AI centar Lipik priprema polaznike za konkretnu primjenu umjetne inteligencije - 5.0 out of 5 based on 1 vote
AI centar Lipik priprema polaznike za konkretnu primjenu umjetne inteligencije

AI centar Lipik priprema polaznike za konkretnu primjenu umjetne inteligencije

Pričajući s polaznicima prve generacije u Edukacijskom centru za umjetnu inteligenciju u Lipiku čuli smo odlične ideje. Osim zainteresiranih polaznika koji dobivaju i novčanu potporu od HZZO-a, proučili smo i ambiciozne planove voditelja AI centra

Povodom jedne od najuzbudljivih hi-tech priča ovog ljeta, povezanih s razvojem novih tehnoloških čudesa u Hrvatskoj, odjurili smo do Lipika. Grad poznat po izvorima mineralne vode Studenac i velikoj tradiciji uzgoja lipicanaca, kao i staklane koja je lijevala stakla za novu Rimčevu Neveru. No izgleda da se u ovom malenom gradu ne šale jer su po povlačenju EU sredstava u samom vrhu države i tu misle ostati, no novac mudro usmjeravaju na konkretne projekte koji otvaraju radna mjesta koja će otvoriti još radnih mjesta. Jednostavno, ali opet možda i nije za svakoga, već samo za one koji razmišljaju out-of-the-box.

Lipik 347
U vrućem ljetnom danu u dolini rječice Pakre, u prostorima novouređenog AI edukacijskog centra vidjeli smo neobičnu užurbanost. Na svojim edukacijsko-radnim mjestima nalazili su se polaznici prve generacije programera za umjetnu inteligenciju. Šestomjesečna edukacija održava se u računalima potpuno opremljenim prostorima, uz podršku renomiranih profesora, poligonom za autonomnu vožnju i ogromnim ambicioznim planovima ispred AI centra Lipik.

Ambiciozni planovi i hrabre ideje

Prostor je iznimno dobro opremljen. Svaki polaznik ima osobno računalo ili laptop, učionica ima projektor i pametnu ploču, a odmah do učionice nalazi se hangar u kojemu je složen poligon za autonomnu vožnju, prema direktoru razvojne agencije Dejanu Iličiću i ekipi okupljenoj oko AI centra, ovo je samo početak. Već je u procesu nabavka nove opreme koja će biti puno bolja za treniranje neuronskih mreža, a puno se razmišlja o povezivanju AI centra s gospodarstvom, nastavku priče kroz poduzetnički inkubator, a kao kruna svega i kampusu umjetne inteligencije za koji već postoji 3D vizualizacija i idejno rješenje.

Lipik 410

  Rad u timovima: Jedno od područja na kojima polaznici surađuju je autonomna vožnja

Ovakvi modeli edukacije, smješteni u pitoresknim gradovima širom Hrvatske, zapravo su genijalna formula kako vratiti mlade ljude u mala mjesta i to jako brzo jer su tvrtke kojima trebaju specijalistički educirani kadrovi spremne to pratiti u novcu ali i drugoj pomoći, naravno, ako im takvi centri isporučuju kvalitetni kadar, a stvara se i velika količina malih start-upova od kojih, naravno, mnogi neće uspjeti, ali će ostati znanje koje će se pretočiti u neke druge nove timove ili tvrtke. Novska, o čijem smo centru za edukaciju za potrebe industrije video igara pričali prošlo ljeto, i Lipik o kojemu pričamo sada, vrlo su dobri pioniri onoga što bi Hrvatska mogla postati u samo nekoliko godina. Mala zemlja za veeeeliki hi-tech business.

Lipik 442

Moderna učionica: Polaznici imaju vrhunske uvjete i odmah mogu raditi na svojim AI projektima
(Stranica 1 od 5)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 5)
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

AI centar Lipik priprema polaznike za konkretnu primjenu umjetne inteligencije - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.