Usporedni test 6 najboljih true wireless slušalica

Usporedni test 6 najboljih true wireless slušalica

Potpuno Wireless iskustvo

Vjerujemo da nije potrebno naglasiti koliko nam glazba znači u životu dok dosadne i repetirajuće zadatke čini podnošljivima. Svugdje je nosimo sa sobom, bila to rekreacija ili putovanje, kako bismo si skratili duge sate.

 

Vrijeme za rekreaciju na otvorenom krenulo je punom parom, a kako bismo si olakšali izazov ili se potaknuli na probijanje granica, glazba ili druga vrsta audio sadržaja odličan su način za postizanje naših ciljeva.

To ne znači da wireless slušalice nisu za one koji ih jednostavno žele povezati s laptopom kako bi nesmetano pogledali najnoviju epizodu omiljene serije ili emisije. Dobar par slušalica ključan je dio za uživanje u glazbi u pokretu, a razvoj tehnologije omogućio je vrtoglav razvoj laganih i prijenosnih slušalica koje mogu ponuditi impresivan set mogućnosti, unatoč svojim dimenzijama.

Tako smo sakupili nekoliko bežičnih slušalica poznatih brendova kako bismo mogli vidjeti što sve nude i po kojoj cijeni. Jedno je sigurno, svatko može naći nešto za sebe na današnjem tržištu. Treba naglasiti kako se test odnosi na „prave“ wireless slušalice, to jest svaki zvučnik je jedinica za sebe te nisu međusobno povezani žicom, koja bi inače također bila slaba točka pri korištenju.

Ovakav dizajn nudi puno više slobode i možete biti sigurni da neće biti zapinjanja dok ih nosite. Ako pratite tehnologiju, lako je vidjeti brzi razvoj slušalica, koje sada već satima mogu raditi s vrlo malenom baterijom pomoću Bluetooth tehnologije.

Naravno, primarno pitanje većine korisnika bit će kako funkcioniraju za vrijeme kretanja, s obzirom na to da se samo drže na uhu. Stoga smo i na taj aspekt obraćali pažnju. Dok će neki htjeti što lakše i manje slušalice, drugima će biti bitna dugotrajnost baterija kako bi nesmetano slušali glazbu ili gledali video. Trećima je, uz performanse, bitan i dizajn, što uvelike ovisi o korisniku.

 


Baterije posvuda

U principu, slušalice, a pogotovo bežične, dizajnirane su da budu što jednostavnije za korištenje, što se odražava i na njihovom dizajnu, barem kod većine proizvođača.

 

Kada se riješite žica koje prenose signal na klasične slušalice, morate brinuti o dva ključna problema: kako do njih dovesti potreban signal te kako im pružiti dovoljno energije za rad. Tako se sve wireless slušalice sastoje od dva dijela: samih slušalica i baze koja je predviđena da čuva slušalice dok ih ne koristite, a istovremeno ih puni kako vas između dva slušanja ne bi dočekale prazne slušalice.

Prvo, baze za ovakve slušalice dizajnirane su kako bi se izdvojile iz grupe te se iz hrpe koju smo sakupili ta činjenica dobro vidi. Naravno, baze su primarno dizajnirane i oko baterije koju nose u sebi, a ona određuje i koliko veliku bateriju baza ima. Proizvođači vole isticati vrijeme trajanja baterija između dva punjenja i ta vrijednost, naravno, povećava bateriju, a time i veličinu same baze.

Neki proizvođači svoje baze rade jednostavnima, dok drugi, više tehnološki centrirani proizvođači, poput Samsunga, vole natrpati svoje s čipovima, pa su tako i prijašnje ActiveX slušalice dobivale odvojeni firmware update za slušalice i za samu bazu.

Baza generalno ima prilično jasno označene utore za svaku slušalicu, s barem dva pina koji, kada slušalica sjedne na mjesto, povezuju slušalicu s bazom kako bi ju baza mogla napuniti. Može se puniti preko baterije od baze ili, naravno, putem USB utora na bazi. Proizvođači vole još ubaciti i koju LEDicu kako bi korisnici mogli brzim pogledom znati koliko im je baterije ostalo u bazi.

 

sdfggdf

Druga komponenta su same slušalice, a one uistinu dolaze u najrazličitijim izdanjima, mogućnostima, kao i performansama. Prvo, dizajn je vrlo bitan, možda i najbitniji, kako bi osigurao da slušalica zapravo i ostane u uhu za vrijeme korištenja i u isto vrijeme ne bude neugodna za korisnika.

Proizvođač tu mora misliti i na prostor namijenjen za bateriju koja će slušalicu napajati, kao i samu elektroniku zaduženu za obradu podataka poslanih putem Bluetootha, kontrole touch interfacea ili pak klasičnih gumba.

Osim svega toga, u svaku slušalicu mora stati i Bluetooth antena kako bi signal s povezanim uređajem bio pouzdan. Sve te komponente nalaze se u dijelu slušalice koja viri iz uha korisnika. Na početku dijela koji ulazi u uho imamo malen zvučnik usmjeren prema ušnom kanalu, a na vrhu se nalazi gumeni ili silikonski umetak za ugodnije držanje u uhu, kao i izolaciju vanjskoga zvuka.

Apple Airpods, primjerice, koriste klasičniji dizajn koji nema silikonski izolator te vanjski zvukovi puno lakše dolaze do uha, osiguravajući vam neku razinu svijesti o događanjima oko vas dok slušate glazbu. Naravno, iz istoga razloga sam zvuk malo gubi na čistoći zbog interferencije izvana.

Čip za koji se proizvođač odluči – primjerice Realtek prodaje čipove za ovakve slušalice – također može biti postavljen prema željama proizvođača da naglasi određeni dio zvučnog frekvencijskog pojasa, pa tako dobijemo ili slušalice s istaknutijim dubokim tonovima ili pak slušalice vrlo „čistoga“ zvuka koje zato nemaju dubokih tonova.

