Božićni palac gore za kupnju: Što je najbolje za gaming?

Božićni palac gore za kupnju: Što je najbolje za gaming?

Top gaming konzole

Probrali smo najbolje alternative za PC gaming stroj u Božićnom specijalu za kupnju.

Ako ste nedavno planirali kupiti gaming računalo ili laptop, vjerojatno ste uočili iznimno visoke cijene njihove najvažnije komponente – grafičke kartice. Srećom, postoje pristupačnije alternative. Kao rijetko kada, gaming konzole i drugi uređaji jeftiniji su od računala iste snage, a znatno manje skupi od onih koji performansama nadmašuju konzole nove generacije.

pro tip konzole


PlayStation 5

PlayStation 5

Za: Sa snagom većom od 10 TFLOP-a, PS 5 jači je od najnovijih modela mid-range grafičkih kartica, a cijeli je sustav skoro pa jeftiniji od računalnog GPU-a. Pri tome je i optimiziran, dolazi sa 16 GB radne memorije i iznimno brzim SSD-om, pa su vremena učitavanja stvar prošlosti. DualSense kontroler iznimno je kvalitetan i dolazi s poboljšanim „haptic feedbackom”, tako da je imerzija u igre još veća. PlayStation je dobar odabir i zbog ekskluzivnih AAA naslova poput Horizon Zero Dawn, God of War, Gran Turismo, The Last of Us, i drugih.
Protiv: Iako je sposoban za 4K gaming, framerate će značajno pasti uključite li Ray tracing tehnologiju koju konzola podržava. Cijene igara su visoke, pa bi najbolje bilo uzeti PS Now pretplatu. Najgora je plejkina izuzetno skromna dostupnost.
Memorija: 825 GB
CPU: AMD Zen 2-CPU, 8 jezgri, 3,5 GHz
GPU: Custom RDNA 2, 10,28 TFLOPs
Sučelja: 2 × USB 3.2, 1 × USB 2.0, 1 × USB-C, HDMI 2.1, Ethranet
Mreže: Wi-Fi, Bluetooth 5.1
Cijena: 5.099,00 kn
Viđeno u: Centar-tehnike.hr


xbox series s
Xbox Series S

Za: Najmanja, kompaktna i najjeftinija konzola nove generacije sposobna je za ugodan 1440p gaming. Sa samo 4 TFLOP-a snage značajno zaostaje za PS5 i Xbox Series X modelima, no cijenom je trenutačno dvostruko jeftinija. Najveća prednost joj je iznimno brzi SSD koji značajno diže performanse, te pristup Xbox Game Pass pretplati s golemom kolekcijom igara.
Protiv: Prostor od 512 GB brzo se popuni. Konzola nema Blu-Ray čitač i dolazi s procesorom prošle generacije.
Memorija: 512 GB
CPU: AMD 7 nm, custom CPU 3,66 GHz
GPU: RDNA 2 GPU, 4 TFLOPs
Sučelja: HDMI 2.1, 3 × USB 3.1
Mreže: Wi-Fi
Cijena: 2.340,00 kn
Viđeno u: Gamershop.hr


switch OLED

Nintendo Switch OLED

Za: Najbolji Switch dosad nova je, treća iteracija najpopularnije ručne gaming konzole koja sada dolazi s većim OLED ekranom. Glavna prednost Nintendove konzole i dalje je njena mogućnost neprekinutog igranja između televizora i ručnog moda. Baterija je dostatna za šest sati igre, a konzola na raspolaganje nudi golemu kolekciju ekskluzivnih naslova poput Zelda The Breath of Wild, Super Mario igara, Metro Droid i mnogih drugih. Osim velikoga skoka s LCD na OLED ekran, poboljšan je i stalak za naslanjanje konzole, dok je ostatak dizajna ostao isti.
Protiv: Iako je OLED značajno bolji od starog ekrana, visoka razlika u cijeni to ipak ne opravdava. Novi Switch košta oko 3.850 kuna, dok originalni možete naći već za 2.500.
Memorija: 64 GB
CPU: NVIDIA Custom Tegra
Sučelja: USB-C, HDMI 2.1
Mreže: Wi-Fi, Bluetooth 4.1
Cijena: 3.399,00 kn
Viđeno u: Sophoslab.hr


oculus quest 2

Oculus Quest 2

ZA: Oculus VR headset funkcionira kao samostalni uređaj, pri čemu je njegovo korištenje iznimno zabavno, a pokreće ga Snapdragon XR2 procesor. Visoku rezolucijo od 1832 × 1920 piksela po oku možete virtualnom stvarnošću napuniti i s PC-a, no za to ćete trebati kabel. Dizajn je prepoznatljiv za VR naočale, a uređaj lagan s dobro prianjajućom mekom pjenom i elastičnom trakom. Nudi se i sve veći broj zabavnih igara te se ponekad teško vratiti u normalno gaming iskustvo.
Protiv: Za korištenje je s PC-om i dalje potreban kabel koji vas pomalo ograničava u igranju. VR nije za svakoga i neki korisnici mogu osjetiti probleme s mučninom. Kontroleri se ne mogu nadopunjavati.
Memorija: 128 GB
CPU: Qualcomm Snapdragon XR 2
RAM: 6 GB
Trajanje baterije: 2-3 sata
Cijena: 3.599,00 kn
Viđeno u. Team-media.hr


xbox series x
Xbox Series X

Za: Series X na papiru je najmoćnija gaming konzola koja omogućuje 12 TFLOP-a grafičke snage, a bazirana je, kao i PS5, na AMD Zen 2 CPU arhitekturi i AMD RDNA 2 GPU-u. Dolazi sa 16 GB radne memorije i većim 1 TB SSD-om. Microsoft je nedavno kupio Bethesda studios i marljivo radi na novim igrama, no i dalje Sony ima nešto jače eksluzive. Xbox zato ima značajno bolji sustav pretplate u kojoj nudi puno bogatiju kolekciju igara nego PlayStation.
Protiv: Xbox službeno nije podržan u Hrvatskoj, što, naravno, ne znači da ga ne možete igrati. Sonyjeva konzola ima puno jaču tradiciju kod nas. Iako je cijena viša nego što je Microsoft bio objavio pri lansiranju, trenutačno je zamjetno povoljnija od PS5.
Memorija: 1 TB
CPU: AMD Zen 2-CPU, 8 jezgri, 3.8 GHz
GPU: Custom RDNA 2, 12 TFLOPs
Sučelja: HDMI, USB-A, Ethernet
Mreže: Wi-Fi, Bluetooth 5.1
Cijena: 4.499,00 kn
Viđeno u: Gamershop.hr

(Stranica 1 od 6)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 6)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Božićni palac gore za kupnju: Što je najbolje za gaming? - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.