Koji robotski usisavač odabrati- Top 10 modela na hrvatskom tržištu - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Koji robotski usisavač odabrati- Top 10 modela na hrvatskom tržištu

Koji robotski usisavač odabrati- Top 10 modela na hrvatskom tržištu

Pročešljali smo domaće tržište i pronašli 10 najzanimljivijih robotskih usisavača. Neki od modela su se zadržali još s našeg prošlog usporednog testa, no ima i mnoštvo novih uređaja.

Robotski usisavači nisu nova kategorija proizvoda, ali kao i svi smart uređaji iz godine u godinu su napredniji. Nekoliko je područja na kojima su se kroz godine trebali usavršavati. Dugo je kvaliteta osnovne zadaće, usisavanja, zaostajala za klasičnim i ručnim usisavačima. Robotski usisavači, barem neki, stigli su do razine kada su usporedivi u obavljanju usisavanja s običnim modelima. Inovacije koje se koriste su četke sa strane, rotirajuće četke, pa i HEPA filteri. Robotski modeli ne koriste vreće za prašinu već imaju posebni odjeljak koji se vadi i istrese u smeće, te potom najčešće lako vrati.
Osim kvalitete čišćenja, trajanje baterije je još jedna iznimno bitna stavka na koju treba obratiti pozornost. I dok je trajanje baterije kod starijih modela znalo biti ograničeno na 30-ak minuta, sad sve češće imamo uređaje koji u jednom prolazu mogu raditi i do dva sata. Pri tome treba imati na umu da će za šezdesetak minuta biti dostatno za stan do 60-70 kvadrata.
Način rada je još jedna bitna komponenta, pa najjeftiniji modeli jednostavno kruže sobom i proći će mnogo puta preko istog područja, a od pametnih opcija imaju senzor za izbjegavanje prepreka i povratak na docking stanicu. Napredniji uređaji stvaraju mapu prostora, imaju plan prolaska i besprijekorno se vraćaju na svoj docking na punjenje. Nisu niti svi senzori isti, pa se s kutovima i preprekama drugačije nose različiti usisavači, no većini kvalitetnih modela kut sobe neće predstavljati veliki problem.
Idealno bi bilo imati podignuti namještaj na 12 centimetara, a treba paziti i na sitne stvari na podu. S ta dva preduvjeta mogli bi biti jako zadovoljni odrađenim poslom usisavača. Naravno, ako imate etaže u kući ili stanu ili prepreke poput pragova, to robotski usisavači još uvijek ne mogu savladati.
Robotski se usisavači mogu programirati da uvijek u isto vrijeme odrade čišćenje, a s obzirom na to da dolaze s Wi-Fi konekcijom i podrškom za aplikacije, moguće je i ručno upravljati i pokrenuti ga. Neki od modela dodatno imaju mogućnost mokrog brisanja prostora. Na naše tržište prvi je došao i profilirao se iRobot sa svojim Roomba brandom. Broj proizvođača je eksplodirao i sada svaki brend koji ima klasične usisavače ima i svoj robotski model, a s druge strane se natječu i proizvođači konzumne elektronike. Sve je to odlično za korisnike koji imaju veliki izbor. U ovom pregledu nismo stavljali najjeftinije modele manje poznatih brendova koji se za ispod 500 kuna mogu naći na akcijama u trgovinama. Oni nemaju napredne pametne sustave, ali će također samostalno obaviti akciju usisavanja, a možda i nisu loša opcija za isprobati prije nego se odlučite za skupocjene high-end modele.
A prije nego se bacite u kupovinu novog robotskog usisavača provjerite naš izbor najboljih modela na hrvatskom tržištu.