Tako, primjerice, Samsung sa svojim najnovijim Buds slušalicama naglašava vrlo ujednačen zvuk bez istaknutih specifičnih frekvencija, u čijem im je postavljanju pomogla i audio kompanija AKG.

Naravno, cijela se usluga vrti oko Bluetooth tehnologije koja se sama po sebi prilično brzo i impresivno poboljšava, pogotovo s obzirom na energiju koju troši jer ipak je cilj što veću količinu energije zadržati za samo slušanje glazbe u što dužem vremenu.

 

cghj

Zadnji Bluetooth standard koji je pušten u uporabu je 5.1, no većina pametnih mobitela u zadnje dvije godine dolazi s Bluetooth 5.0 standardnom, koji ima značajnih poboljšanja nad prijašnjim 4.x verzijama. Nova 5.0 verzija, ovisno o udaljenosti između uređaja, može slati do duplo više podataka, što znači i mogućnost više audio kvalitete.

S druge strane, ima mogućnost reguliranja slanja podataka kako bi se veza održala i na većim udaljenostima, čak do četiri puta više nego 4.x verzije. Nažalost, pronaći modele na tržištu s novim Bluetoothom 5.0 i nije tako lako, premda ih ipak ima.

Naravno, s tehnološke strane savjetujemo modele s novijim standardima, premda to ne znači da će imati i superioran zvuk. S druge strane, koliko god zvuk bio kvalitetan, teško ćete se naviknuti na prekidanja u konekciji zbog inferiorne tehnologije.

Točan način povezivanja ovisi o proizvođaču slušalica, no postoje dva generalna načina. Prvi, jeftiniji za implementaciju, određuje jednu slušalicu kao glavnu te se njome povezuje na mobitel. Ta slušalica održava konekciju s drugom stranom i šalje joj podatke o drugom audio kanalu.

 

rtur

Tu se javlja i kašnjenje zbog slanja i primanja signala između slušalica, pa proizvođači koriste razne algoritme kako bi ujednačili puštanje zvuka kroz obje slušalice. I to rješenje radi savršeno dok god slušate glazbu ili podcast emisije i imate mobitel u džepu.

No kada na mobitelu ili nekom drugom uređaju koji je povezan sa slušalicama pustite video, kašnjenje zvuka može u potpunosti upropastiti doživljaj gledanja video sadržaja. Ovaj problem rješava se boljom kontrolom podataka i bržim hardverom, što automatski diže cijene slušalica.

Drugi model povezivanja pak spaja svaku slušalicu zasebno s mobitelom, što uvelike smanjuje kašnjenja pri gledanju video sadržaja, no može imati utjecaj na bateriju povezanih uređaja. Dobra strana ovakvog rješenja omogućuje vam i korištenje samo jedne, bilo koje slušalice za slušanje, što u teoriji može dvostruko produžiti ukupno vrijeme korištenja slušalica.

 


Testirani modeli

 

Apple AirPods 2

 

BOSE Soundsport Free

 

JBL Free  X

 

MaxMobile GW-10 TWS

 

Samsung Galaxy Buds

 

Urbanista Tokyo Dark Clown

 


 

Metodologija

Bežične slušalice testirali smo iz nešto više perspektiva nego klasične žičane jer radi samog načina korištenja zahtijevaju dodatna rješenja kako bi bile ugodne za korištenje. Naime, kako nisu ničime povezane, od iznimne je važnosti da se dobro drže u uhu.

 

USPOREDNI TEST Wireless slusalice 4 tablica S23

 

Proizvođači imaju veći broj mogućih rješenja, no istovremeno moraju biti sigurni da slušalice ostanu ugodne za nošenje te također budu lagane. Zatim je tu i sama izolacija buke kako bi se glazba bolje čula, dok vam istovremeno ne smetaju zvukovi oko vas.

Ovdje dolazi do razilaženja mišljenja jer neki ljudi naravno žele čuti okolinu prilikom slušanja glazbe, ponajviše radi sigurnosti u prometu. No, neki su tom problemu doskočili aktivirajući mikrofon te korisnici mogu birati žele li vanjske zvukove ili ne. Bitna nam je i autonomija samih slušalica.

 

USPOREDNI TEST Wireless slusalice 4 tablica S

Dok kutije naravno bateriju slušalica mogu lagano napuniti, bitno nam je da korisnici mogu u jednom komadu odslušati glazbu. Na kraju na red dolazi sama kvaliteta zvuka , te daje najveći dio ocjene za slušalice. In-ear slušalice teško se mogu mjeriti sa većim primjercima koji se nose preko uha, no to ne znači da ne mogu ponuditi vrhunski zvuk sa dubokim, jasnim tonovima, te smo i takve primjerke imali na testu.

No, neki vole jasnije srednje i više tonove slušalica za jasnije vokale te slušanje podcasta ili serija. Naravno, u tom slučaju najbolje je kada slušalice imaju aplikaciju koja omogućuje biranje tonova koji će biti naglašeni, što smo naravno našli kod nekih modela.

 

USPOREDNI TEST Wireless slusalice 4 tablica S2

Za vrijeme testiranja slušali smo podcaste, filmove i serije na Netflixu, te naravno Deezer. Voljeli bismo reći da se slušao ekskluzivno mumble i trash rap, no ipak smo poslušali i rock workout mikseve, te je naravno sva glazba bila iz novijeg doba gdje su svi instrumenti vrlo jasno snimljeni kako bismo mogli realno ocijeniti slušalice.

 

tablica

 

(Stranica 1 od 4)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 4)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Usporedni test 6 najboljih true wireless slušalica - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.