6 standardom, a još uvijek nema puno prijenosnih računala, pametnih telefona, tableta i ostalih gadgeta koji su kompatibilni s tim najnovijim Wi-Fi 6e standardom.

Wi-Fi 6 može slati i primati podatke na frekvencijama od 2,4 GHz i od 5 GHz, dok je Wi-Fi 5 samo na 5-gigahercnoj frekvenciji te može prenijeti još više podataka pokretanjem jednog ultraširokog kanala širine od 160 MHz na frekvenciji od 5 GHz.

Wi-Fi 6e dodao je još frekvencijskog spektra u rasponu od 5,925 GHz do 7,125 GHz. Dakle on radi na frekvenciji od 6 GHz do 7 GHz. Ta prednost dodavanja frekvencijskog pojasa od 6 GHz također je jedan od najvećih nedostataka Wi-Fi 6e. Više frekvencije znače kraći domet, a frekvencija od 6 GHz je toliko visoka da je njezin doseg ograničen na uređaje u istoj ili susjednoj prostoriji. Nakon što izađete iz dometa, tj. Udaljite se od rutera, ruter automatski prebacuje vašu vezu na vezu od 5 GHz tj. na Wi-Fi 6.

Naravno, što je standard noviji, to će i ruteri biti skuplji, pa tako morate sami dokučiti treba li vam zaista Wi-Fi 6e koji je u prosjeku znatno skuplji od rutera koji koriste Wi-Fi 6.

 

Mesh sustavi za povećanje dometa postojeće Wi-Fi pristupne točke

Zamislite situaciju kada odete na more u apartmane koje ste unajmili jer su vam rekli da oni imaju dostupan Wi-Fi, a kada dođete primijetite da od Wi-Fi-ja imate samo crticu dostupnog signala.
Nerijetko iznajmljivači imaju kuću na nekoliko katova, a Internet ruter se nalazi u njihovom apartmanu u prizemlju, pa tako, što ste više u zgradi, imate sve manje Wi-Fi signala. Dok se oni ispod, bliže routeru, lako koriste internetom, vama je gotovo neupotrebljiv.

Ili možda baš vi iznajmljujte apartmane pa želite vašim gostima osigurati što bolju Wi-Fi pokrivenost.

Treća situacija može biti da imate veliko imanje pa internet želite dovesti u potkrovlje kuće, kao i u garažu te dvorište.

 

wifiBoostPhone

 

Sve naveden i nenavedene slučajeve za proširivanje dostupnosti Wi-Fi mreže riješiti ćete uz pomoć mesh sustava. Stoga, imate li neki mesh sustav za proširivanje dometa Wi-Fi signala, lako ćete ga upotrijebiti, kako za vertikalno, tako i za horizontalno proširivanje dometa Wi-Fi mreže.

Postoje sustavi s jednim uređajem koji će malo proširiti mrežu, no postoje i oni s dva ili tri mesh satelita. Što veću pokrivenost želite, više mesh satelita trebate.
Na kraju krajeva, mesh možete spojiti i na prijenosnu mobilnu Wi-Fi pristupnu točku, pa time proširiti njezin domet.

 

Wi-Fi mrežna kartica na vašem laptopu

Ako ste se odlučili proširiti vašu Wi-Fi mrežu mesh sustavom isprepletenih mreža, potrebna vam je i kompatibilna Wi-Fi kartica na vašim gadgetima kako biste mogli iskoristiti maksimum.
Bitno je gledati brzine koje vaš mesh može ostvariti i onda uzeti karticu koja je sposobna iskoristiti te brzine.

Tako će recimo brzine Wi-Fi mreže od 1200 Mbps na 5 GHz te 574 Mbps na 2.4 GHz biti označene nazivom AX1800, pri čemu je brojka 1800 slična zbroju brzina 1200 + 574.

Bitan je tu i standard, poput 802.11ax Wi-Fi 6, te koliko istovremenih MU-MIMO konekcija sustav može imati. Veći broj MU-MIMO konekcija češće nalazite na ruterima, dok ih je na Wi-Fi karticama manji broj. To je iz razloga što ruter očekuje nekoliko takvih kartica (klijenata) spojenih na njega, pa onda time može ostvariti veću propusnost prema nekoliko uređaja (klijenata) istovremeno.

