How To: Virtualan obilazak planete Zemlje: otputujte na Bali, Južni pol ili Mt. Everest - 5.0 out of 5 based on 1 vote
How To: Virtualan obilazak planete Zemlje: otputujte na Bali, Južni pol ili Mt. Everest

How To: Virtualan obilazak planete Zemlje: otputujte na Bali, Južni pol ili Mt. Everest

#ostanidoma hešteg je koji bi nas mogao pratiti još neko vrijeme. S toga vam donosimo načine kako virtualno proputovati svijetom iz udobnosti vaših domova. Na posljetku, nadamo se da će te pronaći predivan zalazak sunca, uživati u ljepotama prirode i saznati nešto novo o našoj planeti.

U ovom tekstu pronaći ćete još i intuitivni način slušanja radio stanica diljem svijeta te ih slikovito možete pretražiti. Zatim ćemo vam pokazati kako posjetiti neki od glavnih trgova u svijetu u realnom vremenu i uživo, kao i kako otići u zagrebački ili Zoološki vrt nekog drugog grada. Sve to u realnom vremenu i uživo, samo putem Internet preglednika. Za sve ove internet aktivnosti preporučamo Google Chrome Internet preglednik. Uživajte!

ocean 2836299 1920


gogole earth

GoogleEarth

Google Earth omogućuje vam putovanje i učenje o svijetu kroz virtualni globus. S obzirom da je onaj klasični globus, plastični, stolni, teško nabaviti - ovaj virtualni će vam odlično poslužiti. Njime možete pregledavati satelitske snimke, karte, teren, 3D zgrade, saznati štošta o mnogim znamenitostima i još mnogo toga. 

Želite li se popeti na najviše planine ili posjetiti najveće pustinje, uz Google Earth možete baš to. Pokrenite ga klikom na https://earth.google.com/web/.

Možete ga upitati pitanja poput „show me New Zeland“, te će vas odvesti na Novi Zeland. Zumirate li kotačićem miša te kliknete na 3D ikonicu u donjem desnom kutu, vidjet ćete i građevine u 3 dimenzije. Iako neke neće biti detaljne kako ste mislili, ovo je vrlo dobra prezentacija svijeta oko nas.

a0ec2a056258686d60ae55f67df9c313edaa1527

Želite li detaljniju fotografiju nekog mjesta potražite ima li ikonicu fotoaparata na koju je moguće kliknuti i pogledati fotografiju koju je snimio netko vlastitim mobitelom i odlučio javno podijeliti s te lokacije. Nema svugdje tih ikonica fotografija, stoga vas pozivamo da objavite javno vaše fotografije s mobitela na Google Earth. To se radi tako da otvorite Google Maps (karte) na mobitelu. Zatim kliknite na ikonicu plus (Contribute)  Sada na Add Photo. Ne prepozna li aplikacija automatsko mjesto uzimanja fotografije, morate mu odrediti mjesto, a zatim kliknite na Objavi. Time ćete i sami doprinijeti upotpunjavanju boljeg iskustva za druge korisnike. S vremenom ćete dobivati obavijesti o statistikama pregledavanja vaših fotografija te vas to iskustvo možda razveseli.

dvorac

Na popularnijim mjestima je objavljenih fotografija više, no ukoliko ih nema, svakako možete kliknuti na ikonicu čovječuljka desno dolje, te ga povući i ispustiti na plavu liniju koja se upravo pojavila na vašim ekranima kada ste uhvatili tog čovječuljak. Ta plava linija je Google Street View snimljen onim Googlovim automobilima protiv kojih su se ljudi bunili da im narušavaju privatnost. Sada je to jedini način sigurne šetnje ulicama.

Želite li vidjeti koliko detaljno Google može snimiti fotografiju, u tražilicu upišite koordinate 4°17'21.5"S 31°23'46.5"E te pogledajte koliko je detaljno snimljeno ovo krdo.

Najveću skulpturu robota potražite upisivanjem GUNDAM Robot. Možete i otići na turneju po raznim dvorcima svijeta, ili jednostavno u tražilicu upisati Konzum.

igra

U Google Earthu možete čak i odigrati pokoju igru. Za detektivku igru u kojoj tražite gdje se nalazi Carmen Sandiego klikinite na link https://g.co/carmensandiego. No možete i odigrati mnogobrojne kvizove s raznim tematikama poput o životinjama, svemiru i drugog. Zabavno je i isplati se isprobati jer ćete među ostalim saznati neke nove podatke.

kviz

Do tih zanimljivih igri i kvizova dolazite klikom na ikonicu naziva Svjetski putik, a prigodno izgleda kao kormilo broda.


radio garden

Vrt s radio postajama

No Google Earthu ipak nedostaju neke stvari kako bi upotpunili iskustvo istraživanja naše planete. Jedna od tvari koju svi koristimo je radio. Radio stanice raširene su diljem planete, a gotovo sve imaju live streaming putem interneta. No ponekad je vrlo teško pronaći ime postaje ili koje su sve radio postaje dostupne u nekom gradu. Zato imamo web servis http://radio.garden/ koji na vrlo slikoviti način omogućava slušanje i pronalaženje radija.

NYradio

Imate li vlastitu radio postaju ili postoji neka koja se još ne nalazi na ovoj karti, putem Setttings menua prijavite takvu kako bi i drugi mogli doznati za nju.

Pretraživanje radio valova tj. zvuka koji odašilje naš planet smo pokrili s otkrivanjem web servisa „radio vrt“. No kako dobiti sliku uživo s raznih mjesta naše planete pročitajte u nastavku teksta.


cam

Svjetske live kamere

Web servis https://www.earthcam.com/ okupio je gotovo sve web kamere na jedno mjesto. Odmah na naslovnici stranice možete pogledati prijenos uživo sa kamera vrlo šarolikih pozicija. Tako se nama u trenutku posijete odvije nalazila 5. avenija u New York, zatim Dubai, Bali, Las Vegas i drugi. Postoje kamere krajolika koje će vam prikazati izlaske i zalaske Sunca, no i one koje će prikazati život meduza u akvariju. Jedna takva nalazi se na linku https://www.earthcam.com/usa/maryland/baltimore/aquarium/?cam=jellyfish.

Kompletan popis kamera pronažite na karti svijeta na linku https://www.earthcam.com/network/map.php. Ovdje možete zumirati na Hrvatsku te kliknuti na nju kako bi vam se ispod karte pojavile dostupne kamere.

Ovdje možete pronači Šibensku podvodnu live kameru na linku https://www.sibenik-meteo.com/podvodna-kamera. Možete posjetiti i Zoološki vrt u Zagrebu te gledati kalifornijske morske lavove https://www.livecamcroatia.com/hr/kamera/morski-lav, lavove https://www.livecamcroatia.com/hr/kamera/lav ili merkate https://www.livecamcroatia.com/hr/kamera/merkat

Isto tako zgodno je otići na drugi kraj planete i pogledati, recimo, kameru iz Novog Meksika tj. s Silver City trga na linku https://livefromsilver.com/.

Neke kamere prenositi će zvuk dok većina njih neće. I na ovaj servis možete prijaviti web kameru za koju znate, a nije navedena na ovaj popis.

(Stranica 1 od 4)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 4)
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

How To: Virtualan obilazak planete Zemlje: otputujte na Bali, Južni pol ili Mt. Everest - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.