iRobot Roomba s9+

iRobot Roomba s9 2

Uvjerljivo najskuplji pametni robotski usisavač na jednom je mjestu okupio sve najnaprednije tehnologije ove kategorije. Ono po čemu se ističe nisu toliko smart mogućnosti koliko i do četiri puta jača usisna snaga te samopražnjenje posude za otpatke prilikom dolaska na bazu. Roomba S9+ odmaknula se i dizajnom od ostalih iRobot modela, pa je dio usisavača ostao ovalan, dok se s druge strane nalaze pravi kutevi kako bi se u prostoru bolje očistili baš takvi dijelovi stana. Uređaj na vrhu ima RCON senzor, senzor za zaštopavanje, kameru i tipke za paljenje, home i spot clean. LED indikator svijetli plavo kada se spaja na Wi-Fi mrežu, bijelo kada čisti i crveno tijekom punjenja. S donje strane se nalaze gumene četke za različite površine i posebna četka za kuteve te senzor za praćenje podloge. Na bazi se sadržaj usisavanja još jednom usisava, ovog puta u samu bazu koja može primiti do 30 spremnika. Android i iOS aplikacija iRobot Home nudi određivanje rasporeda čišćenja ili ručno pokretanje, mape čišćenja prostora koje robot nakon par prolazaka napravi. U aplikaciji je moguće označiti pojedine sobe da se samo one čiste. S viškom snage dolazi i mana u kraćem trajanju baterije koja izdrži do sata čišćenja. Drugi minus je glasan rad, koji je također vezan uz snagu uređaja. Roomba s9+ ima podršku za Google Asistenta i Alexu, pa je njime moguće upravljati i glasom, te ga povezati u sustav pametne kuće.

Baterija: 3300 mAh
Dimenzije: 312x 89 mm
Vrijeme punjenja: 3h
Upravljanje: Ručno/daljinski/aplikacija
Cijena: 10.999,00 kn


iRobot Roomba i7+

iRobot Roomba s7

Ovo je bio prvi iRobot model koji ima mogućnost automatskog čišćenja spremnika za prašinu na bazi. Ova mogućnost približava robotskog usisavača pravom autonomnom pojmu robota. Baza može spremiti do 30 spremnika. Za razliku od skupljeg s9+ modela, Roomba i7+ zadržava klasični ovalni oblik karakterističan za iRobota. Osim samopražnjenja spremnika, Roomba i7+ ima opciju mapiranja prostora u kojemu usisava i ona pomoću Imprint Smart Mapping tehnologije možete na aplikaciji odrediti čišćenje pojedine prostorije. Usisavač ima dvojne gumene četke za različite tipove površina, a ima i posebnu četku za kutove. Ovaj, ne previše jeftini model ima zamjetno jaču usisnu snagu, što dovodi i do glasnijeg rada. Čišćenje baze nije najsretnije riješeno, ali benefit od 30 prolazaka bez čišćenja je ipak veliki plus. Uz bazu dobivate dvije vrećice za prašinu, što je dovoljno za 60 čišćenja. Moguće je kupiti samu bazu za oko 299 dolara. Usisavač podržava Alexu i Google Asistenta te se njime može upravljati glasom. Minimalistička aplikacija nudi povijest usisavanja, raspored, pametnu kartu i druge opcije. Moguće je sačuvati do 10 karti prostora u aplikaciji. Što više puta prođe kroz prostor, to će biti učinkovitiji u usisavanju, jer pamti prostor. Također, lako se snalazi među preprekama i namještajem, ali ne može savladati niti manje visinske razlike.


Baterija: 3300 mAh
Dimenzije: 351 x 92 mm
Vrijeme punjenja: 3h
Upravljanje: Ručno/daljinski/aplikacija
Cijena: 6.999,00 kn


iRobot Roomba 675

roomba 675

Iako cijenom od preko 2000 kuna nije jeftin čak ni u svijetu robotskih usisavača, jer ima brendova koji ih nude i ispod 500 kuna, Roomba 675 je entry-level ponuda iz iRobota. Postoje i pristupačniji modeli, no 675 je najjeftiniji koji u njihovoj gami nudi pametne funkcionalnosti povezivanja s aplikacijom, Google Assistentom i Alexom. Iako ima povezivost s Wi-Fi mrežom, u isto vrijeme nema kamere i senzore za naprednu navigaciju. Senzori postoje na podnožju i robot solidno navigira prostorom samostalno, a na svom kućištu ima plastične branike i kod usisavanja kada dotakne prepreku, nastavlja dalje uz radnom usisavanje. Na koncu će Roomba proći kroz cijeli prostor. Ako želite preciznu navigaciju i mapiranje, za to treba kupiti seriju 9. Roomba 675 također nema virtualni zid koji kod nekih modela sprječava da usisavač ide u prostore u koje ne želite. Usisavač je tih, dolazi s baterijom od 1800 mAh što je dovoljno za oko 60 minuta rada i za manje stanove. Usisna snaga je prihvatljiva i pokupit će prašinu, kao i otpatke i s tepiha i s parketa i pločica. Spremnik za prašinu ima 0,3 litre. Radi se o vrlo dobrom početnom modelu kojemu možete napraviti raspored čišćenja preko aplikacije, paliti ga i gasiti.

