Snimanje videa dronom u jednom kadru

Snimanje videa dronom u jednom kadru

Kako snimiti kompleksan video u jednom kadru FPV dronom

FPV prelet redakcije

Poznati hrvatski pilot FPV dronova Denis Meglić- IronicGti, poveo nas je iza kulisa male, ali entuzijastične domaće scene brzih, okretnih dronova i iz prve ruke nam pokazao kako izgleda profesionalno snimanje na primjeru preleta kroz užurbanu redakciju časopisa Vidi

Ako se ikad zaputite južnom obalom Save uz nasip zapadno od remetinečkog rotora, ubrzo ćete doći u nadrealno područje koje kao da je pokušalo preslikati napuštene prostore oko černobilske nuklearke. Nedovršena bolnica u Novom Zagrebu, osim gomile betona i čelika te oslikavanja tuge hrvatske birokracije i tranzicije, ima jednu veseliju namjenu. Oko te grdosije se nedjeljom okupljaju entuzijasti za FPV dronove u Hrvatskoj, a među grupom koja ponese dvadesetak baterija i zujalice različitih veličina možete na preletima pronaći Denisa Meglića, poznatijeg kao IronicGti.

Ovaj veteran FPV scene u Hrvatskoj iza sebe ima stotine sklopljenih dronova i tisuće sati leta u skoro deset godina bavljenja ovim zanimljivim hobijem koji je polako prerastao i u posao. Kako izgleda profesionalni prelet i snimanje FPV dronom, možete vidjeti na IronicGti YouTube kanalu, a mi smo vam na snimanju redakcije časopisa Vidi htjeli približiti svu atraktivnost i mogućnosti koje se otvaraju uz FPV dronove.

4.jpeg

Poznata lokacija: IronicGti kod napuštene Sveučilišne bolnice

 

3.jpeg

FPV ekipa: u opuštenoj atmosferi nedjeljom kod napuštene bolnice. Svi nam spremno pokazuju u kojim smjerovima lete njihovi dronovi

 

5.jpeg

Krš i lom: Na treningu se često dogodi da dron strada

 

Za potrebe snimanja u redakciji Vidija, potreban je mali cinematic dron koji ima sustav od 2,5 inča, odnosno propeler koji je te veličine. Dronovi te kategorije su na granici od 250 grama što ih čini legalnima i moguće je snimati na raznim lokacijama bez posebnih dozvola.

„Osnovica drona je karbonska rama ili „frejm“, kako to mi zovemo. Karbon koristimo jer je jako lagan i čvrst, a motori su dovoljno jaki da nose svu tu težinu, a opet nisu pretjerano teški“, pojasnio nam je Denis Meglić, odnosno IronicGti.

Za potrebe izrade cinematic drona nabavljaju se posebni dijelovi, mahom iz Kine. Na konkretnom primjeru koristio se motor tvrtke Axis Flying i to model od 1404-4510kv. Jako je važno da sve bude lagano, pa se u dronu koji je proletio kroz prostorije Vidija koristila All-in-One ploča s reglerom i kontrolerom leta tvrtke GEPRC. Prednost takvog pristupa je masa od samo 9 grama, ali treba napomenuti da su ovi sustavi prilično skupi.

Radio kontrola na identificiranom letećem objektu koji nas je snimio za vrijeme radnog dana dolazi od tvrtke ImmersionRC Ghost i radi na frekvenciji od 2.4 Ghz. Tu je i rezervna radio podrška Team BlackSheep CROSSFIRE.

„Što se tiče video linka iliti prijenosa video signala, pretežito kada letim u zatvorenom prostoru odlučujem se za digitalni sistem. Uz njega je bolja, čišća slika i sve je puno preglednije, a taj sistem dolazi od firme DJI. Za analogni prijenos videa koristim kamere proizvođača Foxeer te video predajnik firme Rush. Još samo jedna činjenica, a to je da je analogni setup duplo, ako ne i više, lakši od digitalnog“, rekao je IronicGti za detalje oko video veze.

KAKO NAPRAVITI FPV DRONA

DRON-CROP-bez-naslova-27.jpg

 

Slaganje drona

IronicGti inače sve tipove dronova, bilo da se radi o micro, mini ili velikim dronovima, u potpunosti slaže sam.

„Jednostavno postoji nešto u tome kada svojim rukama možeš stvoriti nešto, a da pritom još uspješno radi. Ako vam se ne da slagati, svi ti dronovi postoje kompletno složeni za kupnju online, u Hrvatskoj nemamo shop, ali već preko granice, u Europi, ima ih puno.“

Masa drona za indoor snimanje je idealno oko 250 grama zbog zakona koji limitira kretanje. Dok čitate ove retke, IronicGti slaže u svojoj mini radionici dron koji će biti manji i znatno lakši od 250 grama uz identične performanse kao njegov brat koji je proletio kroz našu redakciju. Svi indoor dronovi oblikom su kao neki kavez, odnosno imaju zaštitu kako propeleri ne bi imali izravni doticaj prilikom slučajnog pada ili sudara s objektom.

