Intel vs AMD build

Intel vs AMD build

Sve na jednom čipu

Kako je AMD izbacio nove Athlon procesore te im ugradio atraktivnu Vega grafičku komponentu, odlučili smo se na test performansi AMD i Intel builda u niskoj cjenovnoj kategoriji da vidimo u koji se isplati investirati.

Niskobudžetni segment ponovno je postao zasićen konkurentskim proizvodima Intela i AMD-a, gdje je do sada jedino Intel imao ponudu vrijednu kupnje. Sada se i AMD priključio toj igri tako što je s novim Athlonima ponudio atraktivnu opciju kupcima. Odlučili smo napraviti build za Intel i AMD procesore kojim bismo mogli jednostavno utvrditi performanse i time olakšati odabir pri kupnji. Kako bi testovi bili ujednačeni, odlučili smo se za korištenje maksimalnog broja istih dijelova u oba builda kako bismo izolirali što više varijabli i dobili zaključne performanse samih procesora i njihovih integriranih grafičkih komponenti. Dok pričamo o samim performansama, naravno, imajte na umu cijene koje se traže za navedene procesore kako biste imali kompletnu perspektivu.

Izbacivanjem nova tri Athlon procesora, AMD je povukao nenajavljen, ali očit potez, jednom kada pogledamo njihovu ukupnu ponudu, kao i ponudu konkurencije. Naime, AMD ima odgovor na Intelove procesore kroz svaki segment tržišta te se odlično drže od predstavljanja druge generacije Ryzen procesora, a serija 3000 već je na pomolu. No, ponuda staje kod četverojezgrenog Ryzena 3 kada gledamo jeftnije modele, dok Intel u toj kategoriji i dalje ima izbor procesora u ponudi. AMD je izabrao pravi trentak da napadne jer je Intelova nestašica procesora uzrokovala rast cijena, koji se najviše osjeti upravo u rangu procesora ispod 1.000 kuna. Većina AMD-ove ponude u ovom rangu zahtijeva dodatnu grafičku karticu jer nemaju grafičkih jezgri, a prvi od dva Raven Ridge APU-a, točnije Ryzen 3 2200G model, ima početnu cijenu od 750 kuna. Na tržištu se mogu naći i stariji Bristol Ridge APU procesori za AM4 platformu (A8, A10, A12), no njih vam ne bi nitko bio preporučio niti kada su izašli na tržište, a kamoli dvije godine kasnije s obzirom na to da se radi o sada već prastaroj Bulldozer arhitekturi koju je najbolje ostaviti povijesti. Athlon II x4 procesori za AM4 platformu imaju istu priču i valja ih izbjeći.

Intel s druge strane i u ovoj kategoriji ima čipova pod Celeron i Pentium brendovima koji se već tradicionalno duže vremena koriste upravo za budget buildove, a kako smo već prije testirali, četverojezgreni Pentium zajedno sa solidnom grafičkom karticom može dati veoma impresivne performanse. No, bez dodatne kartice, Intel je kao riba na suhom. Imaju svoje integrirano rješenje koje solidno radi u renderiranju operativnog sustava, no jednom kada ga poželite upregnuti na neki specifičan zadatak, brzo će vam biti jasno da je nedostatak performansi značajan. U ovom segmentu također govorimo o manjem broju jezgri, a u tom segmentu Intel i dalje pobjeđuje AMD. Kako bismo pokrili cijeli rang ponude u ovom segmentu, imamo Celeron, Pentium i Core i3 procesore osme generacije. Iako je i3 značajno skuplji i jači po performansama, dat će nam solidan uvid u performanse grafičkog rješenja koje imaju i zašto toliko ulažu u razvoj GPU segmenta u zadnje vrijeme.

Kako bismo mogli ocijeniti performanse samih procesora, odvrtili smo nekoliko benchmarka namijenjenim upravo za lakši gaming, kao i za svakodnevnu upotrebu kako kao kućno, tako i poslovno računalo. Osim procesora, gledali smo i ostatak povoljnijih komponenti koje bismo izabrali za primjeren build.

 

Intel 3

   Povoljno: Cilj nam je vidjeti koliko ovi procesori mogu sami po sebi ponuditi korisniku

 

komp

AMD 2

Nov Athlon redefinira jeftini gaming svojom impresivnom Vega 3 grafikom 

komp2

(Stranica 1 od 3)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 3)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Intel vs AMD build - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.