Baterija: 1800 mAh
Dimenzije: 330 x 94 mm
Vrijeme punjenja: 3h
Upravljanje: Ručno/daljinski/aplikacija
Cijena: 2.099,00 kn


Neato Botvac D7 Connected

Neato Botvac D7 Connected

Neato je pametni usisavač/robot koji nudi jednu od najboljih integracija sa smart home sustavima. Botvac D7 dolazi u klasičnom D obliku koji je takav kako bi pravi kutevi omogućili bolje čišćenje u kutovima kuće. Neato Botvac je nešto viši od konkurentnih uređaja, ponajviše zbog ispupčenja koje na vrhu uređaja ugošćuje lasersku navigaciju koja mu omogućuje pogled uokolo od 360 stupnjeva.Još jedna prednost D7 modela je dugo trajanje baterije o oko 130 minuta što će biti dostatno za održavanje većeg stana. E,sad kažemo održavanje, jer je mali spremnik nešto što bi moglo biti usko grlo. Spremnik je inače pri vrhu uređaja, mali je i nije ga jednostavno promijeniti. Uz povezivost s Google Asistentom i Alexom, usisavač se može upravljati i putem Apple Watch pametnog sata. Neato Botvac D7 podržava IFTTT naredbe pa ga se može kombinirati s ostalim spojenim uređajima u kući. Primjer je ako se zatvore ulazna vrata, onda upali usisavač i sl.

Baterija: 4200 mAh
Dimenzije: 317 x 335 x 99 mm
Vrijeme punjenja: 2,5 h
Upravljanje: Ručno/daljinski/aplikacija
Cijena: 6.099,00 kn


iLife V5s Pro

iLife V5s Pro2

Ovaj robotski usisavač nema osobito izražene pametne funkcionalnosti, pa ne posjeduje mogućnost upravljanja putem mobilne aplikacije, niti putem Google Asistenta. Ono što mu ide u prilog je relativno pristupačna cijena i mogućnosti čišćenja. Postoje četiri moda rada: automatski, Edge koji posebnu pozornost stavlja na kutove, Spot za pranje tvrđih mrlja i Max koji pali najjaču snagu. V5s Pro uz usisavač ima i mogućnost brisanja poda mokrom krpom. Može se napraviti raspored usisavanja, a usisavač ima tehnologije koje sprječavanju sudare i pad sa stepenica. Također se automatski vraća na bazu na punjenje.

Baterija: 4200 mAh
Dimenzije: 300x81
Vrijeme punjenja: 2,5 h
Upravljanje: Ručno/daljinski
Cijena: 2.149,00 kn


Xiaomi Roborock S6

xiaomi roborock s6


Jedan od naprednijih iz Xiaomi serije pametnih robotskih usisavača. Ima podršku za Mi Home aplikaciju, povezivost preko Wi-Fi mreže i mogućnost upravljanja Amazon Alexom. Pomoću lasera pri usisavanju mapira prostor u kojemu radi, pa ćete sljedeći put moći odabrati određenu sobu koju želite usisati. Osim lasera, robotski usisavač ima cijeli niz senzora poput akcelerometra, infracrvenih senzora i kompasa koji svi zajedno omogućuju modelu S6 da uvijek zna gdje je u prostoru. Roborock S6 ima i mogućnost postavljanja virtualnog zida čime će se dodatno moći ograditi prostor čišćenja. Osim što obavlja usisavanje S6 ima i spremnik za 180 ml vode što će biti dostatno za mokro brisanje prosječnog stana. Uređaj dolazi s velikom baterijom, četverojezgrenim procesorom i moguće je programirati raspored usisavanja.

Baterija: 5200 mA
Dimenzije: 350x96
Vrijeme punjenja: 3 h
Upravljanje: Ručno/daljinski/aplikacija
Cijena: 4.299,00 kn


Ecovacs Deebot 605

deebot 605

Još jedan proizvođač koji ima jako velik broj robotskih usisavača u ponudi. Uz relativno jeftinu cijenu, Deebot 605 ima mogućnost povezivanja na Wi-Fi mrežu, upravljanja putem aplikacije na mobilnom telefonu. Njegova baterija od 2600 mAh bit će dostatna za usisavanje prosječnog stana do 70 kvadrata. U njega su ugrađeni senzori protiv sudara i pada sa stepenica. Deebot 605 ima mogućnost usisavanja i mokrog brisanja podloge, a mana mu je manja posuda za prašinu od 300ml. Pozitivno je što se lako i jednostavno čisti. Osim glavnog usisnog prostora ovaj ovalni uređaj ima dvije rubne četke. Među mogućnostima rada izdvajamo Max mod u kojemu se koristi maksimalna snaga. Ecovacsov entry-model sam se vraća na bazu na punjenje.

