Internet stvari iz Hrvatske

Internet stvari iz Hrvatske

Hrvatske IOT priče

Što čini jedan IoT uređaj, od čega se sastoji i zašto je ta industrija bitna, demistificirali su nam hrvatski proizvođači na vlastitim primjerima.

 

Razvoj Internet of Things (IoT) uređaja u pravilu je mnogo skuplji od razvoja softvera i zahtijeva dosta širi raspon znanja, što za posljedicu ima to da manji broj subjekata – što privatnih, što poslovnih – želi ući na to područje. Ipak, ove proizvođače ni to nije obeshrabrilo u nastojanjima da osmisle, razviju i na globalnom tržištu pokušaju plasirati vlastito IoT rješenje. Svi ti proizvodi u jednom su isti – pripadaju kategoriji IoT uređaja, a razlikuju se u skoro svim drugim segmentima, čije smo pojedinosti doznali u intervjuu s proizvođačima.



Greyp G6

Pametni električni bicikl

 

40 41 novo MediumGreyp Bikes eSTEM razvijen je i proizveden u svetonedeljskoj tvornici električnih bicikala, a u njega su ugrađeni GPRS, GPS, eSIM, akcelerometar i drugi senzori

 

 
„Ako uzmemo da je zadatak IoT uređaja povezivanje svakodnevnih stvari na internet ili s drugim uređajima, praćenje rada uređaja pomoću senzora, obrada podataka korištenjem softvera i elektronike, onda je bicikl koji trenutno razvijamo IoT uređaj u punom smislu riječi“, kaže Goran Obarčanin, voditelj razvoja softvera u Greyp Bikesu.

Obarčanin nam je otkrio da će nova generacija pametnih, električnih bicikala iz Greypa (G6) sadržavati eSIM karticu putem koje će biti stalno povezani sa sustavom na internetu te vlasnicima biciklistima omogućiti daljinsko nadgledanje, upravljanje određenim funkcijama bicikla, kao i međusobnu komunikaciju velikog broja povezanih bicikala (i sprječavanje krađe, nadajmo se).

Nova generacija Greypovih bicikala imat će poseban eSTEM držač (poveznica između upravljača i vilice) u koji će biti ugrađeni senzori motora, baterije i sustav za upravljanje njome te dvije integrirane kamere s kojih će se moći dohvatiti slika. Usto, bicikl će donijeti korisničko sučelje G6 prikazano na spojenom pametnom telefonu, koji će postati integralni dio bicikla.

„G6 će na temelju informacija dobivenih iz niza ugrađenih senzora kao što su akcelerometar, žiroskop i monitor broja otkucaja srca izravno sudjelovati u donošenju odluka, što će potom utjecati na ponašanje bicikla, a time i samu vožnju“, objašnjava Obarčanin.

Primjerice, prema broju otkucaja srca prilagođavat će se nivo asistencije motora, dok će G-senzor detektirati opasne situacije i slati poziv u pomoć. Nadalje, povezivost na internet omogućavat će slanje tekstualnih poruka na bicikl ili dohvaćanje snimaka u trenucima zabrinutosti za ono što se događa oko bicikla.

Kamere s funkcijom neprekidnog snimanja bilježit će svaku situaciju, a korisnik će moći brzo podijeliti snimljeni sadržaj na društvenim mrežama, zbog čega Greyp Bikes također vidi ovaj bicikl kao zabavnu platformu za kreiranje sadržaja. Naravno, bilježit će se niz podataka vezanih uz biciklista (utrošena energija, navike). Primjena visoke tehnologije donijet će sasvim novo shvaćanje bicikla, uvjeren je voditelj razvoja softvera u Greyp Bikesu.

 

(Stranica 1 od 4)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 4)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Internet stvari iz Hrvatske - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.