Za samo snimanje koristi se GoPro kamera zato što je ona najkomercijalnija. Postoje brojne njene kopije, no iz iskustva FPV zajednice niti jedna nije izbliza toliko kvalitetna.

„Da bismo smanjili težinu kamere, ona se cijela rastavlja do zadnjeg šarafića i uzima se samo najpotrebnije za rad. Kućište, ekrani, hladnjaci, šarafići, baterija, sve ide van i tu već treba malo vještine za ovaj poduhvat. Znači, na kraju nam ostaje samo senzor i glavna matična ploča, novo kućište se printa da bismo to ponovno sastavili i na kraju imate potpuno ispravnu kameru koju ste spustili sa 155 grama na 44 grama“, opisao je kako se od standardne GoPro kamere dobiva ona manje mase za snimanje na laganim dronovima.

GO-PRO-HERO-1027.jpg

  GoPro Hero 10: Kako izgleda kamera kada se ogoli za osnovne dijelove

 

DRONIC-CROP.jpg

  Profesionalni upravljač: Ni sekunde se ne smiju ispustiti ručice, jer custom FPV dron nema GPS ili drugi sustav koji bi mogao preuzeti upravljanje

 

Što je najbitnije za pilotiranje FPV dronom?

Denis nam je sa svojim ogromnim iskustvom opisao što je najbitnije za pilotiranje FPV dronom. Takvi dronovi nemaju GPS niti druge sustave.

„Ti si konstantno na palicama i upravljaš i ne oslanjaš se na ništa drugo. Ako se dogodi greška, ti si kriv 1000%. Za FPV – najosnovnije je imati neku kontrolu. U startu je potrebno puno vremena provesti na simulatoru da bi se dobio osjećaj kako je to imati drona u zraku, koje su funkcije, po kojoj osi se giba.“

Kako Denis obično vježba na nedovršenoj Sveučilišnoj bolnici koja je vrlo zahtjevna za pilote, prelet kroz redakciju Vidija nije bio toliko izazovan. Ipak, za profesionalno snimanje izuzetno je bitna dobra priprema. Ovako je išao hodogram za snimanje: „Da bi se od početka skautirala prostorija, treba proći kroz nju nogama da se vidi gdje je što i da se vizualizira putanja. Nakon toga, jedna baterija koja traje 5 minuta. U mom slučaju, to je dovoljno za dva prolaza one putanje za koju si zamislio u glavi da ju treba proći s dronom. Nakon toga ide snimanje da sve bude savršeno.“

I po našem sudu, bilo je prilično blizu savršenstvu, a uz Denisa, tijekom snimanja smo se i mi zabavili uz odličan custom dron i ogromno iskustvo IronicGtija. No, nisu indoor scene jedina stvar za koju se koriste FPV dronovi. Tu su i izazovi maksimalne visine, leta iznad vode i drugih zahtjevnih okruženja.

 

7_1.jpeg

Nije pretjerivanje: Dronovi, baterije, naočale, kontroleri i druga nasušno potrebna oprema

 

6_1.jpeg

Filmografija: Snimanje egipatskog filma u Rovinju

 

„Kada već govorimo o visini - što je upravo najčešće pitanje nama dronašima od strane slučajnih prolaznika. Dron može ići onoliko visoko koliko god baterije imamo da ga upogonimo, s time da ono što ide gore, mora i kad-tad ići dolje. Znači, ako potrošimo bateriju na uspinjanje, onda zamislite sljedeći scenarij, imate dron koji pada kao ciglica bez kontrole natrag na zemlju. Stoga kada me pitaju koliko visoko, odgovor je 1.000 - klasični dron humor. Zato pamet u glavu i razmišljati o letu, putanji koju radimo te da imamo dovoljno baterije da se vratimo natrag do početne lokacije leta“, rekao nam je o uputama za visinsko letenje IronicGti i slično iskustvo opisao vezano uz zahtjevno letenje iznad površine vode.