Baterija: 2600 mA
Dimenzije: 332x79
Vrijeme punjenja: 4 h
Upravljanje: Ručno/daljinski/aplikacija
Cijena: 1.699,00 kn


Ecovacs Deebot Ozmo 930

Deebot ozmo 930

Ozmo serije robotskih usisavača kod Ecovacsa označavaju modele s naprednijom tehnologijom. Tako Ozmo 930 donosi Smart Navi 3.0 navigaciju kojom se mapira prostor koji se potom u aplikaciji može odrediti ruta čišćenja ili dio prostora kojeg želite usisavati. Dodatno se može postaviti virtualna granica preko koje uređaj neće ići. U odnosu na jeftinije modele dodana je funkcija automatskog prepoznavanja tepiha u kojoj usisavač pojačava usisnu snagu nad tepihom. Deebot Ozmo 930 ima prepoznatljiv ovalni dizajn diska, slično kao model 605 koristi dvije rubne četke. Također može mokro brisati podove, a dolaskom do tepiha ova se opcija automatski isključuje. Uređaj je moguće povezati na Amazon Alexu, koristiti daljinski upravljač ili aplikaciju na mobilnom telefonu. Ima tri načina rada, automatski, custom u kojemu se određuje ručno kroz aplikaciju koji dio treba usisavati ili Area način gdje se kroz softver određuje koje se sobe ili prostori čiste.

Baterija: 3200 mA
Dimenzije: 354x102
Vrijeme punjenja: 3-4 h
Upravljanje: Ručno/daljinski/aplikacija
Cijena: 3.499,00 kn


Electrolux Purei9

Electrolux Purei9

Purei9 model imali smo na našem prošlom usporednom testu robotskih usisavača. Uređaj ima trokutasti oblik zbog učinkovitijeg čišćenja u kutevima. Plastični branik s prednje strane trebao bi ublažiti udarce u namještaj. Purei9 koristi 3D Vision sustav za navigaciju koji se sastoji od centralne kamere i dva bočna lasera. Sustav prepoznaje prostor, prepreke i rupe, što rezultira boljim prolaskom prostora. Usisavačem se upravlja preko mobilne aplikacije, a spajanje je brzo. Usisavač se može programirati, dolazi s velikim kotačima što mu omogućuje lagan prelazak između tepiha i drugih podloga. U našem testu uspio je u kontinuitetu usisavati oko 30 minuta, nakon čega se vraća na bazu na punjenje.

Baterija: 18 Wh
Dimenzije: 325x85 mm
Vrijeme punjenja: 2,5 h
Upravljanje: Ručno/daljinski/aplikacija
Cijena: 4.299,00 kn


Samsung VR20M707HWS

samsung powerbot2

Samsungov robotski usisavač dolazi s prepoznatljivim dizajnom koji s gornje strane izgleda kao disk, ali pri dnu s donje strane ima prave kutove.. S donje strane na stražnjem dijelu smješten je glavni dio usisavača a to su rotirajuće gumene četke koje jako dobro kupe pogotovo iz pora na tepihu prašinu. Tehnologija FullView Sensor 2.0 skenira prostor i detektira prepreke. U kutovima se aktivira jača usisna snaga, a senzori detektiraju i uske prolaze i prepreke. Za kutove prostorija Samsungov Powerbot spušta Auto Shutter i s tom barijerom te rubnim četkama nastoji skupiti što više prašine.
Unutar robotskog usisavača ima niz pametnih tehnologija. Visionary Mapping Plus pronalazi optimalnu rutu za brzo čišćenje i vodi ga oko nje. Pomoću senzora i digitalne kamere mapiraju se prostorije i pronalaze najučinkovitiji putovi. Tu je i point cleaning preko daljinskog upravljača koji zapravo svjetlom stvara metu za robota koju potom on čisti. Osim navigacije i upravljanja kroz aplikaciju, moguće je postaviti i virtualne zidove.

Baterija: 3600 mAh
Dimenzije: 340x97x348 mm
Vrijeme punjenja: 2,5 h
Upravljanje: Ručno/daljinski/aplikacija
Cijena: 3.889,00 kn

(Stranica 1 od 10)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 10)
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Koji robotski usisavač odabrati- Top 10 modela na hrvatskom tržištu - VidiLAB - QR Code Friendly
Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.