Usporedni test 8 najboljih grafičkih kartica

Usporedni test 8 najboljih grafičkih kartica

Nije bolje, već je SUPER

Iznenadna najava i izbacivanje Nvidia SUPER serije grafičkih kartica te zanimljivo vrijeme izlaska, malo prije predstavljanja AMD Navi, ne prepušta mašti traženje razloga za postojanje ovih kartica.

Kada je Nvidia izbacila RTX liniju grafičkih kartica s rekordno visokim cijenama za mainstream ponudu, bilo je jasno da žele izvući maksimalnu vrijednost iz novih čipova.

Uzmimo u obzir da su u to vrijeme bili bez konkurencije u performansama kartica ovog ranga, a na tržište su došle i nove tehnologije zahvaljujući Nvidijinim Tensor jezgrama, kao i Ray Tracing jezgrama koje su developerima ponudile nove mogućnosti prikaza svjetova koje stvaraju, kao i unapređenja u performansama.

Zatim je polako krenuo hype oko AMD-ove nove Navi arhitekture te novih grafičkih kartica koje su na njoj bazirane. Korisnici koji još imaju gorak okus od lansiranja Vega grafičkih kartica bili su primjetno realniji u iščekivanju novih AMD kartica, no Nvidia je već pripremila odgovor na nove AMD kartice.

Sve je počelo kratkim videom i slikama s oznakom “SUPER”. Prvo se vjerovalo kako je riječ o jednoj novoj kartici te se smatralo kako će Nvidia izbaciti novu karticu na jednom od nadolazećih sajmova, što se nije dogodilo.

Kako se vrijeme dolaska AMD Navi kartice približavalo, tako je Nvidia izbacila još nekoliko teasera, a leakovi su nam dali do znanja da se ne radi o jednoj kartici, već osvježenju kompletne RTX linije proizvoda.

Tako je Nvidia od jednom predstavila RTX 2060 Super, RTX 2070 Super te RTX 2080 Super. Jedino RTX 2080 Ti nije osvježen, no kruže glasine kako je Nvidia pripremila „Super“ verziju i te kartice.

Kako se radi o novom čipu jer je postojeći TU102 već otključan za 2080Ti, a alternativa bi bila da Nvidia počne prodavati oslabljene Quadro čipove što bi svakako narušilo status tih profesionalnih čipova koji su daleko skuplji od mainstream ponude.

 

(Stranica 1 od 4)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 4)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Usporedni test 8 najboljih grafičkih kartica - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.