No, koristite li stariju, već ugrađenu Wi-Fi karticu vašeg laptopa ili pametnog televizora, ne trebate je nužno mijenjati. I ona bi trebala biti dovoljna. Isto tako, gotovo svi mobiteli imaju funkciju USB tetheringa pa njome možete vaš mobitel iskoristiti kao USB mrežnu karticu za vaš laptop. Iako i pri takvom korištenju usko grlo za prolaz podataka može biti stariji USB standard na laptopu, ali i loš USB-C kabel koji nije namijenjen za brzi prijenos podataka. A i mobitel će se puniti spojite li ga na taj način pa će dodatno trošiti bateriju vašeg latopa, što vam može predstavljati problem ako ste imali namjeru duže vremena raditi na baterijskom napajanju.

 

wifiBoostLaptop

 

Stoga je možda najjednostavnije kupiti USB mrežnu karticu i uštekati je na USB port plave boje koja označava USB 3 standard.

Morate li obnoviti Wi-Fi za laptop, možemo vas uputiti na nabavku jedne od USB mrežnih kartica DWA-181 ili DWA-X1850. No imate li pri ruci USB stick od recimo smart TV-a koji koristite za spajanje tog TV uređaja na internet, zašto njega ne biste ponijeli na godišnji? Naravno, potrebno je probati radi li na laptopu. No najvjerojatnije radi jako dobro, samo je pitanje zadovoljava li vas njegov Wi-Fi standard.

 


USB mrežna kartica D-LINK DWA-X1850 Wireless AX1800 Dualband WiFi6 USB Adapter DWA-X1850 ima USB 8

 

DWA-X1850 ima USB 802.11ax Wi-Fi 6 tehnologiju koja nudi velike brzine bežične veze uz optimiziranu mrežnu učinkovitost i performanse, omogućujući vam da iz svoje mreže iskoristite najviše.

Na laptopu će vam biti potrebno USB 3.2 sučelje jer, imate li sporiji USB, on bi mogao predstavljati usko grlo sustava. Brzine wireless pristupa su 1200 Mbps na frekvencijskom pojasu od 5 GHz te 574 Mbps na 2.4 GHz, dok je standard povezivosti 802.11ax uz Wi-Fi 6, Dual-Band, OFDMA i MU-MIMO optimizacija prometa.

 

wifiBoost DWA X1850

 Viđena je u trgovini www.svijet-medija.hr po cijeni od 379,00 kn

 


DWA-181 - AC1300 MU-MIMO Wi-Fi Nano USB Adapter

Ovaj AC1300 MU-MIMO Wi-Fi Nano USB adapter također koristi Wi-Fi 6 tehnologiju, no AC1300 koristi brzine do 867 Mbps na frekvencijama od 5 GHz te 400 Mbps na frekvencijama od 2,4 GHz.

Dakle, nešto je sporiji od DWA-X1850, ali time i jeftiniji. Koristi 802.11ac standard, no kao i ostali noviji uređaji, kompatibilan je sa starijim 802.11n/g/b/a bežičnim protokolom tako da ćete se uvijek moći povezati na starije ili novije Wi-Fi rutere.

 

wifiBoost DWA 181

 Viđena je u trgovini www.links.hr po cijeni od 198,55 kn

 


Pregled uređaja

D-LINK EAGLE PRO AI AX1500 MESH SYSTEM E15

Kada smo na prijašnjim stranicama ove Wi-Fi teme spominjali mesh sustav s jednim satelitom, mislili smo na ovaj D-Link E15 komad hardvera.

D-LINK EAGLE PRO AI AX1500 MESH SYSTEM M15-3

AX1500 MESH System M15 znatno će proširiti domet vaše postojeće Wi-Fi mreže. Dakle brzina interneta ostat će ista onakva kakva je bila, no sada ćete, ovisno o postavkama vašeg prostora, Wi-Fi imati i u udaljenim dijelovima vaše kuće. S ova tri satelita u idealnim uvjetima možete pokriti područje od 500 metara kvadratnih.

D-LINK DWR-2101

5G mobilna pristupna točka koja ima Wi-Fi 6 bežičnu mrežu najnovije generacije kako biste dobili što veću propusnost mreže i brzim internetom opskrbili više uređaja istovremeno.

(Stranica 1 od 4)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 4)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Wi-Fi Boostanje - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.