„Par puta sam imao prigodu letjeti iznad mora, što je jako napeto i malo stresno jer adrenalin raste samom činjenicom da ako se išta dogodi, dron pada u vodu/more i nema mu spasa više. Dešavale su se čudne stvari da prilikom niskog leta blizu morske površine dron samo izgubi signal sa stanicom, meni osobno se to još nije dogodilo, ali svaki put kada letim iznad mora srce mi malo jače zaigra, jer je to možda posljednji let drona.“

 

FPV-naočale-CROP.jpg

  FPV naočale: Koriste DJI tehnologiju digitalnog prikaza

 

FIFA-CROP.jpg

  Dva nuba igraju Fifu: S milijunima sati gejmanja iza sebe Igor i Vedran, glavna imena iza PC Play projekta, napokon su uvidjeli da uz pucačine postoji i simulacija nogometa

 

IZVANA.jpg

  Pogled izvana: Dron je malo i izletio iz redakcije, ali se brzo vratio

 

SHOOT.jpg

  Dron u niskom letu: snimio je našu DIY PC konfiguraciju kako se hladi tekućim dušikom

 

ODMOR.jpg

  Odmor od programiranja: Naš stručnjak za programske jezike Nenad na redakcijskom balkonu

 

VESLANNJE.jpg

  Hajd ti veslaj: Kao da za test pametnih satova nismo mogli nešto lakše naći

 

Najjači projekti profesionalnog FPV snimanja

IronicGti iza sebe ima impresivan portfelj radova. Među najatraktivnijim odrađenim snimanjima bilo je praćenje Svjetskog prvenstva u reliju za Red Bull.

„Ekstremno za Red Bull sam pratio WRC auto i taj zvuk i kad letiš uz njega je nešto nevjerojatno. Te snimke prašine, kroz šumu uz te brzine od 130 po zavojima su ispale nevjerojatno. Trebalo mi je 5-6 baterija da uopće dobijem osjećaj brzine i auta da ga mogu kadrirati i snimati.

U Rovinju sam imao snimanje za jedan egipatski film koji još nije izašao. Snimao sam i super luksuzne automobile u Zagrebu. Snimao sam ih u podzemnoj garaži, na Medvednici i u centru grada“, pohvalio nam se.

 

FRAJER-I-DRON.jpg

Maksimalna koncentracija: Denis Meglić treba samo par prohoda da spremno s dronom proleti kroz novi prostor za profi snimku

 

BILJKA-CROP.jpg

Stradala je biljka U niskom brzom letu kroz redakciju imali smo samo jedan „ozbiljniji“ incident. Kolateralna žrtva bila je jedna Dracena u tegli
 

Natrag osnovama

Iako su profesionalna snimanja za klijente uzbudljiva i poslovno i što se tiče novih znanja, baza su ona dobra stara okupljanja nedjeljom kod napuštene Sveučilišne bolnice.

„Pričanje, preprodaja i razni savjeti, svega ima tamo, a najviše ima razbijanja dronova prilikom treninga, jer moramo priznati da je taj objekt impresivan i kompleksan za letenje... Godine treninga i hrpa opreme je stradalo tamo, jer beton ne oprašta. Sada nakon kojih 8 godina tamo, mogu slobodno reći da znam svaki kutak te građevine, ali i dalje se razbijamo skoro kao i prvog dana, haha.“

Na trening FPV ekipa nosi raznovrsne dronove za sve prigode letenja, od 2 inča do većih long-range dronova od 7 inča. Nosi se sve što može letjeti, a da uz sebe ima i dovoljno baterija.

Baterije se pune dan ranije, jer treba vremena napuniti sve baterije za nedjeljno popodne.

„Otprilike oko 30-ak baterija nosim sa sobom, s time da imam jednu veliku „ciglu“, bateriju za teren iz koje opet mogu napuniti ove manje baterije od drona. Iako je Sveučilišna bolnica izazovna za letenje, znamo malo potegnuti kontra nje prema golf terenima iznad raznovrsnih šikara, ili desno malo iznad Save. Domet je ograničen onoliko koliko imate vizualan uvid do drona, tj. ako nemate prepreke između, te isto tako napominjem da koliko god daleko letjeli, računajte na to da trebate energije/baterije da se sigurno vratite na mjesto polaska drona. Ukoliko netko želi vidjeti kako izgleda dan dronaša, slobodno neka navrati do bolnice u nedjelju i samo sluša/prati zvuk dronova. Ne možete nas promašiti“, zaključio je priču o FPV sceni s ovim pozivom Denis Meglić.

 

22.jpg

 Rezultati: Zanimalo nas je kako je ispao video kroz redakciju pa smo se svi sjatili oko Denisa osim Igora koji je na silu htio zabiti gol Brazilu u Fifi a nema pojma

 

13.jpg

  Prelet kroz uski prostor: Najizazovniji dio snimanja uspješno je obavljen

 

thumbnail_IMG_1598.jpg

  Pilot na fotelji::: koncentrirano priprema spektakularni ulaz drona u redakciju

 

thumbnail_IMG_1601.jpg

  Nulti servis: Ironic GTI priprema dron za let. Ne, ne toči benzin u njega, ako ste pomislili

 

16.jpg

  Vidi X HQ: Ovdje nastaju projekti i radionice na Vidijevom mikroračualu

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Snimanje videa dronom u jednom kadru - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.