Koji robotski usisavač odabrati- Top 10 modela na hrvatskom tržištu - 5.0 out of 5 based on 2 votes
Koji robotski usisavač odabrati- Top 10 modela na hrvatskom tržištu

Koji robotski usisavač odabrati- Top 10 modela na hrvatskom tržištu

Pročešljali smo domaće tržište i pronašli 10 najzanimljivijih robotskih usisavača. Neki od modela su se zadržali još s našeg prošlog usporednog testa, no ima i mnoštvo novih uređaja.

Robotski usisavači nisu nova kategorija proizvoda, ali kao i svi smart uređaji iz godine u godinu su napredniji. Nekoliko je područja na kojima su se kroz godine trebali usavršavati. Dugo je kvaliteta osnovne zadaće, usisavanja, zaostajala za klasičnim i ručnim usisavačima. Robotski usisavači, barem neki, stigli su do razine kada su usporedivi u obavljanju usisavanja s običnim modelima. Inovacije koje se koriste su četke sa strane, rotirajuće četke, pa i HEPA filteri. Robotski modeli ne koriste vreće za prašinu već imaju posebni odjeljak koji se vadi i istrese u smeće, te potom najčešće lako vrati.
Osim kvalitete čišćenja, trajanje baterije je još jedna iznimno bitna stavka na koju treba obratiti pozornost. I dok je trajanje baterije kod starijih modela znalo biti ograničeno na 30-ak minuta, sad sve češće imamo uređaje koji u jednom prolazu mogu raditi i do dva sata. Pri tome treba imati na umu da će za šezdesetak minuta biti dostatno za stan do 60-70 kvadrata.
Način rada je još jedna bitna komponenta, pa najjeftiniji modeli jednostavno kruže sobom i proći će mnogo puta preko istog područja, a od pametnih opcija imaju senzor za izbjegavanje prepreka i povratak na docking stanicu. Napredniji uređaji stvaraju mapu prostora, imaju plan prolaska i besprijekorno se vraćaju na svoj docking na punjenje. Nisu niti svi senzori isti, pa se s kutovima i preprekama drugačije nose različiti usisavači, no većini kvalitetnih modela kut sobe neće predstavljati veliki problem.
Idealno bi bilo imati podignuti namještaj na 12 centimetara, a treba paziti i na sitne stvari na podu. S ta dva preduvjeta mogli bi biti jako zadovoljni odrađenim poslom usisavača. Naravno, ako imate etaže u kući ili stanu ili prepreke poput pragova, to robotski usisavači još uvijek ne mogu savladati.
Robotski se usisavači mogu programirati da uvijek u isto vrijeme odrade čišćenje, a s obzirom na to da dolaze s Wi-Fi konekcijom i podrškom za aplikacije, moguće je i ručno upravljati i pokrenuti ga. Neki od modela dodatno imaju mogućnost mokrog brisanja prostora. Na naše tržište prvi je došao i profilirao se iRobot sa svojim Roomba brandom. Broj proizvođača je eksplodirao i sada svaki brend koji ima klasične usisavače ima i svoj robotski model, a s druge strane se natječu i proizvođači konzumne elektronike. Sve je to odlično za korisnike koji imaju veliki izbor. U ovom pregledu nismo stavljali najjeftinije modele manje poznatih brendova koji se za ispod 500 kuna mogu naći na akcijama u trgovinama. Oni nemaju napredne pametne sustave, ali će također samostalno obaviti akciju usisavanja, a možda i nisu loša opcija za isprobati prije nego se odlučite za skupocjene high-end modele.
A prije nego se bacite u kupovinu novog robotskog usisavača provjerite naš izbor najboljih modela na hrvatskom tržištu.


iRobot Roomba s9+

iRobot Roomba s9 2

Uvjerljivo najskuplji pametni robotski usisavač na jednom je mjestu okupio sve najnaprednije tehnologije ove kategorije. Ono po čemu se ističe nisu toliko smart mogućnosti koliko i do četiri puta jača usisna snaga te samopražnjenje posude za otpatke prilikom dolaska na bazu. Roomba S9+ odmaknula se i dizajnom od ostalih iRobot modela, pa je dio usisavača ostao ovalan, dok se s druge strane nalaze pravi kutevi kako bi se u prostoru bolje očistili baš takvi dijelovi stana. Uređaj na vrhu ima RCON senzor, senzor za zaštopavanje, kameru i tipke za paljenje, home i spot clean. LED indikator svijetli plavo kada se spaja na Wi-Fi mrežu, bijelo kada čisti i crveno tijekom punjenja. S donje strane se nalaze gumene četke za različite površine i posebna četka za kuteve te senzor za praćenje podloge. Na bazi se sadržaj usisavanja još jednom usisava, ovog puta u samu bazu koja može primiti do 30 spremnika. Android i iOS aplikacija iRobot Home nudi određivanje rasporeda čišćenja ili ručno pokretanje, mape čišćenja prostora koje robot nakon par prolazaka napravi. U aplikaciji je moguće označiti pojedine sobe da se samo one čiste. S viškom snage dolazi i mana u kraćem trajanju baterije koja izdrži do sata čišćenja. Drugi minus je glasan rad, koji je također vezan uz snagu uređaja. Roomba s9+ ima podršku za Google Asistenta i Alexu, pa je njime moguće upravljati i glasom, te ga povezati u sustav pametne kuće.

Baterija: 3300 mAh
Dimenzije: 312x 89 mm
Vrijeme punjenja: 3h
Upravljanje: Ručno/daljinski/aplikacija
Cijena: 10.999,00 kn

(Stranica 1 od 10)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 10)
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Koji robotski usisavač odabrati- Top 10 modela na hrvatskom tržištu - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.